İzinsiz Instagram çekilişleri aldı başını gitti

Bir süredir dikkat ediyorum, instagram üzerinde bir ya da daha fazla influencer birleşerek çekilişler yapıyor ve ödüller veriyor. Bir gazetenin ve dergilerinin webmaster’lığını yaptığım 2000’li yılların başında biliyorum ki; internette yapılan çekilişler ile ilgili Milli Piyango İdaresi’nden izin almak gerekiyor.

Ancak geçen dönemde Milli Piyango İdaresi’nin özel bir şirkete devri ile yasada değişiklik olup olmadığını bilmiyordum. Ancak yine son dönemde hiç de küçük olmayan ödüllerin instagram fenomenleri veya çekiliş düzenleyen kişiler tarafından, basit bir web uygulaması ile talihlileri belirleyerek ( burada şans unsuru var mı yok mu pek de belli değil, noter veya resmi bir şahit yok ) onbinlerce kişiyi bu çekilişlere katılmaya teşvik ediyorlar. Hatta bu kişilerin ödül alımına destek olan sponsorları takip etmesini istiyorlar. Bu organizasyonları yapan kişilerin kendi hesapları milyonlarca kişi tarafından takip ediliyor.

Ben de durumu önce internetten aradım. Barlas hukuk bürosunun bu konuda güzel bir yazısına denk geldim. Burçin Barlas ile görüştüğümde milli piyango idaresinin bu konuda eskisi gibi etkili olduğunu öğrendim ancak cezai madde konusunda bilgi alamadım. Hemen Kaya Hukuk bürosundan dostum Erdal Kaya’yı aradım. 320 sayılı Milli Piyango hakkında kanun hükmünde kararnamenin 41. ve 52. maddelerini yolladı. 41. madde çekiliş yetkisini Milli Piyango İdaresi’ne veriyor. 52. madde ise uymayanların cezalarını belirliyor.

Sonuç olarak, instagram üzerinde izinsiz ve kuralsız çekiliş düzenlemenin, 100bin liradan 10milyon liraya kadar maddi ve 2 aydan 2 seneye kadar hapis cezası var. Aman dikkat, uyarmadı demeyin.

Instagram’dan alınan iphone kablosu ve şarj cihazları patlıyor

Hazır konu instagramdan açılmışken, son dönemde alışverişin de en önemli merkezlerinden biri haline geldiğini unutmamak gerekiyor. Ancak son derece profesyonel görünüme sahip birçok satış yapan instagram hesabı aslında denetimsiz ürünler satıyor. Üstelik bu sadece Türkiye’de değil, dünyanın tamamında problem oluyor.

Özellikle üzerindeki chiplerle aksesuarın orijinal olup olmadığını anlamaya çalışan yüksek teknoloji cep telefonlarında bu kablolar ve şarj cihazları, ısınmaya hatta patlamaya neden oluyor.

Şu an bilinen çok vaka yok ama özellikle “gelişmekte olan ülkelerde” durum çok vahim bir hal almak üzere. İlk birkaç vaka Hindistan’dan geldi. Genç bir iphone kullanıcısı, ilk kurbanlardan biri. Tam olarak vakanın nasıl olduğu bilinmemekle birlikte, yüzündeki yanıkların iyileşmesinin çok zaman alacağı söyleniyor.

Siz siz olun mutlaka alış veriş yaptığınız şirkete dikkat edin. Sonuçta instagramdan alışveriş yapmıyorsunuz. Orada bir hesap almış şirketten alış veriş yapıyorsunuz ve o şirketin güzel ürün resimleri olması, denetimli, orijinal ürünlere sahip olduğu anlamına gelmez.

Türkiye'deki yenilenebilir elektrik üretimi yüzde 72 arttı!

Enerji ihtiyacını karşılamada petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar uzun vadede yetersiz kalırken, yaydıkları kimyasallarla da dünyaya ciddi anlamda zarar veriyor. Bu durum, nükleer enerji içinde geçerli. Yenilenebilir enerji kaynaklarını öne çıkarırken, enerji teknolojilerine yönelik çalışmaların da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hız kazandığı görülüyor. TEİAŞ verilerine göre, ülkemizde jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisiyle 2017'de 26.562 gigawatt / saat elektrik üretilirken, bu rakam 2020'de yüzde 72 artışla 45.897’ye ulaştı. Türkiye ve Avrupa'da rüzgar enerjisine yönelik yatırımlar yapan Zeren Group’un CEO’su Mustafa Yiğit Zeren, “Dünyanın geleceği için, yenilenebilir enerji kaynakları her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Özellikle iklim değişikliğinin etkilerini giderek daha fazla hissettiğimiz bu dönemde, Türkiye yaptığı büyük yatırımlarla enerjide tam bağımsız bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor” dedi.

Elektrik enerjisinin %30’u yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak

Dünyanın enerji tüketimi giderek artarken, fosil yakıt kaynakların da sürekli azaldığına dikkat çeken Mustafa Yiğit Zeren, “Her yıl bir öncekinden daha fazla enerji tüketiyoruz. Oluşan bu yüksek talebin karşılanması için, yenilenebilir enerji kaynaklarından en üst düzeyde faydalanmamız gerekiyor. Türkiye, 2023 yılına kadar toplam elektrik enerjisi talebinin en az yüzde 30’unu ve ulaştırma sektörü ihtiyaçlarının da yüzde 10’unu yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedefliyor. Aynı zamanda enerji yoğunluğunu, yani birim GSYH başına tüketilen enerji miktarını da 2011 yılını baz alarak en az yüzde 20 düşürmeyi amaçlıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke olarak, bu hedeflere emin adımlarla ilerliyor, başarımızın özellikle Avrupa’ya örnek olduğunu da görüyoruz”

3 yılda 50 MW’lik portföy hedefleniyor

Mustafa Yiğit Zeren, “Geleceğin yenilenebilir enerjide olduğuna inanıyoruz. 2021 yılında uluslararası yatırımlara imza atmayı ve stratejik alanlarda büyümeyi hedefliyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarını önceliklendiriyoruz. Hollanda, Polonya, Ukrayna ve Romanya başta olmak üzere, Avrupa ülkeleri için yenilenebilir enerji projeleri geliştiriyoruz. Bu ülkelerde, güneş ve rüzgar enerjisine yapacağımız yatırımlarla önümüzdeki 3 yıllık dönemde 50 MW’lık bir portföye ulaşmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi