Ekonomik çıkmaza giren 28 yıllık dev şirket iflas etti
- Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar, bireyleri ve küçük çapta şirketleri olduğu gibi kurulması yıllar öncesine dayanan devasa firmaları da zor duruma sokarken dev bir şirket daha iflas etti. Dev şirketin iflası sektörde derin etkilere yol açtı.
28 YILLIK ŞİRKET İFLAS ETTİ
Bu firmalardan biri, başkentte 6 farklı ürün grubunda 129 modelle Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği’nin (İMDER) ilk yerli üreticisi olarak tarihe geçen Palme Makina’ydı.
Prof. Dr. Aziz Çelik: Devletin 21,7 milyon kişiye maaş ödediği iddiası gerçek dışı
EKONOMİK SIKINTILARI ATLATAMADI, KONKORDATO İSTEDİ
Geçtiğimiz yıl itibariyle yaşadığı ekonomik sıkıntıları gidermeye çalışan, hakkında iflas ettiği yönünde haberler çıkan bu şirket, son bir gayretle mahkemeye başvurmuş, konkordato (mahkeme onaylı alacaklı anlaşması) talebinde bulunmuştu.
İFLAS KARARI
Ancak Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi, 65 ülkeye ihracat yapan devasa şirketin konkordato talebini reddederek iflas kararı verdi. Patronlar Dünyası'ndan Murat Kaya'nın haberine göre, Mahkeme 23 Temmuz tarihli kararında, Ankara Ticaret Sicil Memurluğuna kayıtlı Palme Makina Sanayi ve Ticaret AŞ'nin konkordato davasının reddine karar verdiğini belirterek, 23 Temmuz 2024 günü itibariyle iflasına karar verdiğini hüküm altına bağladı.
TÜM TEDBİRLER KALDIRILDI, KONKORDATO HEYETİNİN GÖREVİ SONLANDIRILDI
Dosya kapsamında konulan tüm tedbirlerin kaldıran ve konkordato komiser heyetinin görevinin sonlandırılmasına hükmeden mahkeme, karara 10 gün içinde istinaf yoluyla itiraz edilebileceğini de bildirdi.
PALME MAKİNA: 28 YIL SÜREN BAŞARI
Ankara'nın Sincan ilçesinde yer alan Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde 1996 yılında kurulan Palme Makina, dev fabrikada iş ve inşaat makinalarının üretimi yapıyordu.
Yüzlerce kişiye istihdam sağlayan ve Türkiye genelinde çok sayıda bayisi olan firma, beton silindiri gibi çok kritik makinaların üretimini sağlıyordu.
Başarılı ihracatlarla ülke ekonomisine döviz girdisi sağlayan Palme Makina’nın adı, yaşadığı ekonomik krizlerle gündeme gelmişti. PD’nin bu kararla ilgili Palme Makina A.Ş’nin tek ortağı olan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz’a ulaştı.
'FİİLEN İFLAS ETMİŞ DURUMDAYIZ, İHRACATIMIZ ARTARAK DEVAM EDİYOR'
İflas haberini doğrulayan Yılmaz, “Fiilen iflas etmiş durumdayız. Hukuksal süreç devam ediyor. İhracatımız, yurtiçi satışlarımız, ciromuz, normal, beklenildiği gibi artarak devam ediyor. İstihdamımız artarak devam ediyor. Pratikte sıfır problemli bir firmayız. Kısa süre içinde hukuksal süreçler sona erecektir. Palme Makina olarak üretmeye, satışa devam edeceğiz. Aynı hizmetlerimizi müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz. Şu güne kadar üretimimizde hiçbir aksama olmadı” dedi.
Devletin yüksek oranda ihracattan dolayı şirketine yeşil pasaport verdiğini vurgulayan Yılmaz, “İflas süreçlerimizde bu pasaportu aldık. Devlet bunu ihracatı yüksek olan şirketlere, milyon doların üstünde olan şirketlere verir.” diye konuştu.
İFLASIN NEDENİNİ ANLATTI: SONSUZA KADAR ÇALIŞSAK EXİMBANK BORCU ÖDENMİYORDU
PD’nin faaliyetlerinin artarak devam etmesine rağmen iflas sebebini sorduğu Mustafa Yılmaz, şu yanıtı verdi: “İlk Eximbank’tan dolayı oldu iflas kararının verilmesinin sebebi. Onun da borcunu ödedik. Yani aşırı taleplerde bulunuldu. Sonsuza kadar çalışsak Eximbank’ın borcu ödenmiyordu. öyle taleple geldiler bize. Hiç yanaşmadılar anlaşmaya. Böyle olunca da iflas etmek zorunda kaldık, hukuki karar gerçekleşti. Ama aslında faaliyetimiz devam etti.”
'BÜTÜN FİNANS KURULUŞLARININ BORÇLARINI ÖDEDİK'
An itibariyle bütün finans kuruluşlarının, tedarikçilerinin borçlarını ödediklerini belirten Yılmaz, “İflas ettiğimiz zaman muhasebe kayıtlarımızda gözüken borçlarımız, 6 bin lira veya 30 bin lira alacağı olan da var aralarında, tedarikçi anlamında. Ama biz bütün finans kuruluşlarının borcunu ödedik. Buna Eximbank da dahil. Eximbank’a Kredi Garanti Fonu garantörlüğünde, onun kefaletiyle kullandığımız bir krediyle borcumuzu ödeyebildik” ifadelerini kullandı.
'İŞÇİ ÇIKARMA YOK AKSİNE İŞÇİ SAYIMIZ ARTTI'
İflası kendilerinin istemediğini vurgulayan Yılmaz, “Konkordato talebimize Eximbank, ‘hayır’ dedi. Konkordato talebimiz reddedilince iflas kararı verildi" dedi.
Mustafa Yılmaz, işçi çıkarıp çıkarmadıkları sorusuna ilişkin de son olarak, "İşçi sayımızda artış var tam tersine. Ortalama 40-45 arası işçimiz var. İflas ettiğimiz zaman bu sayı 26’ydı" yanıtını verdi.
Kaynak:Haber Merkezi