Atıf Ünaldı
Finch
Geçen gün denk geldim. Finch… Tom Hanks’in yine ilginç filmlerinden biri. Film “Bye Bye Miss American Pie” şarkısıyla başlıyor ve aynı şarkı ile bitiyor. Film aslında bir bilim kurgu. Tabii bilim kurgu deyince ortamın bilim kurgu olması duyguları ve ilişkileri değiştirmiyor.
- İnsan olunca umut olmaya devam ediyor. Filmin kahramanı Golden Gate köprüsüne gitmek için yola çıkıyor.
- İnsan olunca aile oluyor. Kahramanımızın yanında köpeği ve çocuk EQ’suna sahip bir robottan oluşan ailesi var.
- İnsan olunca korku, panik de oluyor. Kötü insanlardan bahsediliyor. Korkuluyor, kaçılıyor. Panikle yanlış kararlar alınıyor…
Filmde, Tom Hanks’den başka bir insanoğlu ile karşılaşmıyoruz. Ama buna rağmen, çocukluk, yaşlılık durumlarını ve ailenin büyüğü gittiğinde neler olacağını çok net görüyoruz.
Sanıyorum en dokunaklı sahne işte tam da bu, Tom Hanks yani filmdeki tek insan ölünce, köpeğin ve robotun davranışlarının değişmesi.
Acaba insanoğlu da dünyadan silinse, evrende birşeyler onun yerini mi dolduracak diye sorgulatıyor.
Acaba insanoğlunu özel yapan, kendisi değil de evrende aldığı roller mi diye düşündürüyor.
Alıcı Gözle
Hazır konu görsel dünyadan açılmışken, bu hafta da öncelikle IPTV (yasal olan platformlardan bahsediyorum zaten sanılanın aksine yasal olmayanın ismi IPTV değil KORSAN TV ) ve OTT TV platformlarını inceleyelim. Ayrıca ana akım televizyon kanalları ile haber kanallarının web sitelerine bir gözden geçirelim.
IPTV ve OTT TV Platformları
Burada platformların mobil uygulamaları, içerikleri ve web üzerinden uygulamalara erişimleri yani web uygulamalarını değerlendirdim.
Mobil uygulamalarda, uygulamanın kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi (UX ve UI), kayıt süreci (otantikasyon) ve içeriği değerlendirme için aynı sırada önemli.
- Netflix : Netflix hem destek verdiği cihazlar açısından hem de web uygulaması açısından en rahat çalışan platform. İçerik açısından da Netflix en hareketli olanlardan biri.
- Youtube : Son dönemde, belki de reklamların sayısı artmasına rağmen, 4K videoların paralı olması ihtimalinden, içerik kalitesi çok yükseldi. Çok kaliteli kanallar ve çok kaliteli içerik var.
- Disney+ : Hala en beğendiğim özelliği yetişkin kullanıcıların hesaplarına girmek için şifre gerekmesi. Bu Avrupa Birliği müktesebatına göre son derece gerekli. Hatta tek kural.
- Turkcell TV+ : OTT TV’lerin, televizyon kanallarını da platformlarına almalarının onları ciddi anlamda farklılaştıracağını 2000’li yılların başında IPTV kitabımda yazmıştım. Bunu dikkate alan tek platform Turkcell TV+. Çok doğru yapıyorlar.
- Apple TV : İsminde Apple olmasına bakmayın, neredeyse her platformda çalışıyor. Ama hala satın alma süreçlerini Apple dışına taşımayı başaramadılar.
Platformlara İçerik Önerileri
Geçen hafta bütün James Bond filmlerinin Amazon Prime’a geleceği yolunda bir duyum aldım. Tabii bu platform listemde değişiklilere neden olacaktır. Özellikle 1990 öncesi doğan izleyici kitlesinin çok önemsediği bazı içerikler var. Bunların ana akımı yakalamak için mutlaka platformlarda olması gerektiğini düşünüyorum.
- Knight Rider : 25 Eylül 2022’de, Knight Rider namı diğer KITT, ilk kez yayınlanalı tam 40 yıl geçmiş. Dizinin içindeki dedektiflik konularını bir kenara bırakırsak, otonom araçlar, bu araçlarla sürücüsünün etkileşimi ve iletişimi ile yapay zeka arasındaki ilişki, aracın içinde seyahat ederken, sağlık konuları başlı başına seyredilmesi gereken sahneler.
- Mavi Ay : Bruce Willis malum Afazi hastalığından dolayı, senaryo ezberleyemiyor. Ancak bu tabii ki teknolojik açıdan bir sorun değil. Geçtiğimiz günlerde yaptığı anlaşma ile dijital ikizi oluşturulup, deep fake teknolojisi ile stüdyolara geri dönecek. Ancak ne olursa olsun Mavi Ay’ın yeri hepimizin kalbinde ayrı. Gerçi belki Mavi Ay’ı da deep fake teknolojisi ile yeniden çekerler. Gerçi Cybill Shepherd da eskisi gibi değil. Ne yaparsınız herkes bir Tom Cruise olmuyor.
- Voltran : Tom Cruise deyince TOP GUN Maverick devam filmi insanın aklına geliyor. Nedense bu devam filmlerini hiç çizgi filmler için yapmıyorlar. Voltran bir dönemin en sevilen çizgi filmiydi. Yeniden çok daha yüksek çözünürlükle çekilse, çekilene kadar da pazar brunchlarında seyredilmek için bir platformda gösterilse ne güzel olur.
- He-Man : He-Man’de keşke yayınlansa diye düşünürken, imdadıma Netflix yetişti. Yeniden yapım He-Man Netflix’de yayınlanmaya başlamış.
- Smurfs : Türkçe ismiyle Şirinler. Hem film oldu hem de herkesin sevdiği bir çizgi filmdi. Özellikle şirinler seven kızlar, beyaz yakalı kadınlara dönüşmüşken bu imkanı platformlar olarak kaçırmamak lazım.
Ana Akım Televizyon Kanallarının Web Siteleri
Ana akım kanalların web siteleri öyle çok da fazla trafik çekmiyor. Bu yüzden bu alanları gelir merkezi yapmak için, reklam alanlarından ziyade sponsorluk imkanları kullanılmalı. Satışları ise analog reklamla birlikte gerçekleştirilmeli. Bunun için de web sitelerinin itibarlı görünmesi gerekiyor. Her yanından reklam taşan web siteleri hem bu ihtimalin oluşmasına engel oluyor hem de ucuz reklamlar yüzünden hiçbir zaman para kazanamıyor. Üstelik reklam alanlarını Google gibi genel reklam platformlarına veren kanallar, rakipleri ve itibarsız web reklamlarına açık hale geliyor.
Benim öncelikli değerlendirmem, ana akım televizyon kanallarında ucuz reklam alanları olmayan ve her ne sebeple olursa olsun pop up çıkarmayanlar yönünde.
- Show TV : Eskiden Showtvnet ile çok itibarsız hale gelmiş olan web sitesini, showtv.com.tr’ye çevirmiş ve insanı yormayan harika bir tasarıma getirmiş.
- TV8 : Masterchef ve Survivor gibi çok izlenen yapımları nedeniyle siteleri çok önemli hale geliyor. Canlı yayın sayfasında sponsorlu reklam tam da söylediğim gibi, itibarlı bir gelir merkezinin oluşmasını sağlamış.
- FOX TV : Kanalın web sitesi, oldukça derli toplu, üstelik reklam alanları da kötü kullanılmamış. Getir’in tam ekranı butonundaki reklam tam da söylemeye çalıştığım gibi. Reklam sunucuları da derli toplu, ses geriden gelmiyor, yayının üzerine binmiyor. Eski dizilere de ulaşmak kolay görünüyor.
- Star TV : FOX TV’den çok farklı değil ancak daha eski bir web tasarım dili kullanılmış. Daha dar bir alanda daha fazla içerik var. Bu da erişimi zorlaştırıyor.
- Kanal D : Kanal D de üstteki banner alanını kendisi için kullananlardan. Bu nedenle sitenin birliği bozulmamış.
- ATV : En karmaşık sitelerden biri. Tam da bahsettiğim gelir merkezi olma tuzağına düşmüş site. En üstteki banner’ını Google’a vererek, marka değerine ciddi zarar veriyor. Pop up reklamlar, cookie mesajları ile amatör bir site izlenimi veriyor.
- TRT : Bir devlet televizyonunun, ana sayfanın en üst reklam alanını markalara vermesi bana çok doğru gelmedi. Hemen BBC’nin sitesine girdim. Reklamla bile karşılaşmadım. Üzücü…
Haber Televizyon Kanallarının Web Siteleri
Haber kanallarında trafik genelde yüksek oluyor. Çoğu video’nun yanında yazılı haber de veriyor. Bu nedenle banner alanlarının olması bana garip gelmiyor. Buradadaha çok ana sayfa tasarımında habere ulaşma imkanını ve click bait dediğimiz, haberin başlığında tıklanması için bazı bilgilerin verilmekten kaçınılıp kaçınılmadığını değerlendirdim.
- CNNTURK : Site en son girdiğimden bu yana çok değişmiş. Okunması kolay, flat (düz) bir tasarım kullanılmış. Tasarımcısının eline sağlık. Türkiye’deki televizyon kanallarının web siteleri arasında en iyisi rahatlıkla diyebilirim.
- HABER GLOBAL : CNNTURK dışında genel olarak çokça reklam kullanılmış ancak bu reklam yerlerini spikerileri için kullanarak çok doğru bir imaj oluşturmuş.
- TGRT HABER: Her ne kadar büyük görselli site tasarımları tarihe karışıyor olsa da bu site de haber siteleri içinde en haber odaklı en sade olanlardan biri.
- HABERTÜRK : Son dönemde yayınlarındaki özenin siteye de yansımış olacağını umut ediyordum ancak daha sanıyorum o noktada değil. Ben sıralamada daha üstlerde olmasını umut ediyordum, sanıyorum daha yolu var.
- NTV : Bir dönemde, click bait’e savaş açmış olan haber kanalının, sitesinin bu halde olması gerçekten ilginç. Sanırım yönetimde ciddi değişiklikler ve bundan kaynaklı da bir vizyon ve strateji değişikliği oldu.
- HALK TV : Reklam alanı nisbeten araya alınarak, en azından üst kısımda haberlere ulaşım sağlanmış.
- TELE 1 : Son dönemde kanalın değişiminin web sitesine de yansıyacağını umut ediyordum. Takip etmeye devam edeceğim.
- TV100 : Haber sitesi olarak çok sakin, ana akım için de çok haber dolu bir site. Biraz stratejisiz kalmış hissi veriyor.
- Kanal B : Haber sitesi için tasarımları hiç de fena değil. Ancak görselleri eğip bükmeleri bana rahmetli Ufuk Güldemir’in ilk yaptığı Habertürk sitesini hatırlattı. İlk gösterildiğinde bu site yaşamaz demiştim. Haksız çıktım. Umarım şimdi de haksız çıkarım.
- Bloomberg TV : Beni en fazla hayal kırıklığına uğratan site bu oldu. Çok şaşırdım. Tasarım, görsel malzeme ve bilgi mimarisi, değerlendirdiğim sitelerin en kötülerinden biri.