Atıf Ünaldı
Ne beklerim?
Son dönemde teknoloji pazarı öyle rekabetçi bir hale geldi ki; pazarlama müdürleri markaları hakkında bırakın kötü şeyler yazmayı, iyi yazmayan basın mensuplarının ayaklarını kaydırmaya kadar gidiyorlar.
Halbuki eskiden köşe yazılarımızı okur, önerilerimizi dinlerlerdi. Ben özellikle 2000’li yılların başındaki yükselmenin sebeplerinden birinin bu olduğunu düşünüyorum. Mesela o zamanlar çok hızlı büyüyen Yemeksepeti’nin şimdilerde çokça şikayet almasını, kulaklarını tıkamasına veriyorum.
Bunlara rağmen bir elin parmaklarını geçmeyen teknoloji köşe yazarları olarak önerilerde bulunmaya, tüketicinin tepkilerini dinlemeye, ürün geliştirmeciler ve pazarlama müdürleri adına düşünmeye devam ediyoruz.
Baştan da söylediğim gibi: amacımız ne kimseyi yermek ne de kimseyi göklere çıkarmak. Hak edene, hak ettiği kadar önem vermek. Doğru ürünü, doğru hedef kitleye ulaştırmak ve servis ve ürünlerin daha doğru gelişmesini sağlamak için yorumlarda bulunmak.
O nedenle bir ne beklerim sayfası yapmak istedim. Bu sayede bir ürün grubundan beklediklerimi yazıp en yakın ürünü tanımlamaya çalıştım. Pazarda o konuda uygun bir ürün varsa, onu da kullandığım şekliyle yazmak istedim.
Cep telefonundan ne beklerim
Geçen hafta katlanabilir telefonlara ilgiyi ölçmek için hem Twitter hem de Linkedin’de takipçilerime bir anket yaptım. Anketin sonucu her iki sosyal mecrada da aynı çıktı. Yüzde 85’i almam dedi.
Bu sonuçtan yola çıkarak, beklentim:
l Katlanmayan
l Veri güvenliğimi sağlayan
l Ajan yazılımlara ve rootkit’lere izin vermeyen
l Arkasında tek kameranın bulunduğu
l İnce ama çok ince olmayan
l Kenarları yuvarlanmamış
l Tuttuğunuzda sizi rahatsız eden bir materyalden yapılmamış bir telefon isterim.
Pazarda bu özelliklere sahip bir telefon var mı ? Sanırım yok ..
Ne kullanıyorum : iPhone 7
Not uygulamasından ne beklerim
Bu konuyu çok araştırdım. Neredeyse bütün uygulamaları kullandım.
Beklentim :
l Her cihazda sorunsuz çalışsın. Çalışmaktan kastım mutlaka kayıt alabilsin.
l Kaydı aldığı yeri, saati de kaydetsin. Mümkünse bu konuda tercih yapabileyim. Gerekirse
Oxford gerekirse Harvard yöntemiyle.
l Kaydettiklerim arasında bir şey aradığımda onu arama kısmından bulmalıyım. Bulmak için belli klasörlere belli şekillerde kayıt yapmak zorunda kalmayayım.
l Gerekirse çekim yaptığım fotoğrafın üzerindeki yazıyı okusun.
l Artık bedava bir şey kalmadı ama makul fiyatlı olsun.
l Bir web sayfasını, ekran görüntüsü, metin, URL olarak kaydedebileyim.
l Google’da arama yaparken bile, önüme kayıtlarım düşsün.
Pazarda bu özelliklere sahip bir uygulama var mı ? Evernote…
Son versiyonunu çok beğendiğimi de söylemeliyim. Kayıt alması Safari Eklentilerinde dahi çok iyi çalışıyor.
Robot süpürgeden ne beklerim
Pek uzmanlık alanım değil robot süpürgeler. İlk çıktığında ailemdeki büyüklere sormuştum. Bana : “Aman o kadarcık süpürge neyi temizler” demişlerdi. Ben de bana almak için soranlara hep bunu söyledim. Bu konuda iletişime geçen markaları geri çevirdim. Ancak birgün farkettim ki; bana bu yorumu yapan ailemin bütün büyük hanımları birer süpürge edinmişler. Çok şaşırdım tabii.
İkinci kere kendim yerine konunun uzmanlarını dinleyip, ofsaytta kaldım. İlki hem kurutma hem de yıkama yapan çamaşır makineleriydi. Gerçi orada haklı da çıktılar. Gerçekten o ürünler devamlı servis istiyor. (Bknz : Instagram hesabımdaki çekiç ve çamaşır makinesi bulunan resim) Ama burada ailemin büyük anaları beni ters köşeye yatırdılar.
Peki bir robot süpürgeden ne beklemek lazım.
l Öncelikle buna ihtiyacınız olduğundan ve evinizin buna uygun olduğundan emin olun. Öyle ucuz diye, fırsat var diye almayın. Yoksa kısa zamanda kullanmaz hale gelirsiniz. (Ör: Ekmek pişirme makineleri, mutfak robotları, yumurta pişirme makineleri ve son dönemde hazır yemek makineleri )
l Son dönemde hijyen çok önemli. Hijyen sağladığından emin olun.
l Sadece süpürmemeli, mümkünse silmeli.
l Düşme sensörü,
l Darbe sensörü,
l Çağımızın buluşu jiroskop
l Yük sensörü
l En önemlisi
otomatik şarj
mutlaka olmalı.
l Bir de tabii ki az ses. İnsanların evde en sevmedikleri sesler listesinde elektrik süpürgesi en başta geliyor, sonrası saç kurutma makinesi ve hava soğutmalı bilimum ev aleti…
l Son olarak da tabii ki Türkçe bir yazılım.
Pazarda bu özelliklere sahip bir cihaz var mı ? Benim bildiğim bir tane var. Ancak başkaları da varsa benimle bağlantıya geçip iletebilirsiniz. Arzum AR4301 ROBOTEK X2. Diğer özellikleri standart ama Hepa filtresi ve mob olarak çalışması çok dikkat çekici.
Geçen gün Apple’a iOS’un Beta1’inde yanlış çalışan bir özelliği bildirmek için, bir dosyayı telefonumdan çıkarmak zorunda kaldım. Ericsson döneminden sonra ilk defa bir telefon üreticisi bu konudaki fikirleri dinliyor. Bu yüzden yeni dönemde Apple’ın çok başarılı olacağını düşünüyorum.
Bu dosyayı telefondan çıkarmak için yolladıkları rehber dosyayı okurken telefonlarımı neredeyse 10 yıldır bilgisayarıma kablo ile bağlamadığımı farkettim. Bunun için iTunes ile bir düzenim de yoktu.
Araştırınca iMazing diye bir yazılıma ulaştım. Daha önce nasıl kullanmadığımı hayretle farkettim.
Senkronizasyon programından da şunları beklerim:
l Bilgisayara kablo ile bağlandığında beklemeden her şeye ulaşabileyim
l Bilgisayara sadece kablo ile bağlanmasın
l Sahip olduğum bütün cihazları ve işletim sistemlerini desteklesin.
l Gerekirse telefonumu başka bir cihazla aynı hale getirebilsin.
l Sadece telefon değil, tabletlerim için de çalışabilsin. Üstelik hangi işletim sistemi olursa olsun.
Pazarda bu özelliklere sahip bir uygulama var mı ? iMazing… Bu konuda tam bir sektör lideri. Hatta şu hepimizin çok korktuğu Pegasus yazılımını da bulabilme özelliği varmış.