Teknoloji sektöründe kadın dehalar

Yıllar önce THK’nın 1. Dünya Hava Oyunlarını aldığı dönemlerde, organizasyonun süpervizörü olarak, Türkiye’nin önemli isimlerinden Sabiha Gökçen’in ilk web sitesini yapmıştım. Sabiha hanım o dönemde bize Atatürk ile anılarını anlatmıştı. Bakıyorum şimdi bile Türklerin kadınlara verdiği değer konuşulurken o dönemlerden dem vuruluyor. Bu aslında ne kadar üzücü bir durum. Aslında kadınlarımıza verdiğimiz değer konusunda hala o dönemlere dem vuruyorsak üzerine bir çöp daha koyamamışız demektir. Türkiye kadınlara verdiği değeri hala seçme ve seçilme hakkı üzerinden tanımlıyorsa vay halimize. Dünyada neler oluyor gelin bir bakalım.

Kadın zekası erkeğinkine göre çok esnektir. Bu nedenle sorunlara erkekten çok daha hızlı ve daha önemlisi çeşitli çözümler bulur. Erkek gücü temsil ediyorsa, kadın da onu kullanabilen zekayı temsil eder.

Bu nedenle özellikle teknoloji sektöründe, evli, çoluk çocuğu olan ya da bekar çok farklı profillerde kadınlara denk geliyoruz. Mesela Yahoo’nun korkunç batışını engelleyen, deyim yerindeyse onu ipten alan efsanevi Marissa Ann Mayer vardır ki; hala birçok insanın idolüdür. 2012 ile 2017 yılları arasında Yahoo’nun CEO’suydu.

YouTube’un Youtube olmasına büyük katkıları olan Susan Wojcicki, yine teknoloji sektörünün önemli simaları arasındadır. Özellikle YouTube’un tarafsızlığı ve sansüre boyun eğmemesi konusunda yazdığı mektup bence okunmaya değerdir. 2014 yılından beri YouTube’un kararlarını belirleyen Wojcicki görevinden çok kısa bir süre önce ayrıldı.

Bir de girişimci görelim. Melanie Perkins… Girişimi yüzlerce risk sermayedarı tarafından geri çevriliyor. Şu an girişiminin değeri 40 miyar dolar. Bu yıl tam 10 yaşına bastı. Girişim, art direktörlerin nefret kaynağı, Canva. Üstelik şimdi bir de üzerine yapay zeka eklediler ki, dikey yapay zeka uygulamaları arasında Git Hub ile birlikte gördüğüm en ciddi entegrasyonlardan biri.

Bir önemli isim daha var. Her yerden takip ettiğim, çok özel bir isim ki; bilenler bilir ben öyle çok isim takip etmem. Mira Murati… Hani şu bizim ChatGPT var ya, onun sahibi olan OpenAI’ın Chief Technology Officer’ı. 2011’de Japonya’da Goldman Sachs’da sistem analist olarak iş hayatına başlıyor. Kısa bir süre sonra Zodiac Aerospace’e transfer oluyor. Orada bir yıl çalıştıktan sonra 2013’te Tesla’ya giriyor. 3 yıl ürün müdürlüğü, arkasından teknoloji ve tasarım meraklılarının çok sevdiği Leap Motion’da genel müdür yardımcısı olarak 2 yıl çalıştıktan sonra OpenAI serüveni başlıyor. 4 yılda üç farklı görevde bulunuyor. İşte başarı tam olarak bu.

SoftCom BBS’i ilk çalıştırdığımız dönemlerde bir kadın ismi bağlanınca çok mutlu olmuştuk. Sonradan öğrendik ki bir dostumuzun,10 yaşındaki kızıymış. O kız muhtemelen şimdi 43 yaşında olmalı. Ama Türkiye’de biz hala Cumhuriyet döneminde seçme seçilme hakkını veren ilk ülkelerden biri olmakla gurur duyuyoruz. Sormazlar mı adama “bunca yıl kızları, kadınları öne çıkaracak ne yaptınız?” diye. Üstelik bunu onlar için değil, ülkenin refahı, geleceği, bekası için yapmamız gerekiyor.

DENEDİKLERİM: Keenetic Sprinter AX1800 Mesh Wi-Fi 6 Gigabit WPA3 VON Fiber Router/Extender

i internetlerin en büyük probleminin internet servis sağlayıcılar tarafından ucuza ihale edilen modemler olduğunu yazmıştım. Bu nedenle evimde bir başka ağ oluşturdum. Böylece evin bütün ağı benim kontrolümde oluyordu.

Şimdi bu ağın kalbindeki cihazı, yani interneti ilk alan cihazı, değiştirdim. Bu sayede evin içinde wi-fi 6 desteği almış oldum. Genelde internetin klişesi olarak bulur ve hızdan bahsetmem. Mesela 4G ile bir filmi şu kadar zamanda indirirsiniz, HD yayın için 8MB hat lazımdır demem. Ama bu sefer durum farklı. Wi-Fi 6 demek kablosuzda 300MB’in üzerinde bir hıza sahip olmak demek. Bu gerçekten muazzam bir hız. Evinizde fiber varsa ve 1GB kullanıyorsanız, kablosuzun da aynı hızlara erişmesini beklersiniz, işte Keenetic sizi bu hızı evin içinde de kullanma imkanı veriyor.

Bu gerçekten evdeki işleri son derece kolaylaştırıyor.

Bu arada eğer evde video seyretmek istiyorsanız mutlaka fiber kullanmalısınız. Fibere alışınca ADSL geçen yüzyıldan kalma oluyor.

ENDEL

Gerçekten çok iyi hazırlanmış bir yazılım. Benim diyen koca koca şirketler bile böyle her cihazda ayrı ayrı düzgün çalışabilen program yapamıyorlar. Özellikle Apple iPad ve watch’da çok iyi çalışıyor. Özellikle watch’da kendi başına çalışabilen ender programlardan biri.

Endel, kullanıcı etkinliklerine uygun kişiselleştirilmiş ses ortamları yaratan üretkenlik tabanlı bir müzik uygulamasıdır. Uygulama, rahatlama, odaklanma, uyku ve yürüyüş için önceden ayarlanmış modlar sağlar ve kompozisyonlar oluşturmak için günün saatine, hava durumuna, kalp atış hızına ve konuma tepki verir. Tabii bunun için de yapay zeka kullanır.

Uygulamanın görsel yönündeki naifliği ayrıca çok sevdim. Endel bütün müzik platformların da ve demin bahsettiğim gibi Apple’da olduğu gibi, Google Play hatta Amazon Alexa üzerinden de çalışabiliyor.

Bu arada Endel’in yapımcılarından Philipp Karetov’un okuyucularıma bir de hediyesi var,

İlişkilerimizin Değişen Dünyası: Online Flört Online Romantizm Kitabı okuyucu ile buluştu

Dijital dünyada milyonlarca kişi teknolojiyi kullanarak online buluşuyor, flört ediyor, ilişkilere başlıyor ve sonlandırıyor… Tüm dünyanın dijitalleşmesi ile ilişkide yeniden oluşan kurallara farklı bir açıdan bakan İrem Hattat’ın, İlişkilerimizin Değişen Dünyası: Online Flört Online Romantizm Kitabı okuyucu ile buluşuyor. The Kitap Yayınları tarafından raflarda yerini alan eser, dijital çağda aşık olmak, kendini sevmek, sevilmek ve yakınlaşmanın değişimi üzerine bilgileri, görüşleri ve çıkarımları ele alırken, gerçek hayatta ilişkileri iyileştirmeye yönelik bir yol haritası sunuyor.

İlişki ve aile danışmanı İrem Hattat, online flört şiddetinden, ilişkileri bozan teknoloji bağımlılığına ve dijital aşkın ilişkilere getirdiği olumsuzluklara kadar birçok konuyu ele alıyor. Adım adım online flört uygulaması kullanmaktan, ilişkiyi yaşamaya, ayrılmaya ve yeniden başlamaya kadar önerilerin bulunduğu kitapta, yaşam biçiminden mutsuz eşlerin, kendini duygusal yönden yoksun, reddedilmiş, terk edilmiş hisseden yıpranmış ilişkilerin taraflarının bu durumla nasıl mücadele edileceğini anlaşılır bir dille okura sunuyor.

Kapsamlı önerileriyle ilişkilerinize ışık olacak

Dijital çağda ilişkileri odağına alan İlişkilerimizin Değişen Dünyası: Online Flört Online Romantizm Kitabı, Makineden sevgili olur mu? Online ilişkiler offline ilişkilerin yerini alabilir mi? Sanal alemde, gerçek dünyada olduğu gibi, flört yeteneği dış görünüşe mi bağlı? gibi soruları ve “Online flört şiddeti ve başa çıkma yolları”, “Eşiniz bunları yapıyorsa sanal dünyada aldatıyor olabilir” konularıyla ilişkilere ışık tutuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi