Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde neler konuşuldu? Bahçeli'nin normalleşme adımları sürecek mi? Ateş dosyası masada mıydı?

TBMM’nin yeni yasama yılına başlaması ile siyasetin nabzı yüksek atmaya başladı.

Meclis’in açıldığı gün CHP’li vekillerin Erdoğan’ı ayakta karşılamasıyla açılan Meclis’te sürpriz tokalaşmalar ve görüşmeler yaşandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin baş rolde olduğu bu görüşmelerde ilginç ifadeler kullanıldı.

Devlet Bahçeli daha önce sık sık kapatılması gerektiğini söylediği ve kapatmadığı için Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması gerektiğini ifade etti DEM Partili yetkilerle tokalaştı.

Tokalaşma anları büyük ilgi görürken akşam düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, tokalaşmasına ilişkin "Yeni bir döneme giriyoruz, dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım" ifadelerini kullandı.

Yaşananlar bunla sınırlı kalmadı Özgür Özel ile de resepsiyonda karşılanan Bahçeli “İnşallah üzülmüyorsunuz bazı ifadeleri siyaseten söylüyoruz” dedi.

Yaşanan bu gelişmeler akıllara MHP normalleşme adımları atmaya mı başladı sorularını getirdi.

MHP tarafından bir politika değişikliğine gidildiğine dair bir emare henüz kamuoyuna açıklanmadı. Zira bu şartlar altında MHP’nin bunu yapabilmesi de kendisi açısından bir hayli zor.

Erdoğan’ı tesbih çekerek bekledi

Ankara’da gündemi bu tartışmalar meşgul ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında bugün sürpriz bir görüşme yapıldı.

Görüşme 42 dakika sürdü. Bahçeli, Erdoğan’ı kapıda tesbih çekerek bekledi. Görüşmenin ardından her zaman olduğu gibi yine bir açıklama yapılmadı ama buluşmaya ilişkin spekülasyonlar Ankara kulislerinde konuşulmaya başladı.

whatsapp-image-2024-10-03-at-16-21-26.jpeg

Bahçeli’nin normalleşme adımları sahici mi?

Görüşmede yeni yasama yılında atılacak adımların konuşulduğu kulislerde ifade ediliyor. İktidarın gündemi ise yeni anayasa çalışmaları.

Erdoğan Meclis açılış konuşmasında da bu konuya vurgu yapmıştı. Görüşmede yeni anayasaya ilişkin fikir alışverişi yapıldığına ilişkin bilgiler konuşuluyor.

Bahçeli’nin DEM, Gelecek ve CHP ile ilgili Meclis’in açılış gününde attığı gerginliği azaltma politikasının ise yeni anayasa çalışmalarına ilişkin olduğu iddia ediliyor.

Yeni anayasa hazırlığı için iktidarın muhalefet partilerine ihtiyacı var. Bu durumun Meclis’te yeni dönemde izlenecek politikaya uygun olduğu ifade edilenler arasında.

gy9ii1pxwampncv-001.jpg

Erdoğan’ın da sürekli dile getirdiği bir durum bu; muhalefetin normalleşmesi.. Bahçeli’nin bu politikaya sadık kalıp kalmayacağı ise belirsiz. DEM Parti ile olası anayasa çalışmalarına katılması güncel bir okumayla neredeyse imkânsız olarak değerlendirilebilir.

DEM Partili yetkililer ise selamlaşma için "olağan" yorumu yapmıştı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise tokalaşmadan sonra yeni anayasa için iktidara çağrı yapmış "ön yargılarınız kenara bırakın" demişti.

Ateş davası masada iddiası

Öte yandan görüşmenin önemli başlıklarından olduğu iddia edilen diğer konu ise Sinan Ateş davası ve verilen kararlar.

Bahçeli’nin verilen karardan memnun olup olmadığı şu anlık belirsiz. MHP’den davaya ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi.

MHP’nin sırtında bu cinayet nedeniyle bir yumurta küfesi var. MHP’li isimler hakkında yürütülen soruşturma devam etmekte. Soruşturmanın akıbetinin ne olup olmayacağı ise AKP ile MHP arasındaki birlikteliğin kaderine bağlı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tolga Balcı Arşivi