Çetelerin güvenlik güçlerine karşı ‘cesareti’: Cezasızlık algısı yayılıyor

Çetelerin güvenlik güçlerine karşı ‘cesareti’: Cezasızlık algısı yayılıyor
Güvenlik güçleri, yasa dışı faaliyet gösteren gruplara ve çetelere yönelik yürüttükleri operasyonlarda suçluların direnişiyle karşılaşıyor. Uzmanlar, cezasızlık algısının çete ve suçlulara cesaret verdiğini ve sayılarında artışa neden olduğunu belirtti.

Murathan Demircioğlu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya hesaplarından peş peşe yaptığı 'çete çökertildi' açıklamalarının yanı sıra sokakta yaşananlar bunun tam tersi. Gündemdeki kriminal olayların sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor.

Çetelerin ve suç örgütlerinin, yasalara rağmen güvenlik güçlerine karşı mukavemet göstermesi, çatışmalara varan karşı duruşları akıllarda soru işaretlerine neden oluyor. 

'Yanlarına kâr kalıyor'

Son dönem toplumda yankı uyandıran bazı olaylar, 'suçluların işlediği suçlar yanlarına kâr kalıyor', 'yasalara uyulmuyor' algısına yol açtı.

Gündemdeki, Kağıthane'de suç örgütü tarafından polis Hakan Telli'nin öldürülmesi, Barış Boyun'un liderlik ettiği Boyun Çetesi'nin bazı bölgelerde esnafı tehdit edip silahlı saldırıda bulunması; Piton 82 grubu üyesi olduğu iddia edilen Yunus Emre Geçti'nin polis Şeyda Yılmaz'ı öldürmesi; Fenerbahçeli eski futbolcu Serhat Akın'ın silahlı saldırıya uğraması, dolandırıcılık kaydı bulunan bir şüphelinin Tuzla'daki evine yapılan baskında polisle silahlı çatışmaya girmesi gibi olaylar ve yaşananlar sonrası adli makamlardaki uygulamalar, bu kanıksama halini de doğrular nitelikte. 

Bugün de gündeme gelen bir kadın yurttaşın, İstanbul Beyoğlu'nda iki erkek tarafından saldırıya uğraması ve suç kayıtları bulunan zanlıların serbest bırakılması, tepkileri haklı çıkarıyor. 

Eski Emniyet Müdürü Feramuz Erdin, suç oranındaki artışı ve suç örgütlerinin güvenlik güçlerine karşı 'cesur' tutumlarının temelinde, ‘cezasızlık algısı ve çetelerin sayısındaki artışın’ yattığına dikkat çekti.

'En büyük etken cezasızlık algısı'

Gazete Pencere’ye konuşan Erdin’in konuya dair açıklaması şöyle:

“En büyük etken cezasızlık algısı. Normalde ceza alacağını bilen, o suçu işlememeye gayret eder. Suçlular arasında ‘Biz her şeyi yapabiliriz ve mahkeme bize ceza veremez’ algısı yaygınlaştı.

Bu algı, suçluların polisle çatışmayı göze alacak noktaya kadar getird. Kendilerini kolluk kuvvetlerine denk görüyorlar.

'Çete sayısında artış var'

Ayrıca çete sayısında artış var. Sayılarının da artmasıyla bir araya gelip kendilerinde silahlanma gücü bulabiliyorlar. Çetelerin kendine olan güveni arttı. Polisle karşı karşıya geldikleri noktada da telsim olmamayı ve polisle çatışmayı göze alabiliyorlar.

Cumhurbaşkanlığı’nın ve Adalet Bakanlığı’nın cezasızlığa karşı çalışma başlattıklarını biliyoruz ancak henüz somut bir gelişme yaşanmadı.

Bunlarında dışında çetelerin, yasa dışı faaliyette bulunan bireylerin güvenlik güçlerine karşı bu cesaret ve suç eğilimlerde bulunmalarının uyarıcı maddeleri tesirinin altında olmalarının da etkisi var.”

 

Kaynak:Murathan Demircioğlu

Öne Çıkanlar