Fayans aralarındaki lekeler nasıl çıkar? Fayans temizliğine dair püf noktalar

Fayans aralarındaki lekeler nasıl çıkar? Fayans temizliğine dair püf noktalar
Fayans temizliği yaparken bilmeniz gereken tüyolar

Fayans aralarının parlaması ve derzlerin parıl parıl olması, temizlikçilerin sık kullandığı pratik bir tüyodur. Bu yöntem sayesinde fayanslarınızın aralarındaki kirlerden ve lekelerden kurtulabilir, temiz ve parlak bir görünüm elde edebilirsiniz.


Temizlikçilerin sıklıkla kullandığı bu tüyo, evdeki fayans temizliği için de oldukça etkili bir yöntemdir.

İlk olarak seramikleri hafifçe fırçalayarak veya silerek yüzeylerini çizebilecek kum ve taşlardan arındırın.

maxresdefault-001.jpg

Daha sonra bir miktar suya çamaşır suyu katkılı yüzey temizleyiciyi ekleyin.

Yerleri bu karışımla paspaslayın. Gerekirse inatçı kirleri yumuşak bir bezle çıkana kadar silin. Sünger yerine bez veya paspas kullanmanız daha iyi olacaktır.

Derz aralarını küçük bir fırça ile temizleyin. Fayans derzleri en çok kir toplayan yerlerdir. Bu yüzden sert fırçalarla fazlaca ovalarsanız derzlere zarar verebilirsiniz. Aslında bu iş için en iyi alet eski bir diş fırçasıdır.

Temizlik kovanızı boşaltıp yerine sıcak su koyun. Bu su ile yerleri paspaslayın.

İsterseniz temiz bir bez parçasıyla fayanslarınızı silerek parlatabilirsiniz!

Fayans kaplı duvarları temizlemek için de aynı adımları takip edebilirsiniz. Sadece paspas yerine bir bez veya metalik olmayan bulaşık süngeri kullanmanız yeterli.

Sırsız Seramik Fayansları Temizleme İpuçları

Koruyucu cam tabakası olmayan sırsız seramikleri temizlemek daha zordur. Bir yandan bu seramiklerin pürüzlü yüzeyleri kir tutmaya sırlı seramiklerden çok daha yatkındır, diğer yandan da bu seramikler lekelere karşı daha az dayanıklıdır.

Ek olarak, eğer seramik yer veya duvarları temizlemek için çok fazla vakit harcadığınızı düşünüyorsanız seramiklerinizi koruyucu ile kaplamayı da düşünebilirsiniz. Böylece hem seramiklerin dayanıklılığını artırabilirsiniz hem de lekelere karşı daha dayanıklı hale getirirsiniz. Bununla beraber fayansları koruyucu ile kaplatmak demek düzenli olarak fayans temizliği yapmanın sonu demek değildir. Ayrıca, fayansları yılda bir veya iki defa tekrar koruyucu ile kaplatmanız gerekecektir.

Seramik Temizliği: Fayans Araları Nasıl Temizlenir?

Derz, fayanslarınızı bir arada tutan güçlü maddedir. Ancak derz aynı zamanda nemi, kiri ve lekeleri de bir o kadar iyi tutar. Fayanslarınızı çok iyi bir şekilde temizleseniz de zamanla o bembeyaz olan fayans araları kirlenerek gri, pis bir renge bürünebilir ve küf lekeleri oluşabilir.

Eğer hala yapmadıysanız, yapmanız gereken ilk şey derzlerinizi koruyucu ile kaplatmaktır. (Seramik veya fayans koruyucuları aynı zamanda derzleri de kaplayarak korur.) Özellikle fayans yüzeyinin dışına taşan silikon koruyuculardan uzak durmanız gerekmektedir. Bunlar matlaşmaya ve parça parça dökülmeye sebep olabilir.

Kaynak. Youtube.com

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar