Değişen kavramlar

2023’te teknoloji dünyasında sanıyorum birçok başlık aynı gibi görünmekle birlikte aslında içerikleri değişiyor. Mesela yapay zeka, hayatın anlamını sorduğumuz bir kavramdan bize yardımcı olan işlem gücümüzün yanında yaratıcılık gücümüzü de artırmamızı sağlayan bir yardımcıya dönüşüyor.

Dijital dönüşüm, sadece sanayi sektörü için değil neredeyse esnaf için bile önemli hale geliyor. Dünya enerji üretimini artırmaktan ziyade, tasarrufu konuşuyor.

Teknoloji, oyuncaklı konulardan yeniden sanayinin, üretimin konuları ile ilgilenmeye başlıyor. Bir süre teknoloji gündemi kısır tüketici elektroniği konuşmalarından gerçek teknoloji üretimine doğru kayacak.

Sosyal medya, bir teknik konu olmaktan çıkıyor. Ancak bu gerçekleşirken, Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması ve değiştirmeye başlaması ile birlikte artık sosyal mantıkla yönetilen bir konu olmaktan da çıkıyor.

Yapay zekaya, Terminator’deki Skynet gözüyle bakanların azalarak bittiği dikkatimizi çekiyor. Bilinmeyenler azalırken artık önümüzdeki yolun distopik değil ütopik olduğunu söyleyenlerin sayısının arttığını görüyoruz.

Uzay bile artık korkutucu bir alan olmaktan çıkıyor. Çocuklarımız gezegen şarkılarıyla büyüyor. Geçenlerde bilgilerimizi karşılaştırdığımızda okulda Astrofizik okuyan bana karşılık kızım güneş sistemindeki gezegenler hakkında daha fazla şey biliyor.

Tabii eğitim de değişiyor. Bilmenin önemi artıyor. Ulaşabileceğimiz bilgileri beynimize yük yapmaktan vazgeçiyor, 0-3 yaş arasında duyularını geliştiren, eğitime başlayan yeni bir nesile merhaba diyoruz. Onlar için yapay zeka işlem gücü değil, öğrenme gücü. Bilişim zekayı yeniden ele alıyor. Sadece yapay olanını değil. Hepsini…

Geçenlerde Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur’un zekanın çeşitlerini tanımlayan harika bir videosuna denk geldim. İzlemek isterseniz video

Son dönemde bir bilimsel gelişme hayatımızda birçok konudaki bakış açımızı benim tahminimle kısa bir süre ama görünen o ki ciddi anlamda değiştirecek. Popüler bilimin “Tanrı zar atıyormuş" diye anlattığı, kuantum yaklaşımı özgür irade, kısıtlı bilgi ve belirsizlik gibi kavramları yeniden irdelememizi gerektirecek. Sürecin sonunda süper determinizm benzeri bir bakış açısı ile belki Einstein’ı da haklı çıkaracak bir yaklaşım içine girecek olsak da, şu anki doğrumuz determinizm konusunda kuantum’un haklı olduğu yönünde.

Kavramlar değişiyor. Peki acaba bu yeni yaklaşımlar ne kadar zaman gerçekliğimiz olacak?

Türkiye Bilişim Vakfı, 2023 yılında gezegenin sağlıklı geleceği için çalışacak

“Türkiye'yi bilgi toplumuna dönüştürme” amacıyla çalışan Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), 2022 yılında teknoloji ve yapay zekayı odağına aldığı eğitim programlarını hayata geçirdi. Vakfın, 2023 yılı hedefinde gezegenin sağlıklı geleceğine yönelik çalışmalar yapmak ve veriye dayalı projeler geliştirmek yer alıyor. TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, 2023 yılında teknoloji ve sürdürülebilirlik konularına odaklanan, geleceğe ve çözüm üretmeye odaklı kurumlarla işbirlikleri yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşebilmesi için gerekli altyapının oluşturulmasına katkıda bulunmak, bilimsel araştırma ve geliştirme etkinlikleri gerçekleştirmek ve özellikle yeni teknolojilerin sosyal ve ekonomik yaşam üzerine etkilerini inceleyip nitelikli ve saygın paydaşlarla birlikte projeler üretmek ve uygulamalarını sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten Türkiye Bilişim Vakfı, 2022 yılında pek çok önemli projeyi hayata geçirdi.

“Geleceğe ve çözüm üretmeye odaklı kurumlarla işbirlikleri yapacağız”

TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “TBV olarak hedefimiz, dünyamızın sağlıklı bir geleceğe sahip olmasına yönelik çalışmalar yapmak ve bu hikayede ülkemizin de imzasının olmasını sağlamak. 2022 yılı veri toplamanın ve veriye göre değerlendirmenin önemine dayanarak, bilimin ışığı altında projeler geliştirmek üzerine adımlar attığımız bir yıl oldu. Bu kapsamda başladığımız ‘Beyin Göçü mü Beyin Gücü mü' projemizin lansmanını 2023 yılında gerçekleştireceğiz. 2023 yılında TBV olarak özellikle teknoloji ve sürdürülebilirlik konularına odaklanan, geleceğe ve çözüm üretmeye odaklı kurumlarla işbirlikleri yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Eğitim projelerinde yapay zeka önceliklendirildi

Türkiye Bilişim Vakfı ile SAS Türkiye tarafından “Türkiye Dijital Zekasıyla Kalkınacak” sloganıyla hayata geçirilen “Dijital Teknoloji Geliştiriciler” projesi kapsamında Türkiye genelinde 20 üniversiteyle birlikte eğitici eğitimi programları gerçekleştirildi.
Samsung, UNDP ve İTÜ işbirliğiyle başlatılan “Samsung İnovasyon Geliştiriciler Projesi” ise 4 bin 365 başvuru aldı, seçilen 24 kişi İstanbul Teknik Üniversitesi'nde verilen eğitimlerini tamamladı.
Türkiye Bilişim Vakfı platformlarından Başlangıç Noktası'nın, Danimarka Mülteci Konseyi ve Kodluyoruz işbirliğiyle, katılımcıların kendi teknoloji tabanlı girişimlerini kurmaları, yeni iş modellerinin desteklenmesi ve yenilikçi çözüm önerileriyle dijital istihdama erişimin artırılması amacıyla yeni nesil bir teknoloji tabanlı girişimcilik programı olan Teknoloji Girişimciliği Programı'ndan ise 125 kişi mezun oldu. Program kapsamında 12 başarılı projeye hayata geçirilmesi için maddi destek sağlandı.

Founder One 150 milyon TL'ye ulaştı


TBV, Türkiye Girişimcilik Vakfı ve Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ (İş Bankası) işbirliğiyle 2022 yılında kurulan yeni nesil etki yatırım fonu “Founder One” için öngörülen 300 milyon TL'lik fon büyüklüğünün 150 milyon TL'lik kısmı toplandı.

Dijital Türkiye Platformu, AB ile işbirliğini artırmak için çalışıyor

Türkiye'de bilgi, iletişim ve elektronik alanlarında standartların oluşturulması ve sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla TBV, TÜBİSAD ve TESİD işbirliğiyle oluşturulan ve TBV'nin koordinasyon ve Digital Europe temsiliyetini üstlendiği platform, 2022 yılında önemli projeleri başlattı. AB ile işbirliklerini artıracak çalışma için hazırlıklara başlayan platform, Türkiye'nin dijital alandaki yeteneklerinin AB'nin kurum ve kuruluşlarına tanıtılması ve AB fonlarından faydalanılarak işbirliklerinin artırılmasını hedefliyor. Platform ayrıca Future Unicorn Award 2023 ödülleri için de aday başvurularını toplamaya başladı.

Blockchain Türkiye Platformu yedi çalışma grubu kurdu

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde, Türkiye'de sürdürülebilir blockchain ekosistemi oluşturarak, bu teknoloji ile yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesine yönelik bir paylaşım platformu oluşturmak amacıyla kurulan Blockchain Türkiye Platformu, 2022 yılında yedi farklı çalışma grubuyla, 48 ayrı grup toplantısı, dört ortak etkinlik ve altı farklı başlıkta yeni rapor yayınladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi