Eski Tarım Bakanı Fakıbaba çok net konuştu: Köftenin olduğu yerde domuz eti olmaz, bakanlık üst mahkemeye taşımalı

Eski Tarım Bakanı Fakıbaba çok net konuştu: Köftenin olduğu yerde domuz eti olmaz, bakanlık üst mahkemeye taşımalı
Köfteci Yusuf firmasında domuz eti tespitini gösteren raporun ardından firmadan açıklama geldi. Açıklamayı Gazete Pencere değerlendiren eski Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba “Köftenin olduğu yerde domuz eti olmaz, üst mahkemeye gidilmeli” dedi.

Leyla Aydoğan

Türkiye’nin günlerdir konuştuğu ürünlerinde domuz eti bulunduğu iddia edilen Köfteci Yusuf’tan beklenen açıklama geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı 32 aydır açıklamadığı taklit ve tağşiş ürünler listesini 2 Ekim’de açıklamasının ardından iddiaların ardı arkası kesilmedi.

İddialar arasında ünlü bir köfte restoran zincirinin etlerinde domuz eti bulunmuş olmasıydı. Firmanın mahkeme kararıyla yürütmeyi durdurarak taklit ve tağşiş listesinden çıkarıldığı iddia edildi. Gazete Pencere’ye konuşan firmanın avukatı Ali Uslu ise iddialarla ilgili bilgisi olmadığı için açıklama yapamayacağını belirtti.

Ne bakanlıktan ne de firmadan konuya ilişkin açıklama günlerce yapılmadığı gibi raporlar da saklı tutuldu. Raporları kamuoyu ile T24’ten Anıl Cengiz Bölükbaş paylaştı. Raporlarda Köfteci Yusuf’un iki şubesindeki ürünlerde domuz eti tespit edildiği ortaya çıktı.

Bakanlık raporlarının ortaya çıkmasının ardından ise Köfteci Yusuf firması bugün resmi açıklama yapma gereği duydu. Firma, numune işlemleri sırasında birçok teknik hata yapıldığını, hataların da analizin sonucunu yanlış etkilediğini ileri sürerek bakanlığı suçladı. Rapordaki domuz eti tespitini kabul eden firma, “Şirketimiz dahil olmayacak şekilde oluşmuş bulaşı nedeniyle böyle bir sonucun çıktığı değerlendirilmektedir” açıklamasını yaptı.

Eski Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise konuyu Gazete Pencere’ye değerlendirdi.

‘Kıymanın olduğu yerde domuz etinin ne işi var?’

Eski Bakan Fakıbaba, bakanlığın raporunun güvenilir olduğu vurgulayarak, “Eski bir tarım bakanı olarak söylüyorum, böyle bir rapor olmasa bakanlık bunu açıklayamaz. Ben bakanlığın yayımladığı rapora güveniyorum” dedi.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili ise “Mahkeme kararının bunu durdurduğunu söylüyorlar. Mahkeme bu kararı alırken domuz eti tespiti olduğu söylenen yerlerde yeniden bir araştırma ve tahlil yaptırdı mı? Bakanlık kararı göndermiştir, mahkeme nasıl bu kararı durdurttu? Yeni bir tahlil mi yaptırdı?” değerlendirmesinde bulundu.

Köfteci Yusuf’un yaptığı açıklamada direkt şubeyle değil de merkezle iletişime geçilmesini eleştirmesiyle ilgili şunları söyledi:

“Bu markayı taşıyan kim olursa direkt merkezin haberi olması gerekiyor. Herhalde bulaştan bahsediyorlar, bana göre domuz etinin olduğu yerlerde niye böyle kıyma üretilsin bu da ayrı bir şüphe. Bulaş olsa bile bu doğru bir olay değil. Domuz etinin olduğu bir yerde o kıymanın olması doğru değildir.”

‘Bakanlık derhal üst mahkemeye taşımalı’

Bakanlığın raporunun doğru olduğuna dikkat çeken Fakıbaba, diğer şubelerde de bu şüphenin oluştuğunu belirterek, bakanlığın suçlayıcı açıklamaya karşı hamle yapması gerektiğini vurguladı. Fakıbaba, bakanlığın kendini korumak zorunda olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bakanlığın raporu bana göre mutlaka doğrudur. 200 tane şubesi olan 3 şubesinden numune alındıktan sonra kalan 197 şubenin temiz olup olmadığını da bilemeyiz. Bakanlığın raporunun doğru olduğuna inanıyorum. Mahkeme neye dayanarak bu kararı aldı? Bakanlığın avukatları bunları mutlaka araştırıyordur. Bakanlık kendini korumak zorunda mutlaka.”

“Bir vatandaş olarak ben de memnun olmuyorum 32 aydır bu listenin açıklamamasından” diyen eski Bakan Fakıbaba açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Bakanlığın çok net bir şekilde şeffaf olması lazım. Bakan Allah'tan başka kimseden korkmaz. Benim zamanımda olsaydı ben çok net bir şekilde açıklardım. Bakanlık bunu şu anda takip ediyordur, bu çok ağır bir suçlama. Eğer gerçekten yoksa Köfteci Yusuf çok haklı. Ama eğer varsa, olmaz olsun böyle şey. Alt mahkeme karar vermiştir ancak Bakanlığın derhal bu olayı bir üst mahkemeye taşıması lazım.”

Kaynak:Leyla Aydoğan

Öne Çıkanlar