Ordu'da hasat sonrası 1 kilosu 1000 TL ediyor, yetiştirenler para basıyorlar

Ordu'da hasat sonrası 1 kilosu 1000 TL ediyor, yetiştirenler para basıyorlar
Ordu'da dut ağaçlarından elde edilen dut meyvesinin hasadı başladı. Hasat sonrası vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengin olan dut pekmezi elde edilirken, 1 kilosu 1000 TL'den alıcı buluyor.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde dut hasadı başladı.

Hasatla birlikte ağaçlardan örtülere dökülerek toplanan dutlar kazanlarda saatlerce kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.

Dut pekmezi, dut meyvesinin öz suyunun kaynatılması ve ardından yoğunlaştırılmasıyla elde edilen doğal bir şuruptur. Yüzyıllardır Anadolu mutfağında kullanılan dut pekmezi, lezzetli olmasının yanı sıra birçok faydasıyla da bilinmektedir.

4.jpg

Dut pekmezinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. İçeriğindeki demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller ve B vitamini, C vitamini, antioksidanlar gibi vitaminler sayesinde vücuda birçok yönden fayda sağlar. Özellikle demir bakımından zengin olması nedeniyle kansızlık sorunu yaşayanlar için oldukça faydalıdır. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Dut pekmezinin antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle kış aylarında sıkça tüketilmesi önerilir.

Dut kurusu ise dut meyvesinin kurutulmuş halidir. Dut kurusunun da pekmeze benzer şekilde demir, potasyum, kalsiyum gibi mineraller ile A vitamini, C vitamini gibi vitaminler açısından zengin olduğu bilinmektedir. Özellikle sindirim sistemi sorunlarına iyi geldiği, kemik sağlığını desteklediği ve enerji verici özelliği bulunduğu belirtilmektedir.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar