Garip Dede'de Atatürk büstüne saldıran saldırgan hap kullanıyorum demişti: Suç kaydı olduğu ortaya çıktı

İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Garip Dede Dergahı Cemevi'nde abdest alıp namaz kılmak isteyen bir kişi görevlilerle tartıştıktan sonra Atatürk büstüne saldırdı. Şikayet üzerine şahıs gözaltına alındı.

Tolga Balcı

İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde Garip Dede Dergahı Cemevi'ne akşam saatlerinde giden bir şahıs iddiaya göre cemevinde abdest alıp namaz kılmak istedi.

İsteği kabul edilmeyen şahıs cemevinin yaşam alanı içinde çevreye zarar vermeye başladı. Taşkınlık yapmaya devam eden kişi daha sonra cemevi önünde bulunan Atatürk büstüne yöneldi.

Büstü bulunduğu yerden sökerek zarar veren şahıs olay yerine çağırılan polis ekiplerince gözaltına alındı.

Saldırganın ilk ifadesi: Hap kullanıyorum, psikolojik sorunlarım var

Garip Dede Dergahı'na saldıran M.D'nin gözaltındaki ilk ifadesi ortaya çıktı. M.D., Kocaeli'nde ikamet ettiğini ve psikolojik sorunları olduğunu söyledi.

Kanarya polis merkezine götürülen saldırgan Kocaeli'nde bit fabrikada çalıştığını ve işten çıktıktan sonra hap aldığını belirtirken gözünü açtığında ise cemevi önüne geldiğini iddia etti. İfadesinde durumu hatırlamadığını söyleyen M.D. saldırının planlı olmadığını iddia etti.

Garip Dede Cemevi Yöneticisi ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat emniyetin olayı aydınlatmak için çabaladığını söylerken saldırganın savunmasını klasik savunma olarak nitelendirdi.

Yaşanan duruma tepki gösteren Garip Dede Dergahı'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Garip Dede Dergahı Cemevi Alevi toplumunun inanç merkezidir. O kapıdan giren hiç kimseye, inancı, milliyeti sorulmaz. Alevi misin, sünni misin diye sorulmaz. Garip Dede, garipleri, fakiri fukarayı, hoşgörü, barış ve sevgi ile tüm toplumu eşitlikçi dengede tutarak her canı mihman kabul eder.

Emniyetten açıklama

Olaya ilişkin İstanbul Emniyet Müdürlüğü de bir açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"15.10. 2024, 16.50 sıralarında Küçükçekmece İlçesi Fatih Mahallesi'nde meydana gelen Atatürk Büstü ne zarar verilmesi olayı ile ilgili olarak; İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlilerince derhal olay yerine intikal edilmiştir.

Yapılan kontrolde; bir şahsın Atatürk Büstü'ne zarar verdiği, büstün kırıldığı ve tahrip olduğu anlaşılmış, M.D.(26) isimli şüpheli şahıs olay yerinde yakalanmıştır. Şüpheli şahsın yapılan sorgulamasında; uyuşturucu madde kullanımı ve tehdit suçlarından kaydının olduğu ayrıca 13.10.2024 tarihinde Bursa ili Orhangazi ilçesinde meydana gelen "Devletin egemenlik alametlerini aşağılama" suçundan firar olduğu tespit edilmiştir. Konu ile ilgili yakalanan şüpheli şahıs 5816 SKM suçundan hakkında yürütülen tahkikat işlemlerinin ardından 16.10.2024 tarihinde adli makamlara sevk edilecektir."

"Bu iğrenç saldırıyı kınıyoruz"

Bugün bilgisi, düşüncesi ve ideolojisi kirli olan bir şahıs cemevimize gelmiş, ısrarla namaz kılmak, abdest almak istemiş kısacası bir takım tahrik edici hareketlerde bulunmuştur.

Kirli fikirlerine bahane arayan bu karanlık zihniyetli şahsa, canlarımız tepki vermiş bunun üzerine bu şahıs daha da ileri giderek, Dergahımızın yaşam alanı içinde sağa sola saldırmış ve Atatürk büstüne zarar vermiştir. Bu iğrenç saldırıları kınıyoruz.

"Hiç kimse bir başkasına nasıl ibadet yapabileceğini dayatamaz"

Alevi toplumunun düşünce, kanaat ve adaletin taşıyıcısı olan cemevlerimizde sadece Aleviler Cem yapar, yeryüzündeki farklı farklı inançtaki insanların kendi ritüel ve ibadet şekillerini kendi inandıkları mekanlarda yapması samimiyettir diyoruz.

Hiç kimse bir başkasına nasıl ibadet yapabileceğini dayatamaz. Kendisi gidip benim gibi ibadet edeceksiniz diye tehdit edemez. Kimsenin kendi inancını bize dayatmasına asla izin vermeyiz.

Bu saldırı bir provokasyondur. Tüm canlarımızı bu konuda sağ duyuya çağırıyoruz.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar