Fernas Madencilik işçileri engellemelere rağmen direniyor: İşçilerden Hasan Abacı'dan kararlılık mesajı

Fernas Madencilik işçilerinden Hasan Abacı Ankara’daki engellemenin ardından direnişlerine ilişkin değerlendirmeyi Gazete Pencere'ye yaptı. Abacı, engellemenin nasıl ortadan kalktığına dair bilgi verirken, taleplerini yineledi, kararlılık mesajı verdi.

Manisa'nın Soma ilçesinde AKP'li Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait olan Fernas Madencilik isimli şirkette çalışırken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na (Bağımsız Maden İş) üye oldukları için işten çıkarılan madencilerin direnişi sürüyor.

Gazete Pencere’ye konuşan Maden İşçisi Hasan Abacı, bugün Ankara’da karşılaştıkları polis engellini, engelin nasıl ortadan kalktığını ve kararlılıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Polisten ‘Meclis’e yakın noktada eylem yapamazsınız’ engeli

Maden işçilerinden Hasan Abacı konuşmasına karşılaştıkları engellemeyi anlatarak başladı:

“Emniyet güçleri bize Meclis’in bir kilometre yakınında eylem yapılamayacağını belirtti. Biz Ankara Eskişehir kontrol noktasındayız. bu yüzden buna karşılık olarak Meclis’e uzak olduğumuzu söyledik. Ayakkabılarımızı çıkararak bulunduğumuz noktada gerekirse kamp yapacağımızı da belirttik.”

whatsapp-image-2024-10-02-at-14-02-16.jpeg

‘Eylemimize farklı partilerden çok sayıda vekil ve vatandaş destek verdi’

Engellemenin çok sayıda vekil ve yurttaşların kendilerine verdiği destekle ortadan kalktığını ifade eden Abacı o anları şu sözlerle anlattı:

“Farklı partilerden çok sayıda vekil ve vatandaş buraya geldi. Bu baskının sonunda engellemenin sona erdiğini düşünüyoruz. Fakat biz biliyoruz ki bu engelleme ilk değildi son da olmayacak. Eylemimizin başındandır ‘Direne direne kazanacağız’ sloganı atıyoruz. Bu bizim için sadece bir slogan değil, biz bunun arkasındayız. Bugün 37’ci gün, 37 bin gün daha bu sözümüzün arkasında olacağız.

Maden işçilerinin talepleri neler?

Maden işçilerinin taleplerini yineleyen Hasan Abacı, taleplerinin yasal olduğunun altını çizerek Koç Holding’le ortak olan işyeriyle farklı uygulamaların olduğunu şöyle ifade etti:

“Taleplerimizi talep olarak söylediğimizde bile utanıyoruz. Çalışma yasasında da yer alan iş güvenlik önlemlerinin alınmasını istiyoruz. Bir diğeri, patronumuzun çalıştığımız havzaya 5 kilometre uzaklıkta Koç Holding’le ortak bir işletmesi var. Orada maaşlar bizimkinden yüzde 30 daha fazla. Üçüncü olarak da sendikal haklarımız engelleniyor, bu durumun ortadan kalkmasını istiyoruz. Bu işçiye de yazık. O patronlar gibi bizim de çocuklarımız, ailemiz ve sorumluluğumuz var. 2 aydır maaşlarımız yatmıyor. Bir an önce bu sorunun çözülmesini istiyoruz isteklerimiz uçuk değil. Hakkımız olmayan hiçbir şeyde gözümüz yok sadece hakkımız olanı istiyoruz.”

‘İlk görüşmede altı ayda bir altı bin liralık market çeki önerdiler’

Patronlarla herhangi bir görüşme yapılıp yapılmadığına ilişkin bilgi veren Abacı, şunlaarı söyledi: Ankara’ya ilk geldiğimizde bir görüşme oldu. Orada da komik bir teklif yapıldı. Altı ayda bir altı bin liralık market çeki önerdiler. Dün patronumuz maden ocağının önünde bekleyen arkadaşlarımıza üç tane temsilci göndermemizi istemiş. Fakat arkadaşlarımız sendikayla beraber görüşmenin olmasını istediği için görüşme yapılmadı. Sendika başkanımız Başaran Aksu patrona bugün bu konuda da seslendi. Aradan çekilmeyi de teklif etti. Sendika şu an ona da razı. Sebep olarak görülmek istemiyor.

Kaynak:Ezgi Yıldız

Öne Çıkanlar