Şehit annesine balmumu heykel hediye edilmesine tepki: "Bu bir şuursuzluk"

Düzköy'de şehit annesi Emine Baştan'a, oğlunun balmumu heykeli hediye edildi. Aile & Yas Danışmanı Prof. Dr. Hablemitoğlu ise tepki göstererek, "Birey, kaybın gerçekliğiyle yüzleşmekte zorlanacaktır. Bu şuursuzluktur" dedi

Düzköy ilçesine bağlı Gündoğdu Mahallesi'nde yaşayan Emine Baştan, 2020 yılında şehit oğlu Jandarma Uzman Çavuş Bahattin Baştan’ın anılarını yaşatmak amacıyla evinin yanında bir bina inşa etti.

Burada, oğluna ait kıyafetler, askeri malzemeler ve fotoğraflar sergileniyor. Anne, Trabzon Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından kendisine hediye edilen balmumu heykeliyle de oğlunun anılarını koruyor.

Emine Baştan, “Oğlumun acısı hala ilk günkü tazeliğini koruyor” diyerek yaşadığı derin acıyı dile getirdi. Oğlunun şehit olmasından önce kendisiyle konuştuğunu hatırlatan Baştan, “Bayramdan 15 gün önce cenazesi geldi. Kavuşamadık yavrumla” dedi.

Her yıl mevlit okuttuğunu ve anılarını canlı tuttuğunu belirtti.

''Birey, kaybın gerçekliğiyle yüzleşmekte zorlanacak''

Ancak balmumu heykelin yapılması ve sergilenmesi, aile içindeki yas sürecine dair tartışmaları da beraberinde getirdi.

Aile & Yas Danışmanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, balmumu heykelin yapılarak yas sürecindeki anneye hediye edilmesini eleştirerek, bunun kaybın gerçekliğiyle yüzleşmeyi zorlaştıracağını belirtti.

Hablemitoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Balmumu heykeli, kaybın kesinliğini zihinsel olarak işlemeyi zorlaştırır ve kişinin yas sürecini sekteye uğratır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hablemitoğlu, heykelin kaybedilen kişinin sembolik temsili ile kaybın nihai doğası arasında bir kopukluk yarattığını vurgulayarak, "Böylece anne, evladı ile yeni bir içsel bağ kurmakta zorlanacak" dedi.

Açıklamasında, yas sürecinin bir noktada takılıp kalabileceği ve bireyin kaybı tam olarak içselleştiremeyeceğini de belirtti.

ekran-goruntusu-2024-10-16-125723.png

Kaynak:Anadolu Ajansı

Öne Çıkanlar