Altın Koza edebiyatla kucaklaşıyor

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, bugün başlıyor. Bu yıl 31. yaşını kutlayacak ve 29 Eylül'e dek sürecek festivalde, 22 ülkeden 125 yönetmenin toplam 117 filmini sinemaseverlerle buluşacak.

Festivalin ilk gününde bu akşam 19:30'da Merkez Park’ta gerçekleşecek Açılış Töreni’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile Orhan Kemal Emek Ödülleri sahiplerini bulacak.

Festivalde bu yıl bir ilk yaşanıyor ve sinemaseverler edebiyat uyarlaması olan filmlerle tanışıyor. Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Muzaffer İzgü gibi usta yazarların doğduğu topraklara saygı duruşunda bulunan ve edebiyatımızın güçlü eserlerini perdeye taşımaya teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmaya 53 proje başvurdu.

Festival yönetiminin bu yıl ilk kez edebiyat uyarlaması filmleri yarışma bölümüne sokmasının amacı Türk edebiyatının önemli eserlerinin sinemaya uyarlanmasını teşvik etmek ve yapımcıların bu tür filmler yapmasına katkı yapmak olarak açıklandı.

adana-altin-koza-ff-2024-poster-01-001.jpg

"BÜYÜK USTA YAŞAR KEMAL ADINA ÖDÜL KONULACAK"

Gazete Pencere’ye konuşan Altın Koza Film Festivali Genel Koordinatörü İsmail Timuçin “Yaşadığımız günlerde edebiyatın gücünün sinemada daha fazla hissedilmesi gerektiğini, bu bölümün bu nedenle konulmasını istediğini” söyledi. Timuçin “önümüzdeki dönemde büyük usta Yaşar Kemal adına bir bölüm veya ödül koyacaklarını” açıkladı.

Bilindiği gibi dünya sinemasında edebiyat uyarlamaları önemli bir yer tutuyor. Vizyona giren filmler veya dijital platformlarda izleyiciye sunulan film ve dizilerin kitaplardan alınma senaryolardan yola çıktığını görüyoruz. Altın Koza’da bu yıl böyle bir yarışmanın başlatılması sinema ile edebiyatın birlikteliğini pekiştirecek çok olumlu bir adım gibi görünüyor. Bu durum yarışma yönetmeliğinde de kendine yer bulmuş. Sinema ile edebiyatı buluşturarak her iki alanda yaratıcılığı ve üretkenliği artırması amaçlanmış. Bu yarışmaya Türkiye’de kitap olarak basılmış bir roman ya da hikâyeden uyarlanmış tüm senaryolar katılabiliyor. Daha önce sinema ya da televizyona uyarlanmış edebiyat eserleri ise katılamıyor.

Yapılan ön değerlendirmede yedi film bu dalda finale kaldı. Ön jüride film eleştirmeni, ve senarist Burak Göral, yazar Doğu Yücel, yönetmen ve senarist Nazlı Elif Durlu yer alıyor. Finale kalan yedi senaryo ise yazar Mine Söğüt, Seren Yüce ve Anna Maria Aslanoğlu’dan oluşan ana jüri tarafından değerlendirilecek.

Finale kalan yedi senaryo şunlar:

Şükran Yiğit’in aynı adlı kendi romanından uyarladığı “Burası Radyo Şarampol”;

Berrin Kırımlıoğlu’nun “Elsa’nın Sevdiği Biri” adlı öyküsünden Çiğdem Sezgin ve Gül Gürsoy’un senaryosunu yazdığı “Elveda Mona Lisa”;

Nisa Yıldırım’ın aynı adlı kendi romanından uyarladığı “Epidemik Eros: Paşa Gönül İsyanı”;

Faruk Nafız Duman’ın aynı adlı romanından Ramin Matin’in senaryosunu yazdığı “Köpekler İçin Gece Müziği”;

Aydın Orak’ın aynı adlı kendi öyküsünden uyarladığı “Ölü Arının İğnesi”;

Hakan Bıçakcı’nın aynı adlı romanından Barış Kefeli, Hakan Bıçakcı ve Nükhet Taneri’nin senaryosunu yazdığı “Uyku Sersemi”

Murat Saraçoğlu’nun aynı adlı kendi romanından uyarladığı “Ve Bir Pars Hüzünle Kaybolur”.

Aslında Altın Koza Festivali Türk edebiyatına hiçbir zaman uzak olmadı. İlki “Altın Koza Film Şenliği” adıyla 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında yapılan festivalin jüri başkanı ünlü romancı Kemal Tahir idi. Kemal Tahir’in başkanlığını yaptığı jüri ilk festivalde en iyi film olarak Metin Erksan’ın “Kuyu” filmini seçmişti. Yılmaz Güney ise Seyyit Han ile birlikte En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştı.

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un öyküsünden filme uyarlanan Selvi Boylum Al Yazmalım filmi de 1977’de Adana topraklarında çekilmişti.

Altın Koza’nın Emek Ödülleri de Adanalı bir edebiyatçının, Orhan Kemal’in adını taşıyor.

Roman ve öyküleri ile çok sevilen Adanalı yazar Orhan Kemal’in anısını yaşatmayı ve sinemaya emek verenleri onurlandırmayı amaçlayan ödüller bu yıl; Muzaffer Hiçdurmaz’a, oyuncu Güler Ökten’e ve seslendirmeci Mazlum Kiper’e verilecek.

6 Şubat Depremleri ve Altın Koza

Sadece edebiyatla değil sosyal sorumluluk projeleriyle de öne çıkıyor Altın Koza.

Festivalin Genel Koordinatörü İsmail Timuçin’in verdiği bilgiye göre 6 Şubat depremlerinin ardından yola çıkan sanat konvoyu, acılı illere tek tek gitti ve depremzede vatandaşlara açık havada film gösterimleri yaptı, çocuklara ücretsiz gazoz ve mısır dağıttı. Yine bu yıl 25 farklı üniversitenin Radyo ve Televizyon bölümleri sinema ile iletişim birlikteliğini sağlamak ve üniversiteleri işin içine daha çok katabilmek amacıyla Adana’ya davet edildi.

Festivalin çevre duyarlılığını yazmadan geçmeyelim. Adana’nın Sarıçam bölgesindeki Altın Koza Hatıra Ormanı’na çocukların ve gençlerin katılımıyla yüzlerce fidan dikilecek.

Sadece film göstermek ve yarıştırmakla yetinmeyen Altın Koza Film Festivali’nin tüm bu etkinliklerini planlamak iyi bir organizasyon gerektiriyor.

Altın Koza Film Festivali’nin Onursal Başkanlığını Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar yapıyor. Festivalin Yürütme Kurulu Başkanlığını Menderes Samancılar üstlenirken, Yürütme Kurulu üyeliklerinde Nebil Özgentürk, İsmail Timuçin, Hüseyin Orhan, Gökhan Mutlay, Mahmut Göğebakan ve Altın Koza A.Ş Genel Müdürü Hüseyin Orhan yer alıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Erdin Arşivi