Sansür skandalı! Yenigün Gazetesi’ne ‘Işıkçılar’ engeli

Sansür skandalı! Yenigün Gazetesi’ne ‘Işıkçılar’ engeli
İzmir’in yerel gazetesi Yenigün, Işıkçılar Cemaati hakkında yaptığı haberin ardından basım sansürüne uğradı. Cemaat bağlantılı İhlas Matbaacılık, gazetenin manşetini değiştirmeye zorladı.

İzmir merkezli Yenigün Gazetesi, 2 Ekim Çarşamba nüshasında yayınladığı bir haber nedeniyle sansürle karşı karşıya kaldı. Gazetenin manşeti, Işıkçılar Cemaati’nin İzmir’de açtığı yurt haberiyle ilgiliydi. Ancak gazetenin basımını gerçekleştiren İhlas Matbaacılık, manşeti değiştirme talebiyle baskı yaptı ve sansür uyguladı.

Cemaat haberi engellendi

Yenigün Gazetesi muhabiri Sıla Arabacıoğlu’nun hazırladığı ve Işıkçılar Cemaati’nin İzmir’de açtığı yeni yurdu konu alan "Boşluğa 'Işık' Sızdı" başlıklı manşet haberi, cemaate bağlı İhlas Matbaacılık tarafından sansüre uğradı. İhlas Matbaacılık yetkilileri, Yenigün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mesut Şimşek’i arayarak “Bu manşetle gazetenizi basmayız” uyarısında bulundu. Bu uyarının ardından, manşet değiştirilmek zorunda kalındı ve gazete, Mustafa Kemal Atatürk’ün gazete okurken çekilmiş bir fotoğrafını ve "Işıklar İçinde Uyu" başlığını kullanarak basıldı.

Sansürlenen haberin detayları

Sansüre uğrayan haberde, Işıkçılar Cemaati’nin İzmir’de daha geniş kapasiteli bir öğrenci yurdu açmasına dikkat çekiliyordu. Haber, cemaatin faaliyetlerine ve bu yurt açılışının, Gülen yapılanması yurtlarının kapatılması sonrası oluşan boşluğun doldurulmasına yönelik iddialara vurgu yapıyordu. Cemaatin ismine gönderme yapılarak hazırlanan "Boşluğa 'Işık' Sızdı" manşeti, gazeteyi basan İhlas Matbaacılık tarafından kabul edilmedi. Haberin sansüre uğrayan versiyonu, gazetenin internet sitesinde "Devlet boşluk yaratıyor, tarikatlar dolduruyor: Işıkçılar Cemaati’nden İzmir’e yeni yurt!" başlığıyla yayınlandı.

AKP politikalarının etkisi tartışılıyor

Haberde, AK Parti hükümetinin öğrenci yurtları politikalarının barınma sorunlarına yol açtığı savunulurken, bu boşluğun cemaat ve tarikat bağlantılı vakıf ve derneklerle doldurulduğu iddia edildi. Gülen yapılanmasına ait yurtların kapanmasıyla ortaya çıkan boşluğun, iktidara yakın cemaatler tarafından fırsata çevrildiği öne sürüldü.

Yayın yönetmeni Dirik’ten tepki

Yenigün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Dirik, gazetenin uğradığı sansürü ve yaşanan baskıları, internet sitesindeki "Ekim gider de ya iklim?" başlıklı köşe yazısında dile getirdi. Dirik, yaşanan bu olayın, basın özgürlüğüne ve ifade hakkına yapılan açık bir müdahale olduğunu vurguladı.

GYY Dirik sürecin nasıl geliştiğini de köşe yazısında şöyle anlattı:

"Türk filmlerinde hep karikatürize edilir ya, saat 20.00 civarında telefon acı acı çaldı. Matbaa, önce imtiyaz sahibimiz Mesut Şimşek’e ulaşmış, “Biz bu manşetle gazetenizi basmayız” diye. Haber ve tasarım aşamasında küçük bir ihmal yaptığımızı, Şimşek’in durumu iletmesiyle anlamış olduk. Çünkü gazetemiz “Işıklar içinde” basılıyordu. O saatte, çeşitli baskı seçenekleri üretmek kağıt üzerinde mümkün olsa da, gerçekte çok da seçeneğimiz yok. Ya haberi kaldıracağız ve boyun eğeceğiz, ya da direneceğiz! “Gazete aynen kalsın” seçeneği zaten masaya gelemiyor. Ertesi gün gazete basılıp piyasaya çıkmazsa, gelecek yaptırımlarla, yaklaşık 30 çalışanımızın istihdam güvencesi sarsılacak. Anlaşıldı ki Eylül, Ekim derken, asıl “gece” zor geçecek. …

Gazete ekibi teyakkuzda. Yeni bir birinci sayfa hazırlayacağız. Ama meydanı onlara mı bırakacağız?..

Tabii ki hayır! Madem 'Işıkçılar' çekince unsuru, o zaman yanıt belli: 'IŞIKLAR İÇİNDE UYU'"

Sansür ve basın üzerindeki baskıların yeni bir örneği olan bu olay, yerel medyanın özgür habercilik yapma mücadelesinin ne kadar zorlaştığını bir kez daha gösteriyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar