Tuğçe Küçük
DAYANIŞMA VE MÜCADELE YAŞATIR İYİ Kİ YAŞADIN BELL HOOKS
Feminizm herkes içindir. Kadınlar, erkekler, kendisini bu iki kategoride tanımlamayanlar için; ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, statü, sosyal sınıf fark etmeksizin herkes içindir…
15 Aralık 2021 tarihinde hayata veda etti bell hooks. İlham veren sözleri, fikirleri; kadın hareketine kattıkları dünyada kaldı.
Toplumsal cinsiyet, ırk, sınıf üzerine yaptığı çalışmalarla çağımızın feministlerine ilham olmuş feminizme doğru bakışı göstermek yolunda ömrünü adamış aktivist yazar bell hooks 15 Aralık 2021 tarihinde aramızdan ayrıldı.
Asıl adı Gloria Jean Watkins olan feminist yazar büyük-büyük annesi Bell Blair Hooks'un isminden ödünç aldığı bell hooks takma adını kullanmayı tercih etmiş ve “Yazdıklarım benim kim olduğumdan daha önemli” diyerek bell hooks isim ve soy ismini küçük harflerle yazmıştı.
bell hooks işçi sınıfına mensup bir aileden gelmekteydi. II. Dalga Kadın Hareketi içinde söyleyecek çok sözü oldu. Feminizmin beyaz, orta sınıf, eğitimli, heteroseksüel kadınlara ait olmadığını, bu hareketin içine sınıf ayrımcılığıyla, ırkçılıkla, homofobiyle mücadele eklenmediği sürece gerçek bir dayanışmanın mümkün olamayacağını savundu.
(2.SPOT) “Yaklaşın. Feminizmin yaşamınıza, hepimizin yaşamına nasıl dokunup bu yaşamları nasıl değiştirebileceğini görün. Yaklaşın ve feminist hareketin derdinin ne olduğunu kendi gözlerinizle görün. Yaklaşın, şunu göreceksiniz: Feminizm herkes içindir.” bell hooks
Farklı olanı da kucakla!
O, her şeyden önce kendi içimizdeki farklılıkların bilincine varıp ‘farklı’ olana nefret besleme güdüsünden uzaklaşmamız gerektiğini anlattı. Eğer bir kadın, bulunduğu sosyal statüsü, ırkı, cinsel yönelimi dolayısıyla başka bir kadını kendinden aşağıda görüyorsa feminizm teorik bir tanım olmanın ötesine geçemez. Bu hareketin içinde kadınların; ırkları, sosyal statüleri birbirleri arasındaki eşitliği bozuyorsa, homoseksüeller ile heteroseksüeller için eşit haklar talep edilmiyorsa orada feminizm değil olsa olsa iki yüzlülük vardır. İşte bunu anlattı bell hooks.
“İnsanların savunduklarını iddia ettikleri değerler ile bu değerleri gerçeğe dönüştürme; daha eşit bir toplum yaratmak için düşünce eylemi, teori ile pratiği örtüştürme istekleri arasında koca bir uçurum vardır.” bell hooks
(3.SPOT) “Sevmeyi seçtiğimiz an, baskıya karşı direnmeye başlarız. Sevmeyi seçtiğimiz an, özgürlüğe doğru ilerlemeye, kendimizi ve başkalarını özgürleştirecek şekillerde hareket etmeye başlarız.” bell hooks
Feminizm herkes içindir
Cinsiyetçiliğin sona ermesi için kadınlara, erkeklere ve kendisini bu iki kategori içerisinde tanımlamayan herkese yaklaşın dedi bell hooks. Yaklaşın ki feminizmin herkes için olduğunu görün. Ve dünyada eşitlik, adalet, barış, özgürlük talebinde bulunan herkese feminizme yaklaşın dedi. Çünkü yaklaşmadığınız müddetçe hepsi hayal olarak kalacak…
Erkekliğin bir toplumsal inşa olduğunu anlattı bell hooks. O, feminizmin aynı zamanda erkekleri ataerkiden kurtarmak konusunda bir rehber olma sorumluluğu olduğuna inandı ve toplumsal olarak inşa edilen erkekliğin erkekleri her yönden nasıl tahrip ettiğini anlattı.
Erkekleri de kadınlar gibi belli rollerin, kalıpların içine hapseden ataerki, erkekleri de kadınlar gibi mutsuz ediyor. Erkeklerin özsaygısına, kimlik ve karakterlerine ket vuran ataerki karşısında feminizm erkekler için de kurtuluş anahtarıdır. Feminizmin kadınlara verdiği ilham ve umudun erkekler için de geçerli olduğu fark edilmelidir.
İşte tüm bu sebeplerle feminizm herkes içindir dedi bell hooks. Kadınlar, erkekler, kendisini bu iki kategoride tanımlamayanlar için; ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, statü, sosyal sınıf fark etmeksizin herkes içindir…
Feminizmin derdi her anlamda eşitliktir dedi bell hooks.
İyi ki yaşadın bell hooks. İsmine küçük harflerle başladığın büyük mücadelen, mücadelemize ilham olmaya devam edecek…