İsrail, Beyrut'a hava saldırısı düzenlendi: ABD, saldırılarının kapsamına karşı çıktığını açıkladı

İsrail, Beyrut'a hava saldırısı düzenlendi: ABD, saldırılarının kapsamına karşı çıktığını açıkladı
İsrail, 5 gün sonra tekrar Beyrut'un güney banliyölerine havadan saldırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, "Geçtiğimiz haftalarda İsrail hükümetine endişelerimiz olduğunu ve buna karşı olduğumuzu açıkça belirttik" dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Beyrut'un güney banliyösü Dahiye'de Hizbullah'a ait bir yeraltı silah deposuna saldırı düzenlediğini açıkladı. Açıklamasında IDF, "Saldırı öncesinde, sivillere zarar verme riskini azaltmak için, bölgedeki nüfusa yönelik uyarılar da dahil olmak üzere çok sayıda adım atıldı" dedi. Lübnan medyasında yer alan haberlere göre, IDF, Beyrut'un güney banliyölerine önceden uyarıda bulunmadan daha geniş çaplı saldırılar düzenledi.

BM mülteci ajansına göre, İsrail'in Hizbullah'ı geri püskürtmeyi amaçladığını söylediği ülkenin güneyine yönelik saldırılara başlamasından iki hafta sonra, İsrail'in askeri tahliye emirleri Lübnan'ın dörtte birinden fazlasını etkiledi.

ABD’den İsrail’e: Karşı olduğumuzu belirtmiştik

Bazı Batı ülkeleri, Gazze'de olduğu gibi iki komşu ülke arasında da ateşkes sağlanması için bastırırken, ABD İsrail'i desteklemeye devam ettiğini ve bir füze savar sistemi ile asker gönderdiğini açıklamıştı.

Ancak ABD, İsrail saldırılarının bölgedeki gerilimi gittikçe tırmandırmasının ardından saldırıların kapsamından rahatsız olduklarını ve hem Lübnan hem de Gazze’deki sivil kayıpların gittikçe artmasından endişe duyduklarını İsrail’e belirttiklerini açıkladı. ABD ayrıca İsrail'in Lübnan'daki savaşı yürütme biçimi üzerindeki baskısını da arttırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, "Geçtiğimiz haftalarda Beyrut'ta gördüğümüz bombalama kampanyasının kapsamı ve doğası söz konusu olduğunda, İsrail hükümetine endişelerimiz olduğunu ve buna karşı olduğumuzu açıkça belirttik" dedi.

Beyrut’a en son 10 Ekim'de hava saldırısı düzenlenmiş, şehir merkezine yakın iki saldırıda 22 kişi ölmüş ve yoğun nüfuslu bir mahalledeki binalar yerle bir olmuştu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Lübnan'da düzenlediği saldırılarda son bir yılda en az 2 bin 350 kişi öldü, yaklaşık 11 bin kişi yaralandı ve 1,2 milyondan fazla insan yerinden oldu.

Hizbullah: Tek çözümün ateşkes" olduğunu söyledi

Hizbullah'ın lider yardımcısı Naim Kasım televizyonda yaptığı konuşmasında tek çözümün ateşkes olduğunu söylerken İsrail'e yönelik füze saldırılarının kapsamını genişletme tehdidinde bulundu. Kasım, "İsrailli düşman tüm Lübnan'ı hedef aldığına göre, savunma pozisyonundan İsrail'deki herhangi bir yeri hedef alma hakkına sahibiz" dedi.

IDF, bugün erken saatlerde Lübnan'dan ülkenin kuzeyine yaklaşık 50 mermi atıldığını, ancak herhangi bir can kaybı rapor edilmediğini bildirdi. Hizbullah ise, Safed kasabasına "büyük bir füze salvosu" fırlattığını söyledi.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar