Geçen hafta içinde Facebook kurucu ve CEO’su Mark Zuckerberg, biraz da habersiz şekilde canlı yayına bağlandı. Konuyu öncelikle Covid-19 döneminden, etkisinden açtı. Sürecin herkesi ne kadar etkilediğinden bahsettikten sonra Facebook olarak bu konuda özellikle ekonomik anlamda nasıl yardım ederiz dedikten sonra, özellikle KOBİ’lerin yararına bir e-ticaret paketinden bahsetti. Facebook Shop isimli bu ücretsiz hizmet, Facebook’un sahip olduğu bütün platformlarda aynı anda çalışabiliyor. Yani bir kere kurulduğunda Facebook, Instagram ve Whatsapp’da satış yapma imkanını sağlıyor. Tabii kısa zamanda oluşturulmuş bir sistem olduğu için acaba web üzerinde yazılıp bütün sistemlerde çalıştırılıyor mu sorusu akla geliyor. Mark bu soraya da cevap verdi. Daha önce Facebook’un mobilini web üzerinden geliştirmesinin sonuçlarını iyi bilen Mark bu sefer sistemin native son derece hızlı olduğunu söylemeden geçemedi. Yeni sistem, sadakat kartları gibi geleneksel sistemleri desteklediği gibi, Augmented Reality (desteklenmiş gerçeklilik), canlı alışveriş (sanıyorum canlı yayın mantığı ile herkesin birbirini görerek alışveriş yapmasından bahsediyor) gibi yenilikçi teknolojileri de içeriyor. Burada en ilginç olan özellikle ruj, gözlük gibi birkaç ürünün desteklenmiş gerçeklilik sayesinde deneme imkanının da olması. Hani yıllardır konuştuğumuz, ürünü yanında olmadan deneyebilme, sanal soyunma odalarının bir çeşidi artık Facebook Shop ile evlerimie giriyor. Tabii hepimiz hakkında ciddi bilgi sahibi olan Facebook’un aynı zamanda kişiselleştirme konusu ile ilgilenmemesi de beklenemezdi. Mark bu konunun da üzerinden geçtikten sonra, bu sistemi kobilere yardım amacı ile ücretsiz yapacağını bir kere daha vurguladı. Ödeme sistemlerinden, lojistik hizmetlerine kadar her alanda açık bir ekosistem kuracağından bahseden Mark daha sonra ekrana bir keç önemli logo getirdi. Bu markalardan birkaçını çoğumuz çok iyi biliyoruz. Bunlar arasında özellikle kobilere hazır alışveriş sistemi hizmeti veren Shopify’dan bunu parasız paketler halinde veren WooCommerce’e kadar birçok firma var. Firmalar sadece paket veya paket servisi (e-commerce as a service) vermiyorlar. Şirketlerden bazıları bu alanda analitik çalışmaları bazıları da e-ihracat için gerekli hizmetleri çalışıyorlar.
Mark projeyi en genel anlamıyla böyle anlattıktan sonra Shopify’ın CEO’su Tobi Lütke’ye bağlandı. O da projeye verdikleri desteği anlattı.
Her ne kadar radarın dışında bir ülke gibi görünsek de bu gelişme başta Avrupa ve Amerika olmak üzere, Türkiye’de kobiler için e-ticaret paketleri üreten şirketleri cidd anlamda ilgilendiriyor. Her ne kadar çok yeni bir gelişme olsa da özellikle e-ticaret paket üreticilerini orta ve uzun vadede rahatsız edecek bir gelişme olduğu, bu şirketlerin zaten insan kaynağı ağırlıklı iş modeline ciddi zarar verileceği şimdiden görülüyor.