Benim Robotlarım

Bir günde her halde onlarca robotla iletişime geçiyorsunuz.

Evet! Hepiniz robotlarla etkileşim halindesiniz. Biliyorsunuz, robotlar illa metalden ve insansı olmak zorunda değil. Zaten o tip robotlarla ilişkilerimizin nasıl olacağı hala sorgulanıyor. Humanoid (yani insansı) robotlar hayatımıza henüz girmese de, daha uzun tartışmaların konusu olmaya devam edecek.

Yapımı gereği robotları üçe ayırmak gerek. Birincisi demin bahsettiğimiz metal robotlar. İkincisi ise yazılım robotlar. Bunları uzun zamandır çok farklı işler için kullanıyoruz. Çok farklı çeşitleri olmakla birlikte, bugün özellikle twitter üzerinde çok severek kullandığım yazılım robotlarından bahsedeceğim.

  1. Threadreaderapp : Hani twitter üzerinde bir tweet limiti var ya? İşte o limit yüzünden uzunca yazılarımızı birden fazla tweet ile thread olarak atıyoruz. İşte onu tek seferde okumak isteyenler için harika bir robot “threadreaderapp”. Onu “mention”layarak “unroll” komutunu yazıyorunuz. Bütün thread’i okuyup size tek metin halinde veriyor.

Kötü tarafı : Unroll yazmanız şart yoksa “beni mi çağırdın?” bile demiyor. PDF olarak okumak isterseniz bana biraz güvenlik problemi olan bir yöntemle kaydınız alıyor gibi geldi.

  • BotSentinel : Bu robot tam Türkiye için yazılmış. Malum bir trol ordusu konusu kaptırmış gidiyor ya; işte bu robot sizin merak ettiğiniz bir topic’in içerisinde kaç tane trol var onu söylüyor. Muazzam bir topic temizleme makinesi.

Kötü Tarafı : Ben istekte bulundum bir topic için bana pek de geri dönmedi ama Türkçe birçok başlığı analiz ettiğini gördüm. Bir de uygulaması var ama yükleyince benim adıma bir twitter hesabı açtığını gördüm. Yani stolk için hesabınızı kullanmak yerine yenisini açıyor. Ama pek de yaratıcı olduğu söylenemez, benim adıma @unaldiatif hesabını açmış mesela.

  • DownloaderBot : Twitter’daki video’ları indirmek istediğimde bu robotu çağırıyorum. Hem video’yu indiriyor hem de hesabım adına bir sayfa oluşturup oraya daha sonraki indirmeler için de video’yu yerleştiriyor. Bir de Türk versiyonu var “@indiryo” ama fena atarlı! ? Denemek istedim “Bari bir takip etseydin” diye çıkıştı. Korktum, kendi adıma.
  • ElonJet : Bu da halka açık bilgi ve bir twitter robotu yardımı ile nasıl zengin olunur vakası. Havacılık bilgilerinden yola çıkarak Elon Musk’ın jetini takip eden bir bot yazmış. Geçen hafta Elon pek bir rahatsız olmuş olacak ki; robota “beni takip etme” diye alenen mesaj attı. Robot da 60.000 dolar verirsen takip etmem dedi.

Bunlar benim özellikle kullandığım birkaç twitter robotu. Bunların dışında hatırlatma mesajları geçen, size nazik olmayı öğütleyen, zaman bilgisi veren, web sitesinin eski versiyonlarını yollayan onlarca robot var.

Yazının başında hammaddesi gereği robotları üçe ayırmıştım. İlk ikisi metal ve yazılımdı. Geçen hafta instagramda “şu an hangi kitabı okuyorsunuz?” soruma öyle güzel cevaplar aldım ki; bundan aldığım güçle üçüncü robot türünü siz okuyucularıma sormak istiyorum. Zira bunu yazmaya başladığım bilim kurgunun da içinde kullanacağım. Ancak bakalım bilen çıkacak mı? Instagramdan cevaplarınızı bugün bekliyorum.

Sevgililer Günü’nde sevdiğinizle sanal sergi yolculuğu

İstanbul Modern, 14 Şubat’ta sevgililere özel çevrimiçi bir sergi turu hazırladı. [email protected] adresine kayıt yaptıran katılımcılar 14 Şubat Pazartesi günü saat 16.00’da müzenin “Sanatçı ve Zamanı” koleksiyon sergisindeki yapıtları sanal turda tanıma fırsatını yakalıyor.

Sevgililer Günü’ne özel seçki 

Bu özel günü anımsayacak sanatseverleri ise  seçenekler İstanbul Modern Mağaza’da bekliyor. Sevgililer Günü’ne özel seçkide “Selma Gürbüz: Dünya Diye Bir Yer” sergisine paralel tasarlanan takı ve aksesuarlar ile İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu’ndaki yapıtlardan ilham alan eşarp ve kravatlar müze ve sanal mağazada yer alıyor. 

Sevdiklerine sanat dolu bir yıl hediye etmek isteyenler ise 14 Şubat’a özel, tüm yeni üyeliklerde 2 ay ilave üyelik ayrıcalığıyla, 6 farklı üyelik kategorisinden birini seçebiliyor. 

Google, Android Deprem Uyarı Sistemi’ni Tanıttı

Teknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde yapılan çalışmalar, afet yönetiminde önemli bir rol oynuyor. Google, altyapısı ve teknolojisinden faydalanarak dünya çapındaki depremleri algılayarak kullanıcılara uyarı gönderdiği ücretsiz bir sistem geliştirdi.  Android Deprem Uyarı Sistemi, 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve etkilenen bölgedeki Android kullanıcılarına uyarı gönderiyor. Deprem meydana geldiğinde deprem dalgalarının sarsıntısından korunmak için zaman kazandırmak amacıyla geliştirilen Android Deprem Uyarı Sistemi basın toplantısı ile tanıtıldı. 

Android Deprem Uyarı Sistemi hakkında

Doğal afetleri tespit etmek ve acil durumlara hızla yanıt vermek üzere gerekli altyapının kurulması ve güncellenmesi için önemli bir kaynak ayırmak gerekiyor. Google bu konuda dünya çapındaki ölçeğinin de yardımıyla Android Deprem Uyarı Sistemi’ni geliştirerek, depremleri algılayıp Android kullanıcılarına uyarı gönderen ücretsiz ve katma değerli bir hizmet sağladı.  Bu sistem ile ivmeölçeri olan Android telefonlar prize takılıyken ve tamamen hareketsizken mini bir sismometreye dönüşerek depremi algılayabiliyor ve kullanıcılara uyarı gönderebiliyor. Sistem, 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremler için depremin şiddetine ve yoğunluğuna bağlı olarak “Farkında Ol” ve “Harekete Geç” olmak üzere iki tür uyarı gönderiyor. Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonun mevcut teknolojisinden faydalanıyor; cihaz konumu ve “Deprem Uyarıları” açık olan tüm Android OS 5.0 ve üzeri tüm telefonlarda çalışıyor. Erken deprem uyarıları almak istemeyen kullanıcılar, cihaz ayarlarından “Deprem Uyarıları” seçeneğini devre dışı bırakabiliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi