CHP'den değişim için yeni bir adım: Tüzük maddeleri oy çokluğuyla kabul edildi

CHP'den değişim için yeni bir adım: Tüzük maddeleri oy çokluğuyla kabul edildi
CHP’de ‘İkinci Yüzyılda Değişim’ adı verilen 20’nci Olağanüstü Kurultayı’nda ön seçim tartışmalarına neden olan tüzük metni oy çokluğuyla geçti.

CHP’nin 20’nci Olağanüstü Tüzük Kurultayı Ankara'da gerçekleşti.

Basına kapalı olarak tüzük metninin oylamasını gerçekleştirdiği kurultayda, değişiklik yapılan tüzük önerisi metnindeki detaylar ortaya çıktı.

Buna göre, kadın ve gençlik kotası, genel merkezin kullanacağı yüzde 15’lik kontenjan, üç dönem sınırı gibi tartışmalı konuların delegeye sunulan son hali görüşüldü.

Parti içindeki muhaliflerin etki yaratamadığı kurultayda sunulan tüm maddeler oy çokluğuyla geçti. Ön seçim yöntemlerini belirleme konusunda tartışmalara neden olan 52. maddenin oylamasında tartışma yaşandı. Bu madde de oy çokluğuyla kabul edildi.

Tüzük maddelerinde detaylar ortaya çıktı

Metinde, “Kadın ve Gençlik Kolları” başlığının ikinci maddesinde yer alan, “Bu kollar kongre ve kurultaylarını iki yılda bir yapar” maddesi, “İlçe ve il kongrelerini izleyen en kısa sürede yaparlar” şeklinde değişti. Ayrıca, bölüme yapılan ekte, “Bu kolların yapacakları her türlü seçim, çalışma ve etkinlikler ana kademeyle uyumlu olarak gerçekleştirilir. Olası uyuşmazlıklarda itiraz merci bir üst yönetim kademesi olup Merkez Yönetim Kurulu kararı kesindir” ifadeleri yer aldı.

Ön seçim örgüt veya hakim gözetiminde

Metinde, ön seçim için farklı yöntemler sıralandığı görüldü. Ön seçimin örgüt veya hakim gözetiminde yapılması örgütün görüşüne bırakıldı. Buna göre, milletvekilliği adaylıklarında ön seçim örgüt denetiminde olursa PM’ye yüzde 15’lik bir aday belirleme kontenjanı verilecek. Bu kontenjanın yüzde 5’i il örgütüne, yüzde 5’i kadın ve gençlik kollarına ve yüzde 5’i de milletvekillerine bırakılacak.

3 dönem sınırı geldi

Tüzük metninde “TBMM Üyeliği İçin Adayların Saptanması” başlıklı bölümünde, üç dönem sınır getirildiği görüldü. Bölümde yer alan dokuzuncu maddeye göre, erken seçim yapıldığı takdirde mevcut dönem hesaba katılmayacak. Metinde ayrıca, milletvekili bulunmayan seçim çevrelerinde milletvekili çıkarmak veya bu çevrelerde oy yükseltmek amacıyla MYK’nın önerisi, PM kararıyla dönem kuralı uygulanmayabileceği vurgulandı. Ayrıca eklenen geçici maddeyle dönem kuralı şartının 27’nci yasama döneminde başlayacağı kaydedildi.

Belediye başkanlığı adaylığı için de üç dönem kuralı olacak, ön seçimden çıkan adaylar için bu kural geçerli olmayacak.

Sandığı terk etmek ihraç sebebi

Kurultayda oylanan tüzük metninde ”Parti Suçları” bölümünde değişiklikler yapıldığı görüldü. Buna göre, kesin çıkarma gerektiren cezalara, ”Sandık kurulu asıl veya yedek üyeliği görevini özür belirtmeden yerine getirmemek” maddesi eklendi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar