Fernas işçileri, polis engelini aştı: Sloganlarla Meclis'e yürüyorlar

Meclis'e yürümek isteyen Fernas Madencilik işçileri, polis engelini aştı. İşçiler "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganlarıyla Meclis'e yürüyor.

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan ve AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik şirketinde, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na (Bağımsız Maden-İş) üye oldukları için işten çıkarılan maden emekçilerinin direnişi sürüyor.

Direnişlerinin 46’ıncı gününde Ankara’da Kurtuluş Parkı’ndan Meclis’e yürümek isteyen Fernas Madencilik işçileri, polis tarafından engellendi.

Polis engelini aşan işçiler ve sendika temsilcileri "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Fernas işçisi köle değildir" sloganlarıyla Meclis'e yürüyor.

‘Madenciler Meclis’e yürüyecek’

Yaşananların ardından, işçilerin örgütlü olduğu Bağımsız Maden İş Sendikası, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama yaptı.

Sendikanın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"Sorun çözülmezse Meclise yürüyeceğimizi günler öncesinden bildirdik ancak çözüm için herhangi bir adım atılmadı. Şimdi de Meclise yürümek isteyen madencilerin yolu kesiliyor. Madenciler, sonu ne olursa olsun iradelerinden vazgeçmeyecek, Meclise yürüyecek!"

whatsapp-image-2024-10-10-at-14-09-59.jpeg

Engelleme de direniş de sürüyor

Madenciler ellerinde ayakkabılarıyla, çıplak ayaklarıyla Meclis’e yürümek istiyor. Polis barikatına yüklenen işçiler ve sendika yöneticilerine polis engellemesi sürüyor. Polis işçilerin yanında bulunan milletvekillerine "Gruptan ayrılın" çağrısı yapıyor.

‘301 kişi daha ölmesin’

Madenciler eylem alanında konuşma yaptı. İlk olarak konuşan madenci, Soma’da ihmaller sonucu ölen kömür madeninde 301 işçiyi hatırlatarak şunları söyledi:

“Biz şu an Ferhat Nasıroğlu’na diyoruz ki toplu ölüm olmasın. Bizim taleplerimiz haklı taleplerdir. Biz 9 gündür Ankara’da bekliyoruz. Bir istişare için bekliyoruz. Ferhat Nasıroğlu’na söylüyoruz. Gel bizi dinle haksızsak gideriz. 301 kişi öldü. Bir 301 daha kimse ölmesin.”

‘Biz çizme ve baret arasına sıkıştırılmış insanlarız’

Bir başka maden emekçisi ise şu ifadeleri kullandı:

“Buradan sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Bu kadar insanı sürün vatandaşlıktan çıkarın. Çocuğumu okula gönderemiyorum. Fernas beni icralık duruma getirdi. Ferhat bey 35 dakika Meclis’te konuştu ve 80 milyon insana 35 dakika boyunca yalan söylediniz. Beni mahkemeye de verebilir. Biz kanun hukuk bilmeyiz, biz sade bir madenciyiz. Çizme baret arasına sıkıştırılmış insanlarız.”

İşçilerin direnişi sonuç verdi

Maden işçilerinin direnişi sonuç verdi. İşçiler polis engelini aşarak, Meclis'e doğru sloganlarla yürüyüşe geçti.

İşçilerin talepleri neler?

46 gündür direnişte olan işçilerin üç talebi var. Bu talepler, iş sağlığı ve güvenliği, işten atılan maden işçilerinin geri alınması ve geçinebilecekleri bir maaş.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar