AKP'de seçim yenilgisi sonrası sancılı değişim süreci: İstanbul İl Başkanlığı için Bilal Erdoğan'a yakın isim ön planda

AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AKP Genel Merkezi'nde toplandı.

20 yıllık iktidarları sırasında 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde CHP’nin arkasında ilk kez 2. olan AKP’de değişim tartışmaları devam ediyor.

Erdoğan, MKYK toplantısında AKP’yi kongreye götürecek kararı imzaladı. Böylelikle partide kongre süreci yarın itibari ile başlamış olacak.

Erdoğan, AKP’nin 23. Kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada “Kendini yorulmuş hisseden varsa, bitkin hisseden varsa, onlardan kenara çekilip biraz soluklanmalarını istiyoruz. Heyecanını kaybedenler, millete hizmetin önünde engel olmamalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Kulislerde partideki değişimin sancılı geçtiği ve yöneticilerin koltuklarını bırakmaya pek de niyetli olmadığı ifade ediliyor.

AKP de bu süreci partiye katılımlarla yürütmek istiyor. Meclis’te bağımsız vekillerin ikna süreçleri devam ederken Yeniden Refah, Gelecek Partisi, Deva Partisi ve İYİ Parti’den ayrılan bazı isimlerin AKP’ye katılacağı konuşuluyor.

Öte yandan bir başka kulis bilgisine göre partide yüzde 60 oranlarında bir değişiklik yaşanması bekleniyor.

En büyük beklenti ise İstanbul ve Ankara il başkanlıklarındaki değişim. AKP içinde özellikle İstanbul İl Başkanlığı’nda beklenen olası değişim için isim belirlemede kriz yaşandığı ifade ediliyor.

Bilal Erdoğan ve Tevfik Göksu İstanbul için harekete geçti

Kulislerdeki iddialarda Ensar Vakfı ekibi ve Cihannüma Derneği ekibi, yeni İstanbul il başkanının kim olacağı konusunda kıyasıya bir yarış içinde olduğu konuşuluyor. Bu yarışta İki aday ön plana çıkıyor. Ensar'ın eski başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu ve Cihannüma'ya yakın Mahmut Gürcan. İstanbul için isim belirlemede arka planda ise Bilal Erdoğan ve Tevfik Göksu var.

Kartal İmam Hatip etkisi

İddiaya göre iki isimden İsmail Cenk Dilberoğlu ismi daha önde. Dilberoğlu, 1994 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden mezun ve Bilal Erdoğan'a yakın bir isim. Dilberoğlu aynı zaman da AKP MKYK üyeliği de yapıyor.

Ayrıca Erdoğan'ın il başkanlıklarından çalışmalara ilişkin rapor istediği de konuşulanlar arasında.

Değişimde yüzde 60 oranının tutturulup tutturulmayacağı meçhul. Daha önce kulislerde Erdoğan’ın A takımını da değiştireceği iddia edilmişti. Ancak isimler konusunda bir açıklama yapılmadı.

Kongre sürecinde beklenen olası değişimin hangi isimlere gideceği tartışması devam edecek gibi görünüyor.

Öte yandan Metin Külünk gibi Erdoğan'a bir zamanlar yakın olan isimler ise Erdoğan'ın isimleri belirlemesini yorulanların istifa etmeyeceğini dile getiriyor.

.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tolga Balcı Arşivi