Atıf Ünaldı
Macera dolu internet
Malum şarkıyı eminim hepiniz hatırlıyorsunuz. Rafet El Roman’ın bir dönem ortalığı birbirine kattığı “macera dolu Amerika”. Ne zaman ortada öyle ciddi olmayan konular ciddi olarak aktarılsa içimden bu şarkıyı mırıldanırım. İşte bu hafta internet, tam da macera dolu Amerika tadındaydı.
İlk olay WayfaIr
Önce reddit’de bir iddia ile ortaya çıktı. (Yılların reddit’i bu ara ne moda oldu, Aaron bu durumu herhalde hiç görmek istemezdi.) Wayfair isimli bir mobilya sitesinde, kaçırılan çocukların isimleri ile fiyatları oldukça yüksek mobilyalar satılıyor, bunların arkasında o kaçırılan çocuklar satılıyor olmasın diye. Bir anda internet oradan oraya savuruldu. Hemen arkasından trendyol.com için de benzer bir iddia ortaya atıldı.
Her ne kadar tartışanlar olsa da, iki olay da hoax yani gerçekliği olmayan söylenti olduğu ortaya çıktı.
Açıkcası konuyla ilgili yetkililerle konuştuğumda, konu çocuk istismarı olunca durumun normalize edilmesi, hoax olmasında bakmadan her olayın üzerine gideceklerini söylediler. Çok da haklılar. Konu çocuk olunca bunun şakası, hoax’ı, asılsızı olmaz. Her olayı dibine kadar incelemek şart. Bir de şunu unutmamak lazım ki; çocuklarla ilgili bu tip haberler içinde yaşadığımız dezenformasyon çağında hiçbir zaman normalize olmamalı.
e-Bebek
Geçen hafta bir gün bir anda e-Bebek’in sitesi ve sistemi çalışmaz oldu. Gelen haberler sitenin ransomware (fidye yazılım) sorunuyla boğuştuğu yönündeydi. Ransomware, bir hacker’ın sisteme sızarak, en önemli dosyaları (çoğunlukla veri tabanlarını) olduğu yerde şifreleyip, şifrenin açılması için para isteme durumudur. Çoğunlukla karşılığında bitcoin istenir. Aldığım duyumlara göre e-Bebek’ten de 300 bitcoin istenmiş. Ransomware kurumun en çaresiz kaldığı durumlardandır. İçerde yardımcıların da olma ihtimali olduğu için herkesin potansiyel tehdit olarak algılanılma ihtimali vardır. Üstelik ransomware olmadan önce bundan kurtulmanın onlarca yöntemi varken, olduktan sonra güvenlik güçlerinin de çaresiz kaldığı sadece fidyecinin merhametine kalınan bir durumdur. Çalışan, sorunsuz bir afet yönetiminiz varsa, bu duruma sadece gülüp geçersiniz. Ama yoksa sessiz kalmak şart olur.
Nasıl çözüldü bilmiyorum ama bir şekilde sorun çözülmüş görünüyor.
Allah Türkiye’de e-ticaret sektöründe satıcının kredi kartı bilgilerini tutmasını engelleyen mevzuatı yazandan razı olsun. Yoksa halimiz nice olurdu?
BIll Gates yolladığınız paranın iki katını yolluyor!
Son olay yeni patladı. Twitter üzerinde Elon Musk, Bill Gates gibi ünlülerin hesaplarından şu hesaba yollayacağınız bitcoin’lerin iki katını yollayacağız diye bir tweet atıldı.Yankıları devam ediyor. İlk bakıldığında olay, üçüncü parti dediğimiz uygulamalara verilen tweet atma hakkından kaynaklanıyor sanıyorum.
Çıkarmanız gereken sonuçlar
İlk olay bize gösteriyor ki; paylaşmadan önce araştırmak şart. Bir de pazaryerleri de medya kuruluşları gibi üzerlerindeki her içerikten, her üründen sorumlu olmalı. İkinci olay afet yönetiminin önemini gösteriyor. Üçüncü olaysa; üçüncü parti uygulamalara izin verirken çok dikkatli olmayı, bir de ünlüyseniz güvenliğe sokaktaki adamdan daha çok dikkat etmeniz gerektiğini.
NET’leşmek üzere