Atıf Ünaldı
AB’nin sosyal medya yasası
Avrupa Birliği’nin sosyal medyaya bakışını anlamak için isterseniz önce sosyal medya şirketlerinin çoğunun çıktığı ve borsaya kote olduğu ülke Amerika’dan yola çıkalım.
Amerika’da sosyal ağların da içinde bulunduğu yasa özellikle Trump döneminde bu yasanın bakış açısı da çokça tartışılmıştı section 230 diyor ki; “No provider or user of an interactive computer service shall be treated as the publisher or speaker of any information provided by another information content provider.”
Yani “Etkileşimli bir bilgisayar hizmetinin hiçbir sağlayıcısı veya kullanıcısı, başka bir bilgi içeriği sağlayıcısı tarafından sağlanan hiçbir bilginin yayıncısı veya konuşmacısı olarak değerlendirilemez.” diyor.
Bu bakış Türkiye’nin internete bakışının tam tersi. Bu fark sosyal medya ağlarının Türkiye’de değil Amerika’da 1 trilyon dolarlık şirketlere dönüşmesini sağladı.
Bunu cepte tutarak devam edip Avrupa Birliği’nin bakışını inceleyelim.
Avrupa Birliği, çevrim içi, çevrim dışı fark etmez, suç suçtur diyor. Yani suç kavramı içine giren her konu, önce hukukun, sonra da kolluk kuvvetlerinin dijital kısmının evrensel önlenme şekli ile önlenir. Bunun dışında iki alanda daha düzenleme var. Birincisi genel değerler:
l Kışkırtıcı, aşağılayıcı veya saldırgan bir tarz.
l Diğer kullanıcılara ve evrensel temel değerlere saygı.
l Irkçılığa, yabancı düşmanlığına, dine, etnik kökene, cinsiyete, cinsel yönelime dayalı ayrımcılığa izin vermemek.
l Şiddete çağrıyı kabul etmemek.
İkincisi ise COVID ile mücadelede ortaya çıkan, yanlış bilginin yayılmasıyla mücadele. Bu son konuda misenformasyon ve dezenformasyon ayırt edilemeyeceği için bir yaptırım söz konusu değil.
Şimdi gelelim Türkiye’ye…
n Her ne kadar kanunlarımız section 230’un tam tersi içeriğin sahibini de ilgilendiren durumlar içerse de bu kadar davaya rağmen Ekşisözlük hâlâ sapasağlam ayakta. Yani, doğru bir bakış açısına sahip olmasa da kanunlar hâlâ uygulanamıyor.
n Sosyal medyaya Avrupa Birliği gibi yasalarla gireceksek ve mevzuatta da aynı değerleri öne çıkaracaksak, cinsel yönelime dayalı ayrımcılığa hayır demeyi öğrenmek gerekecek!
n Şiddete çağrıyı kim yaparsa yapsın kabul etmeyip gereğini yapmak gerekecek.
Yani öncelikle AB’de bizim
konuştuğumuz şekilde bir sosyal medya yasası, düzenlemesi yok. Hiçbir zaman olmayacak. Bu durumda ya kendi yasalarımızı uygulayacağız ya da evrensel değerlere saygı göstereceğiz.
Kanye West’in yeni albümü sadece müzik tutkunları için değil
Dolandırıcılar için de yılın en beklenen albümü
Son birkaç aydır dünya Kanye West’in son albümü Donda’ya dair gelişmeleri takip ediyor. İsmini “YE”olarak değiştiren Kanye West albümü bitirmek için bütün bir stadyumu kiraladı ve kendini içeri kilitledi. Ardından stadyumun çatısı altında çeşitli özel efektler ve havaya yükselme gibi gösteriler yaptı. Şimdi herkes albümün çıkışına kilitlenmiş durumda.
Çıkış tarihi yaklaşan albüme olan ilgi siber suçluları da harekete geçirdi. Kaspersky uzmanları bu dönemde resmi albümü paylaşma vaadiyle ortaya çıkan birkaç tehlikeli program ve sahte bağlantı örneği buldu. Özellikle kendini yeni parçalara ait medya dosyaları gibi gösteren iki reklam yazılımı uzmanların ilgisini çekti:
Download-File-KanyeWestDONDA320.zip_88481.msi
Kanye West _ DONDA (Explicit) (2021) Mp3 320kbps [PMEDIA] __ - Downloader.exe
Diğer örnekler arasında çeşitli dolandırıcılık türleri de mevcut. İlk alternatifte kullanıcılara sözde albümü indirmek için bir bağlantı veriliyor ve ardından ankete katılmaları, robot olmadıklarını onaylamaları isteniyor. Anket ne kadar kazanıyorsunuz, zengin olmak istiyor musunuz tarzı bir dizi soru içeriyor. Anket tamamlandıktan sonra kullanıcı Bitcoinden para kazanma vaadi sunan bir dolandırıcılık web sitesine yönlendiriliyor. Tabii ki işin sonunda albüme dair herhangi bir şey olmadığı gibi, Bitcoin milyoneri olmak isteyen kullanıcıların gözünü boyayarak dolandırıcılığı daha derine çekme riski de var.
İkinci örnekte kullanıcı albümü içeren bir arşive bağlantı bulduğunu sanıyor. Ancak bu arşivde sadece kötü amaçlı yazılımı bulaştıran araçlar yer alıyor. İndirdiği paketi açan kullanıcının cihazına virüs bulaşıyor.
Kaspersky, bu tarz dolandırıcılık girişimlerinden korunmak isteyenler için şunları öneriyor:
l Yalnızca iTunes Store, Google Play, Spotify, Apple Music gibi resmi platformlar üzerinden içeriğe erişmek daha güvenlidir. Bunlardaki uygulamalar ve dosyalar da %100 güvenli olmayabilir, ancak en azından platform temsilcileri tarafından kontrol edilirler ve bazı filtrelerden geçerler.
l Tıklamadan önce bağlantıyı kontrol edin. URL’yi önceden görüntülemek için üzerine gelin, yazım hatası ve diğer düzensizlikleri arayın.
l Bazen e-postalar ve web siteleri gerçekmiş gibi görünür. Bunların gerçekliği siber suçluların ödevlerini ne kadar iyi yaptıklarına bağlı olarak değişir. Ancak köprüler büyük olasılıkla yazım hatalarıyla sizi farklı adreslere yönlendirecektir. Dolandırıcılık girişimini buradan anlayabilirsiniz.
l Arkadaşlarınız veya akrabalarınız tarafından gönderilen beklenmedik dosyaları açmamaya çalışın. Fidye yazılımı, hatta casus yazılım olabilirler.
l Cihazlarınıza itibarlı bir güvenlik çözümü kurun ve tavsiyelerine uyun. Bu güvenlik çözümleri, sorunların çoğunu otomatik olarak çözecek ve gerektiğinde sizi uyaracaktır.
Express VPN’e göre en güvenilir web tarayıcıları
Geçenlerde Express VPN en iyi güvenilir web tarayıcılarını listeledi. Listede bir hata vardı, daha sonra düzelttiler. İşte size o liste. Acaba siz hangi tarayıcıyı kullanıyorsunuz?
En iyi : DuckDuckGo
n Tor Browser
n Mozilla Firefox
n Brave
n Chromium
n LibreWolf
n Pale Moon
n Opera
n Iridium
n GNU IceCat
n Waterfox
n Google Chrome
n Apple Safari
n SeaMonkey
n MS Edge
n Yandex Browser