Atıf Ünaldı
Siber uzay günlüğü
Günlük kelimesi hayatımızdan çıkmış gibi görünse de; İngilizce’si Log’dur ve her “log” ile biten kelimede hayatımızın içindedir. Blog - Vlog gibi.
Haftanın bu son gününde size Metaverse değil Universe değil ama Cyber Space yani Siber Uzay günlüğü ile keyifli bir vakit geçirteyim istedim. Bu sayede çoğunu benim de takip etmekten hoşlandığım Instagram hesaplarına da değinmiş olurum. Efendim ilk hesabımız aslında Youtube’dan…
Refika, Nusret’e meydan okudu
Nusr-Et’in tanesini 120 TL’ye sattığı Nusret Sushi’leri Refika evde yapmanın ve tanesini 22TL’ye mal etmenin yolunu gösteriyor.
Refika’nın kanalının adresi
İbrahim Selim gönüllerin Talk Show’cusu
Son dönemde youtube’da seyretmezsem dayanamadığım bir başka hesap ise İbrahim Selim’e ait. Cem Özer’den beri biraz da mahalle baskısı ile yıllardır talk show’lar seyrettim. Bunların içinde Kanal 6’da “Arranan Adam” (Can Müfit Saçıntı) ve son dönemde İbrahim Selim kadar keyif aldığım, gülerken kendimi kaybettiğim olmadı. İbrahim Selim’in videolarına Zorlu Performans Sanatları Merkezinin Youtube hesabından ulaşabilirsiniz.
Sanat dünyasının eleştirmeni : Trexitsalvador
Sanata ilginiz var ve yapılan eleştirileri anlayabiliyorsanız, instagramda @trexitsalvador hesabını mutlaka takip etmelisiniz. Eleştirileri ve bunları anlatış şekilleri ile gerçekten ciddi dikkat çekiyor. Ben takip ediyor ve eleştiri yüklü paylaşımlarından keyif alıyorum. Size de öneririm.
Instagram’daki takipçilerime de sordum yeni isimlere ulaşmak için. Bir kısmı benimle aynı hesapları takip ediyorlarmış. Ancak bazı yeni hesaplara da denk geldim.
l
Netflix yapımları Türkiye ekonomisine 583 milyon TL katkı ve 3300’ün üzerinde kişiye istihdam sağlarken Türk kültürüne, müziğine ve kitaplarına olan ilgiyi artırıyor
Netflix tarafından yapılan bir araştırma, Türk yapımlarının ekonomi, Türk kültürüne ilgi ve Türkiye’deki yaratıcı endüstrilerdeki işler üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.
Araştırma, Hakan: Muhafız’ın 2018’de gerçekleşen lansmanından bu yana Netflix’in tüm Türk yapımlarına yaptığı harcamaların yarattığı toplam ekonomik etkinin 583 milyon TL’yi aştığını gösteriyor.
TÜRK YARGISINDAN UBER LEHİNE GELİŞME
Mayıs 2019’da Uber’in kendi inisiyatifi ile hizmete kapattığı UberXL ürünü nedeniyle A.B.D.’deki Uber şirketine açılan haksız rekabet konulu dava Uber’in lehine sonuçlanarak mahkeme tarafından reddedildi.
Temasa geçilen Uber global sözcüsü: ”Alınan mahkeme kararını memnuniyetle karşılıyoruz ve Uber olarak Türkiye’ye olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki tüm yerli ve yabancı kullanıcılarımıza ve taksi sürücülerine UberTaksi hizmetimizi başarıyla sunmaya devam edeceğiz” dedi.
‘Dedim Olabilir’ NFT oluyor!
Elidor, Ebrar Karakurt’un yer aldığı ve çok sevilen #DedimOlabilir kampanyasına yaratıcı bir uygulama ile devam ediyor. Twitter’da kampanya etiketini kullanan ve çocukken çizdiği resmi, “Pembe saçlı kız mı olur?” denince nasıl yarım bıraktığını anlatan Elanur Yılmaz adlı genç kadının hikâyesini bir duvar resmi ile tamamlıyor. Bugün başarılı bir bilim insanı olan Dr. Elanur Yılmaz’ın yaklaşık 25 yıl önce yarım bıraktığı “pembe saçlı kızlar” resmi mural sanatçısı KienArt’ın yorumuyla Kadıköy Meydanı’nda mutlu bir anıya dönüşüyor; Elidor’un #DedimOlabilir sloganıyla meydandan geçenleri selamlıyor.
Dedim Olabilir Dijital versiyonu NFT olarak
satışa çıkıyor
Ayrıca KienArt ile birlikte duvarın dijital bir versiyonunu da tasarlayan Elidor, böylece Türkiye’de ilk kez bir hızlı tüketim markasını taşıyan NFT tasarımına da imza atmış oldu. “Dedim Olabilir/ I Said It’s Possible” adını taşıyan NFT, 22 Kasım – 5 Aralık 2021 tarihleri arasında Opensea adlı platformda açık artırma yöntemiyle satışa çıkacak. Satıştan elde edilen gelir ise Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın Gençlik Bursları fonuna aktarılarak genç kadınlara hayallerine giden yolculuklarında destek olacak.
Telefon operatörü üzerinden ödeme yapmak artık mümkün
iyzico, TPAY MOBILE FZ-LLC şirketi olan Payguru iş birliğiyle, Doğrudan Operatör Faturalandırmasının (DCB) yeni bir kullanım şeklinin lansmanını duyurdu. Türkiye’deki en popüler mobil cüzdanlardan biri olan iyzico uygulamasına, tüketiciler DCB aracılığıyla yükleme yapabilecek. Böylece sistem kredi kartı veya banka kartı olmayan tüketicilerin de finansal erişim sağlamasına katkıda bulunacak.
Banka ya da kredi kartı olmadan ödeme yapmak mümkün
DCB’nin bu yeni kullanım şekli, geleneksel bankacılık altyapısına sınırlı erişimi olan tüketicilerin; bir banka hesabına, kredi veya banka kartına ihtiyaç duymadan dijital ödeme yapmalarını sağlayarak finansal erişimi geliştirecek. Teknoloji, yerel satıcıların ödemelere sorunsuz bir şekilde ulaşmasını ve ödeme almasını sağlayarak işletmelerin ve bireylerin Türkiye’de para ödeme ve alma biçimini değiştirecek.