Atıf Ünaldı
Gelecek 10 yılın teknolojileri
Hafta içinde gelecek 10 yılın teknolojileri ile ilgili bir yuvarlak masa toplantısı yaptım. Konu seçiminin bu kadar genel bir başlıkta toplanmasının sebebi, dinleyicilere “gel gel" yapmak yerine “git git" yapmaktı. Özellikle bu tip konuşmaları takip eden kalabalık, özellikle bu tip başlıklar hakkında nasıl olsa bildiğimiz bir konu diye düşünür ve takip etmez. Bu nedenle özellikle beni takip eden kitle daha rahat dinleme imkanı bulur diye düşündüm. Genelde popülist olmamaya çalıştığım için konuşmalarımda özellikle beni takip edenlerin bulunmasına dikkat ederim.
Gelecek on yılın teknolojilerini anlattığım konuşmama bu hafta instagramda da paylaştığım bir video ile başlıyorum. Ekrandaki adam, “Ben Atıf Ünaldı, bugün size gelecek 10 yılın teknolojilerini anlatacağım" diyor. Tabii ekrandaki adam ben değilim. Gelecek hafta da atifunaldi.com.tr adresinde en çok okunan yazım olan “danışmanın görevi nerede başlar nerede biter" makalesinin ilk paragrafını okuyan bir kadını videosundan da olduğu gibi buradaki karakterler yapay zeka tarafından “deep fake" aracılığıyla oluşturulmuş karakterler.
Deep fake’in bu kadar başarılı sonuçlar oluşturması tahminen herkesi oldukça korkutuyordur. Ancak TTGV’nin çevirip yayınlattığı “Çalışmayan bir Dünya" kitabının ilk bölümünde dediği gibi gereksiz kaygılar yaratmanın anlamı yok. Deep fake ile birlikte, bu teknoloji ile yapılan videoları hızlıca ayıklayabilen yeni yapay zeka uygulamaları da ortaya çıkmaya başlıyor.
Konuşmamda gelecek on yılın teknolojilerini anlatırken başarısız olanları da açıkladım. Bunlar arasında Google’ın Levis ve Samsonite ile ürettiği ancak pek de başarılı olma ihtimali olmayan Jaqguard da var, otonom araçlar da…
Konuşmam da özellikle otonom araçlara uzun yer ayırdım. Şimdilerde bir ayçekirdeği markası olsa da yayınlandığı dönemde “Kara Şimşek" ismiyle çok sevilen “Knight Rider" karakteri olan otonom araçta beklediğimiz her özellikle yavaş yavaş teknolojik olarak başarılsa da, bu o teknolojinin bir geçiş teknolojisi olmasını engellemiyor. Otonom otomobiller kısa zamanda ortadan kalkacak ve yerini otonom uçan araçlara bırakacaktır.
Tabii bu arada beklenen en büyük gelişmenin de pil teknolojilerinde yaşanacağını söylemekte yarar var. Her ne kadar güç gerektirmeden çalışan Buletooth cihazların üretimi insanlığın gelecekte çok daha az enerjiye ihtiyaç duyacağını ortaya koysa da yine de enerjiyi depolamaya ihtiyacımız olacak. Burada da özellikle kimyasal piller yerine elektronik pilleri göreceğiz.
Konuşmamı iki tavsiye ile bitirdim. Birisi artık kara araçları için yol yapmayalım, ikincisi ise çok enerjiye ihtiyacımız varmış hissine kapılıp, çok enerji üretmek için yenilenebilir olmayan enerji üretiminde bulunmayalım. Bilmem anlatabildim mi?
Deneyip beğendiğim her şey
Uzun süredir test edip beğendiğim halde, gündemden yer ayıramadığım her şeyi bu hafta toplamak istedim.
Donanım Logitech Z607
Ofisimin neredeyse her yerinde bir hoparlör sistemi var. Ben sadece klavye ve mouse değil hoparlör konusunda da Logitech ürünlerini tercih ediyorum. Bunun en önemli sebeplerinden biri Apple cihazların rahat çalışacağı özel ürünler üretmeleri. Ayrıca bulundukları ortama rahat uyum sağlıyorlar.
Kızımın doğumundan sonra, sesin yükselmesinden rahatsız olabilir diye, televizyonumun ve bilgisayarım yakınlarındaki 5..1 ve soundbarları evimin dışına çıkarmıştım. Logitech z607 uzun zamandan sonra eve soktuğum ilk 5.1 surround hoparlör sistemi.
Özellikle bluetooth özelliğinin bulunması, mobil cihazlar için büyük avantaj sağlıyor. Bu özellik küçük ses jack’yla bağlama gereksinimini ortadan kaldırdı. Ancak sistem üzerinde bu iki giriş sistemi dışında RCA’de var. Kendiliğinden FM radyosu ve SD, USB girişi de bulunan cihaz bence hoparlörden çok yeni nesil bir müzik seti.
Beğendim.
Yazılım Ulysses app
Benim gibi yazı işindeyseniz, devamlı makaleler yazıyor ve internetten notlar topluyorsanız, Ulysses tam size göre. Ben özellikle diğer uygulamaların not toplarken görselleri ve formatı da atmasından rahatsız olan biriyim. Çoğunlukla bunları temizlemek için farklı uygulamlara kopyala yapıştır sonra yeniden kopyala yapıyorum. Ulysses özellikle yazı ile uğraşanlar için işi kolaylaştırıyor.
Notları ise direkt kendi özel giriş alanına toplayarak, devamlı not toplayan birinin o anda klasifiye etmek için zaman harcamasına engel oluyor.
Yazı konusunda sektördeki her yazılımı denemiş biri olarak kesinlikle tercihim Ulysses.
Clean My Mac
İlk PC’mi 87 yılında almış biri olarak, son 5-6 yıldır MAC’de hayatın ne kadar kolay olduğunu hayretle fark ediyorum. Ancak yılların PC alışkanlığı, hala yazılım yüklerken kaldırırken arkada neler kalıyor, onlar sistemi ne kadar yavaşlatıyor, şöyle bir komut ekranı açıp, siyah ekranda boğuşayım istiyorum. Çok uzun zamandır bu temizliklerin nereden yapılması gerektiğini anlamaya çalışıyorum. Ancak bu konuda her takıldığımda uzun yıllardır MAC kullanan arkadaşlarım bana Clean My Mac’i tavsiye ediyor. Ben de geçenlerde denemek için kurdum. Farkettim ki; gerçekten biz PC’ciler ne yazık ki boşa enerji harcıyoruz. Clean My Mac hep sistemi takipte hem de arayüzde tam bir MAC programı. Çok başarılı ve çok iyi.
Beğendim.
Tom Ford video konferanslarda şık çıkmanın tüyolarını verdi
Geçen haftanın en ilginç olaylarından biri de moda devi Tom Ford’un video konferanslarda nasıl güzel görünürsünüzün bilgisini vermesi oldu. Sanıyorum bu Tom Ford’un dijital dönüşümünün de başlangıcı. İşte herkesin evinde yapabileceği dört basit hareketle kamerada güzel çıkma tüyoları.
- Bilgisayarınızın kamerasını kafanızla aynı seviyeye getirmek için mutlaka altına kitap koyun.
2. Bilgisayarın tam yanına yüzünüzün gölge düşen tarafına bir lamba koyun. Bu ışık kaynağı yüzünüzdeki gölgeleri yok etsin.
3. Bilgisayarınızın önüne bir beyaz kağıt veya kumaş koyarak yerden de ışığın yüzünüze yansımasını sağlayın
4. Son olarak yüzünüze çokça pudra sürün. Buraya kadar yapılanları denemiş olsam da sanıyorum bu son tavsiyeyi uygulamayacağım. :(