Sinan Ateş davasında karar günü: Beraat edenler neyle suçlanıyordu

Sinan Ateş davasında karar günü: Beraat edenler neyle suçlanıyordu
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin 22 sanıklı davada 10 kişi beraat etti. Gazete Pencere, beraat eden 10 sanığa cinayet dosyasında yapılan suçlamaları derledi.

Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin 22 sanıklı davada Serdar Öktem hakkında adli kontrol şartıyla tahliye kararı verildi. Tetikçi Eray Özyağcı ve azmettiriciler Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Davada 10 kişi ise beraat etti. Gazete Pencere, beraat eden 10 sanığa cinayet dosyasında yapılan suçlamaları derledi.

Beraat eden isimler şöyle: Hakan Saraç, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Ufuk Köktürk, Caner Günay, Mehmet Yüce, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç ve Erdem Karadeniz.

sinan-ates-cinayeti-ifadeleri-2-mhp-il-yoneticisi-ufuk-kokturk-tetikciye-para-gondermis-1118382-5.webp

Doğukan Çep (solda) ile Ufuk Köktürk (sağda).

Ufuk Köktürk kimdir

Mahkeme heyetinin beraat kararı verdiği isimlerden Ufuk Köktürk, MHP İstanbul İl Başkanlığı yöneticisiydi. Sinan Ateş cinayetinde tutuklandıktan sonra görevine son verilmişti.

Sinan Ateş cinayeti sanıkları arasında MHP’li isimler yer alıyor.

Tolgahan Demirbaş ve Emre Yüksel Ülkü Ocakları yöneticiliği yapmıştı. Sanıklardan MHP’li avukat Serdar Öktem aynı zamanda MHP İstanbul Milletvekili adayı da olmuştu. Bir diğer MHP’li isim ise MHP İstanbul İl Başkanlığı yöneticisi Ufuk Köktürk…

Ufuk Köktürk “Doğukan sevdiğim, kıramadığım bir arkadaşım. Cezaevinden tanıyorum” diyerek eşinin banka hesabından 4 bin lira gönderdiğini anlattı. Köktürk, şu savunmayı yaptı:

“Ben Doğukan Çep ile yüz yüze görüşen bir insanım. Bu cinayetin bir yerinde isem ben bu parayı elden veririm. Savcı bile ‘senin tek handikabın bu insanlarla arkadaş olman’ dedi. Ama ne hikmetse arkadaşımız yargılanıyor aynı ifadeleri vermişiz ama ben buradayım. Tahliye olacağımı da düşünmüyorum çünkü görülmemiş mahkemenin verilmiş cezası ile polisler soru soruyor. Çünkü onların işine geliyor MHP’yi işin içine katmak istiyorlar. Bana MHP yöneticisi ile neden fotoğraf çekildiğim soruluyor. Neymiş MHP İstanbul İl Başkanlığı önünde fotoğraf çekilmişim. Polis bana bu fotoğrafı soruyor ‘Bu işi MHP’mi yaptırdı?’ diye. Ne alakası var? 55 yıllık kurumsal bir partide böyle bir şey olabilir mi? Yaşananlar tam bir komedi böyle bir cinayet davası olamaz. Bu soruşturmayı yapanlara hakkımı helal etmiyorum. Sadece MHP önünde fotoğrafım var diye bunlar başıma geldi.”

Sanık Serdar Öktem ile yakalandığı gün telefon görüşmelerinin olduğunu belirten müşteki avukatlarından Ali Yücel, Ufuk Köktürk’e bu görüşmelerin nedenini sordu. Ancak Köktürk, bu soruyu yanıtsız bıraktı.

Ufuk Köktürk, duruşmada MHP’li olduğu için sanık yapıldığını söylerken ifadesinde ise MHP’li olduğunu özellikle vurgulamıştı.

Ufuk Köktürk, 4 Ocak 2023 tarihli Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği sorgusunda, açıkça “MHP’liyim” diyen tek isimdi.

Aynı ifadesinde “ruhsatsız silahı” olduğunun da altını çizen Köktürk’ün sözleri şöyle:

“Polisler geldiği an kaçmadım, evimde oturuyordum. Ruhsatsız tabancam var saklama gereği dahi duymadım. Ben zaten siyasi olarak da MHP’liyim.”

Çağlar Zorlu kimdir

Eski MİT çalışanı olan Çağlar Zorlu, azmettiricilik suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet cezası alan Tolgahan Demirbaş ile yine sanıklar Aytaç Ataç’ın kafesinde tanışmıştı. Sinan Ateş’in canlı konumunu ve çeşitli adres bilgilerini Tolgahan Demirbaş’ın kendisinden istediğini söyleyen Çağlar Zorlu “Yanlış adres bilgileri gönderdiğini” öne sürmüştü.

Eski MİT mensubu Çağlar Zorlu duruşmalar sırasında şu savunmayı yapmıştı:

“Tolgahan Demirbaş ile uydurma adres mesajlaşmalarım dışında bu davayla bir ilgim yoktur. Tolgahan Demirbaş ile sohbet ortamında konuşurken bilgisayar programlarına olan bilgim nedeniyle bana buna da bakabilir misin?’ dedi ve bende uydurma iki tane adres verdim. Emniyet Şube’ye davet edildiğim gün beni davet eden polisler bana ‘HTS kayıtlarına baktım bu adreslerin alakası yok gerçekten, seni göndeririz’ dediler. Ben de imzaladım ifademi. Emniyet’te imzaladığım ifadede başka şey yazmışlar. Tek cahilliğim okumadan bu ifadeyi imzalamam oldu. Tolgahan Demirbaş bana ‘protesto yapılacak biri var’ dedi. Ben önemsemedim, her türlü uydurma adres söyleyeceğim için umursamadım. Maktulün öldürüldüğü gün arkadaşım olan Aytaç Ataç beni arayarak 'konuşmaların hepsini sil’ diyerek talimat verdi'' ifadesinin yer aldığı savcılık ifadesini reddeden Zorlu, ''Polislerin yazdıkları, oluşturdukları şablon işte efendim. Savcı Durmuş Ali Kaya’nın ‘Burada MİT’çi var. Bunu ekleyelim, belki Hakan Fidan’a gideriz.’ diyerek oluşturduğu bir dosya bu. Diyorlar ya hani ‘kalemi kırılmış’ diye. Benim kalemim kırılmış asıl. Ben o cezaevine ağzımla kuş tutsam da girecekmişim efendim. Tahliyemi istiyorum.”

1673014073.jpg

Erdem Karadeniz.

Erdem Karadeniz kimdir

Sinan Ateş cinayeti davasında tutuklu bulunan ve bugünkü duruşmada beraat eden Erdem Karadeniz’in 4 Ocak 2023 tarihinde İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan evinde arama yapıldı.

ANKA'nın haberine göre Özel Harekât Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan aramada evin kapısını Gökhan Türkmen isimli şahıs açtı ve tutuklu sanık Erdem Karadeniz yakalandı. Karadeniz’e yapılan üst aramasında suç unsuruna rastlanıldığı belirtilen tutanakta, şu ifadelere yer verildi:

"İkametin karşı salon kısmında ev aranmaya başlanmış, ikametin birinci katında ikamet sahibi Gökhan Türkmen’in odasında çelik kasa görülmüş, şahıs çelik kasayı kendisi açmış, kasa içerisinde 40 adet 3 mm çapında dolu fişek, 50 adet 3.57 mm çapında dolu fişek, 1 adet uzun ve 1 adet kısa toplam 2 adet FN (Five Seven) marka tabancaya ait … şarjör, 150 adet FN marka tabancaya ait 5.7 mm çapında dolu fişek, 40 adet 5 mm. çapında dolu fişeğe el konularak muhafaza altına alınmıştır. Evin mutfak dış duvar dibinde kazılmış toprak altına gömülü vaziyette poşet içerisinde; 1 adet çelik siyah kabzalı tabanca, tabancaya ait bir adet hızlı doldurma aparatı, aparata basılı… fişek ve tabancanın fişek yatağında 6 olmak üzere toplam 12 adet fişek, 1 adet kahverengi kabzalı tabanca, tabancaya ait bir adet şarjör, şarjöre basılı 8 adet 9 mm fişek ele geçirilmiştir. Evin mutfak kısmında bir tane daha tabanca, namlu kısmında susturucu olarak değerlendirilen, 2 adet şarjör ve bu şarjörlere ait 9 adet 36 kalibre dolu fişek ele geçirilmiştir. Mutfak masası üzerinde de sağ fişek atım, bir tane daha tabanca, tabancaya ait iki adet şarjör, şarjöre basılı 5 adet 9 mm fişek görülmüştür. Gökhan Türkmen isimli şahıs silahın kendisine ait olduğunu ve ruhsatının olduğunu beyan etmiş şahsın ruhsat sorgusunda silahın kendisine ait olduğu anlaşılmış silah, şarjör ve fişekleri, şahsa teslim edilmiştir. Yaklaşık 1 dönümlük arazi bahçe içerisinde arama aşamasında mekânın bahçe kısmında bulunan çardak çatısı üzerinden ses gelmesi üzerine çardağın çatı kısmında bir şahsın yatar vaziyette saklandığı görülmüş, şahıs aşağı inmesi yönünde ikaz edilmiş, üzerinden kimlik aranan şahsın Ceyhun Demirel isimli şahıs olduğu anlaşılmıştır. Şahıs yapılan sorgusunda 6 suçtan aranma kaydının bulunduğunu ve bu suçlardan arandığının anlaşılması üzerine şahsa yasal hakları yüzüne okunarak yakalanmıştır. Arama sırasında Erdem Karadeniz, Ceyhun Demirel, Süleyman Karadeniz, Hamza Engin, Oğuzhan Coşkun, Serkan Yılmaz ve Gökhan Türkmen'in yakalandığı ve güvenlik güçlerine mukavemet gösterdiği öğrenildi. Aramaya 5 Ocak 2023 saat 02.30 sularında son verildi."

Duruşmada Sinan Ateş'e yönelik “toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme" suçuna yardımdan yargılanan sanık Erdem Karadeniz’in avukatı Egehan Poyrazoğlu, sanık Erdem Karadeniz hakkında somut herhangi bir delil olmadığı iddiasında bulunarak şunları söyledi:

“Bu yüzden derhal tutukluluğunun kaldırılması lazım. 145 sayfalık iddianamede tek satırlık yer verilen Erdem Karadeniz, tek kişilik koğuşta kalmaktadır. Karadeniz kolluk ve savcılar tarafından bu dosyanın şüphelisi olarak görülmemiştir ve yöneltilen tek soru ‘Doğukan Çep’in yakalandığı otelle bir bağı var mı?’ Ticari sicil gazetesinde otelin Gökhan Türkmen’e kayıtlı olduğu sabittir. Bu yüzden neden tutukludur benim vekilim. Bu iddia FETÖ üyesi Cevheri Güven tarafından iddialar ortaya atılmıştır çünkü bu kişi Karadeniz’in eski bakanlardan Mehmet Ağar ve siyasetçi Semih Yalçın’ı tanıdığı iddiasında bulundu ve bu yüzden tutuklandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin adalet sistemi sosyal medyadan mı yönetilmektedir?”

fnra4vvwaayedyu.jpeg

Aytaç Ataç

Aytaç Ataç kimdir

Beraat eden sanıklardan Aytaç Ataç, azmettiricilikle suçlanan Tolgahan Demirbaş ve eski MİT görevlisi Çağlar Zorlu’nun tanıştığı iddia edilen Marco Paşa isimli kafenin ve tetikçi Eray Özyağcı’nın kaçırıldığı iddia edilen Gölbaşı’ndaki çiftliğin sahibiydi. Tolgahan Demirbaş’ın eski MİT görevlisi Çağlar Zorlu’ya Sinan Ateş’in telefon numarasıyla güncel adresinin tespit etmesini istediği dosyada yer almıştı. Aytaç Ataç’ın ise Sinan Ateş öldürüldükten sonra eski MİT görevlisi Çağlar Zorlu’yu ve Tolgahan Demirbaş’ı aradığı tespit edilmişti.

Aytaç Ataç’ın avukatı Hüseyin Beyhan ise duruşmada cinayete yardım fiilinin bulunmadığını ifade etti. Gazetelerde herkesin bir tiyatro yazdığını savunan Beyhan, iddianamede çiftliğin geçmediğini, olay günü çiftliğin kontrol edildiğini söyledi. Müvekkilinin daha önce cezaevinde hiç kalmadığını kaydeden ve 18 aylık tutukluluğunun 6 ayının hücrede geçtiğini söyleyen Beyhan, “Müvekkilim itirafçı olur diye 6 ay hücrede tuttular” dedi.

Caner Günay kimdir

Duruşmada beraat eden sanıklardan Caner Günay, Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi olduğunu açıkça duruşmada söyleyen Doğukan Çep'in Çekmeköy'deki futbol kulübünden arkadaşı ve Doğukan Çep'in ayarladığı, tetikçi Eray Özyağcı’yı Ankara'ya gelmek üzere otoparka bırakan taksici.

Doğukan Çep’in otelde saklanması sırasında otel sahibi denilen Gökhan Türkmen’in ifadesinde, otelde kalacak kişi olarak görüntülü aramada Caner Günay’ın gösterildiği dosyaya yansımıştı. Sanıklar ve Gökhan daha sonra bu iddiayı reddetti.

Caner Günay savunmasında, Doğukan Çep’le taksici müşteri ilişkisi olduğunu, telefonla aradığını, Çep’i istediği konumlara götürdüğünü belirtti. Günay ayrıca Doğukan Çep’in bazı konumlardan para alıp kendisine getirmesi şeklinde de isteklerini müşteri-taksici ilişkisi olarak yerine getirdiğini söylemişti.

Umut Ersoy kimdir

Beraat eden sanıklardan Umut Ersoy da taksici. Dosyadaki bir diğer taksici Caner Günay gibi Umut Ersoy da Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi olduğunu açıkça duruşmada söyleyen Doğukan Çep'i müşterisi olması nedeniyle tanıdığını belirtti.

Umut Ersoy duruşmadaki savunmasında üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, taksi şoförü olduğunu, dosyanın sanıklarından Doğukan Çep'i de müşterisi olduğu için tanıdığını söyledi.

Gözaltına alınmasının ardından Ankara'ya götürüldüğünü anlatan Ersoy, "İddianame çıkana kadar ne ile suçlandığımı bilmiyordum. İddianamede Suat Kurt'u aradığım söyleniyor. Ben, Suat Kurt'u tanımam etmem, kendisini hiç aramadım. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum" dedi.

Osman Bayraktar kimdir

Beraat eden sanıklardan Osman Bayraktar, Sinan Ateş’i vuran tetikçi Eray Özyağcı’yı Ankara’ya götüren aracı veren kişinin gayriresmi ortağıydı.

Kiralık aracın sahibi sanık Mustafa Uzunlar'ın gayriresmi ortağı sanık Osman Bayraktar da suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, "Devamlı otoparkta olmadığım için gelen gideni tam olarak bilmiyorum. Ben kimseyle görüşmedim, aracın kiralanıp kiralanmadığını bile bilmiyorum. Araç kiralarken Mustafa bana sormaz. Aracı ne için aldılar hiçbir bilgim yok" diye konuştu.

Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi olduğunu açıkça duruşmada söyleyen Doğukan Çep, Mustafa Uzunlar’ı tanıdığını ve Uzunlar’a yalan söyleyerek aracı kısa süreliğine Ankara’ya gitmek üzere Eray Özyağcı için istediğini söylemişti. O gün aracın olduğu yere davada yargılanan özel harekat polisleri, Doğukan Çep ve Eray Özyağcı gitmişti.

Zekeriya Asarkaya kimdir

Beraat eden sanıklardan Zekeriya Asarkaya, tetikçi Eray Özyağcı ile tetikçiyi kaçıran motosikleti kullanan Vedat Balkaya’yı Ankara’daki evinde saklayan kişiydi.

Sanıklardan Sinan Ateş'e yönelik "toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme" suçuna yardım etmekten yargılanan Zekeriya Asarkaya savunma yaptı. “Öncelikle Sinan Ateş’in ailesine başsağlığı diliyorum. Böyle bir işin içinde istemeyerek de olsa olduğum için kendimi çok kötü hissediyorum. Hakkımdaki suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum” diyerek savunmasına başlayan tutuklu sanık Zekeriya Asarkaya şunları söyledi:

"Hakan Saraç ile cezaevinden tanışırım. Bana Ankara’da birkaç arkadaşını misafir edip edemeyeceğimi sordu. Ben de arkadaşlığımızın hatırına tamam dedim. Bunların olacağını bilmiyordum. Beni gözaltına aldıklarında sorgu odasına aldılar, Çırılçıplak soydular, Kafama vurdular. Alelacele ifade verdirdiler. Ben suçsuz yere yatıyorum. Sadece Hakan Saraç’ı tanıyorum, başka kimseyi tanımıyorum. Kullanıldım, haberim olmadan kullanıldım. Tahliyemi talep ediyorum. Koah hastasıyım. Hastalığım ilerliyor.”

Hakan Saraç kimdir

Beraat eden sanıklardan Hakan Saraç, tetikçi Eray Özyağcı ile tetikçiyi kaçıran motosikleti kullanan Vedat Balkaya’yı Ankara’daki evinde saklayan Zekeriya Asarkaya’yı bulan kişiydi.

Hakan Saraç, duruşmadaki savunmasında şunları anlatmıştı: “16 yıldır cezaevindeydim. Koronavirüs iznine çıkmıştım hapishaneden. 2 ay olmadan buraya geldim. Osman Bayraktar ise benim cezaevinden arkadaşımdır. Suat Kurt beni aradı, birkaç gün kalacak yere ihtiyacı olduğunu, hastası olduğunu ve otelde kalacak parasının olmadığını söyledi. Ben de Zekeriya Asarkaya dayıyı aradım. Hikaye bundan ibarettir, benim ilgim bu kadardır. Rahmetli Sinan Ateş’in ismini cezaevinde duydum. Eşine de başsağlığı dilerim. Benim hiçbir ilgim yoktur. Ben hastayım. Çocuk yaşta yaptığım hatanın bedelini ödemişim. Ben artık ailemin yanından bir tek dakika ayrılmak istemeyen bir insanım, neden böyle bir şeye bulaşayım.”

Mehmet Yüce kimdir

Beraat eden sanık Mehmet Yüce, tetikçi Eray Özyağcı ile tetikçiyi kaçıran motosikleti kullanan Vedat Balkaya’ya motosikleti satan dükkan sahibiydi.

Mehmet Yüce’nin avukatı Duran Göçer, “Dosyadaki pek çok sanık gibi benim müvekkilimin de neden tutuklandığı dahi bilinmemektedir. Müvekkilim motor ve motor araçları satan dükkan sahibi bir kişidir. Ducati marka motoru pek çok platformdan satışa çıkarmıştır. Bu şekilde Vedat Balkaya kendisine ulaşmıştır. Müvekkilimin yapmış olduğu bir motor satışının hayatından 18 ayını alacağını bilmediği bir dosya ile karşı karşıyayız. Müvekkilimin dosyasına bakıldığında sanık olacak hiçbir husus yoktur ve buna rağmen tek kişilik bir hücrede kalmaktadır. Tahliyesini ve beraatini talep ediyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar