Yılan ısırmasında en çok yapılan hata. Birçok kişi aynı hatayı yapıyordu
DHA'daki habere göre; Adana'da aşırı sıcakların etkisini göstermesiyle birlikte yılanlar daha çok görülmeye başlandı. Yılan ısırması durumunda doğru müdahalenin önemine vurgu yapan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Isırılan yerin kesilmesi ve oradaki kanın emilerek boşaltılması doğru değil. Çünkü bunu yapan kişi ağzından zehri alabilir. Yapılacak şey, bölgeye soğuk kompleks uygulayıp kan dolaşımının hızlanmaması için olabildiğince sakin kalarak hastaneye gitmektir. Ayrıca yılanı korkutmazsak, üzerine basmaya çalışmazsak insanları ısırma ihtimali yok denecek kadar azdır” dedi.
Çukurova’da haziran ayının başında kavurucu sıcaklar etkisini göstermeye başladı. Kentte termometreler 46 dereceye kadar yükselirken nemle birlikte hissedilen sıcaklık 50 dereceyi aştı.
Sıcağın etkisiyle kentte yılan ısırma vakaları da artış gösterdi. Yılan vakalarının artmasının bu hava şartlarında normal olduğunu dile getiren Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, uyarılarda bulundu.
‘KESKİN KOKUDAN UZAK DURURLAR’
Yılanların keskin kokudan uzak durduğunu belirten Köse, “Yılanların geçtiği yerlere veya evimizin çevresine sarımsak, kükürt, kireç, naftalin gibi şeyler koyarsak faydası olabilir.
Bahçeli evi olanlar da nohut ekebilirler çünkü nohut yapraklarının yılanları rahatsız ettiği konusunda bilgiler var. Evlerimizin duvarında delikler olmamalı. Kümes hayvanı besleyenlerin de yılan konusunda dikkatli olmaları gerekir. Çünkü bahçede hayvan beslendiğini fark eden yılanlar, orada gıda olabileceği hissiyatıyla ziyarette bulunabiliyorlar” diye konuştu.
YILAN ISIRMASI DURUMUNDA NE YAPILIR?
Yılan ısırması durumunda yapılması gereken ilk adım, panik yapmamaktır. Yılan ısırması sonrasında hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve yılanın zehirli olup olmadığına göre tedavi uygulanmalıdır. Yılan ısırması bölgesine hiçbir şekilde kesme, emme veya sıkma işlemi uygulanmamalıdır. Yaralı kişi sakinleştirilmeli ve hareket ettirilmemelidir. Yılan ısırması durumunda yaralı kişinin vücut bölgesi yukarı kaldırılmalı ve hareket ettirilmemelidir. Bu süreçte yaralı kişiye bol miktarda su içirilmeli ve yaralı bölgeye soğuk kompres uygulanmalıdır. Bu önlemler alındıktan sonra en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.
Kaynak:Haber Merkezi