Para Piyasalarını En İyi Bilen İsim Atilla Yeşilada Uyardı: Çok Sert Düşecek

Para Piyasalarını En İyi Bilen İsim Atilla Yeşilada Uyardı: Çok Sert Düşecek
31 Mart sonrası Türkiye'ye yönelik yabancı sermaye girişiminin artmasıyla birlikte Borsa İstanbul'un dolar bazında yüzde 50'ye yakın prim yapacağını iddia eden ekonomist Atilla Yeşilada, yaşanan son gelişmelerin ardından fikir değiştirdiğini belirtti.

Para piyasalarını en iyi bilen isimlerden biri olan Atilla Yeşilada uyardı. 31 Mart seçimlerinin ardından dolar/TL paritesinde görülen yatay seyir, Türkiye'ye yönelik yabancı yatırımcı girişiyle birlikte Borsa İstanbul'un ciddi bir ivme yakalamasına neden olmuştu.

ATİLLA YEŞİLADA YIL SONUNA İŞARET ETTİ

Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye ekonomisinin yabancı yatırımcılara cazip fırsatlar sunduğunu belirterek, yükselişin yıl sonuna kadar devam etmesinin muhtemel olduğunu ifade ederken, son günlerde yaşanan ekonomik gelişmelerin ardından bu yaklaşımında değişikliğe gittiğini duyurdu.

1579847404838-atilla.jpg

GerçekGündem'in geçtiği habere göre; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderlik ettiği yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı para politikalarına dikkat çeken uzman isim, özellikle büyük ölçekli kurum ve şirketlere yönelik vergi politikalarının sertleşmesinin, Borsa İstanbul'da ters bir etki yaratacağını belirtti.

Söz konusu değişikliklerin kazançları ve mali tabloları etkileyeceğini belirten Yeşilada, "Mevcut durumda kötü haberlerle dolu bir tablodayız" ifadelerini kullandı.

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından 4 yıl sonra alınan faiz indirim kararının küresel piyasaları altına yönlendirdiğine dikkat çeken Yeşilada, bu durumun da gelişmekte olan ülkelere yönelik yatırımların önünü açabileceğine vurgu yaptı.

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİYE BEKLENEN ZAM GELMEYECEK

Türkiye'de uygulanan sıkı para politikalarının uzun bir süre daha devam edeceğini belirten Yeşilada, 2024 yılı sonuna kadar faiz indirimine gidilmesinin mümkün olmadığını söyleyerek, uygulanan mali politikaların çalışan ve emekli ücretlerinde de büyük bir çöküşü beraberinde getireceğini iddia etti.

Uzman isim, orta ve dar gelirli vatandaşlar için en kötü sürecin başlamakta olduğunu ve yılbaşında yapılacak zamların çok sınırlı tutulacağını söyleyerek, gelecek yıllarda seçim olmaması nedeniyle Şimşek'in ekonomi politikalarının Erdoğan tarafından da tamamen destekleneceğini hatırlattı.

Altın fiyatlarındaki yükselişin uzun soluklu olacağını belirten Yeşilada, yatırımını borsada tutanlara yönelik "Borsada işlem gören şirketlerin hemen hepsi ekstra vergi ödeyecek. Bu da kazançları olumsuz yönde etkileyecek. Dolayısıyla borsa şu anda kötü haberlerle dolu ve bir düzeltme gelebilir" dedi.

Yeşilada, dolar endeksinde de gerileme yaşanmasının muhtemel olduğunu söyleyerek, "Gelişmiş ülkelerde dolar açısından yatay hatta negatif bir seyir bile izlenebilir. Elbette bu durum Türkiye için geçerli olmayacaktır. Dolar/TL paritesi artacak ancak yatırımını dövizde tutanlara beklediğini vermeyecek" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler

Kaynak:Gerçek Gündem

Öne Çıkanlar