47 MİLYON KADIN VE KIZ ÇOCUĞU DAHA YOKSULLUK İÇİNDE KALACAK

Çiğdem Anad; Pandemi döneminde BM verilerine göre dünyada kadına yönelik şiddetin artışı nedir?
Şafak Pavey; Pandemi sürecinde çok karanlık bir tablo çıktı karşımıza. Çok ilerlemenin kaydedildiğini düşündüğümüz kadın hakları, eşitliği, kadına karşı şiddetin engellenmesi için verilen bütün emeklerin tam tersine bir trende döndüğünü görüyoruz. Pandemi ve kısıtlamalar devam ederse gelecek yıl dünyada 47 milyon kadın ve kız çocuğu daha yoksullaşacak. Kadın erkek arasındaki gelir dağılımı eşitsizliği çok büyüyecek. 31 milyon kadın daha şiddete maruz kalmış olacak.
Çiğdem Anad; Birleşmiş Milletler buna karşı ne yapıyor, ne yapacak?
Şafak Pavey; 2 yıl sürecek bir kadına karşı şiddet, cinayetleri engelleme kampanyası başlatıyoruz. Hem parlamentolar hem yerel yönetimler tarafından yasal yaptırımların yapılması için kampanya yapacağız.
Çiğdem Anad; Kadınların şiddete karşı mücadelesinde, eşit haklar için mücadelesinde ülkelerin siyasi yapısı ne kadar belirleyici?
Şafak Pavey; Siyaset çok önemli bir rol oynuyor elbette. Önemli olan toplum önderlerinin şiddete karşı bulundukları mevkilerden ve hoparlörlerden topluma önderlik edebilmeleridir. Kısa vadeli oy kurnazlıklarının bir kenara bırakılması gerekir.
Çiğdem Anad; Uluslararası İstanbul sözleşmesi İstanbul’da imzalandı. 34 ülke anlaşmaya imza attı. Türkiye’de sözleşmeyle ilgili tartışma bir yandan devam ediyor. İmzacı diğer ülkelerde durum ne?
Şafak Pavey; Bu sözleşmeler önemli adımlardır ülkeler için. Ancak imzalamakla,uygulamak farklı şeyler. Kanunları ve yerelde olan hukuksal düzenlemeleri sözleşmeyle uyumlu hale getirmesi gerekiyor imzacı devletlerin.
Çiğdem Anad; Sözleşmeyi uygulamaya koyan ülkelerde kadına yönelik şiddetin azaldığı gözlemleniyor mu?
Şafak Pavey; Bunu ölçmek için henüz süre çok kısa.
Çiğdem Anad; BM nin başlıca konularından biri de göç. Göçler kadınların hayatını nasıl etkiledi, etkiliyor?
Şafak Pavey; Çok etkiledi, etkiliyor. Şehrin kadınları ile göç eden kadınların sorunları birbirine dolanıyor. Sadece iç göçler, şehre göçler değil, uluslararası göç, zorunlu göç, iltica dünyanın içinde bulunduğu bir çıkmaz. Pasportlarımız buluştu belki ama kültür yoluyla aramızda uçurumlar oluştu. Göç bambaşka bir kadın meselesini ortaya çıkardı.
Çiğdem Anad; Yeni dünya düzeninin ne olacağı da belli değil pandemi nedeniyle. Ülkeler birbirine daha mı yaklaşacak, daha mı uzaklaşacak? Milliyetçilik, şovenizm yükselecek mi ya da tersi mi olacak? BM’deki öngörüler nedir?
PANDEMİ DÖNEMİNDE EN İYİ LİDERLERİN KADINLAR OLDUĞU GÖRÜLDÜ
Şafak Pavey; Uç noktalarda bambaşka görüşler var. Uluslararası işbirliği azalacak, yerel ekonomilere dönülecek görüşünü savunanlar var. Ben tersini düşünüyorum. Uluslararası işbirliğinin bu pandemide ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gördük. Aynı zamanda yerel yönetimlerin bambaşka yönetim modellerine geçeceğini ve tarıma çok daha fazla yatırım yapılacağını düşünüyorum. Farklı ekonomik modellerde tartışılıyor. Ayrıca covid 19 sürecinde en çok konuşulan şeylerden bir tanesi de kadın liderlerin efsaneleri tamamen yıkması ve bu dönemde en iyi yöneticilerin kadınlar olduğunu göstermesi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Çiğdem Anad Arşivi