Adli Tıp raporu çıktı! Mezardaki ceset Cem Garipoğlu mu?

Adli Tıp raporu çıktı! Mezardaki ceset Cem Garipoğlu mu?
Cem Garipoğlu’nun mezarından alınan DNA örnekleri, anne ve babasıyla karşılaştırıldı. Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, DNA eşleşmesinin Garipoğlu’nun kimliğini netleştirdiğini belirtirken, mezardaki siyah poşetin gizemini de gündeme getirdi.

Münevver Karabulut’u 15 yıl önce vahşi bir cinayet sonucu öldüren Cem Garipoğlu, 2014 yılında kaldığı Silivri Cezaevi’nde intihar etti. Aradan geçen 10 yıl boyunca Garipoğlu’nun ölümüne ilişkin birçok iddia gündeme geldi. Garipoğlu’nun ölmediği, mezarda başka bir cesedin olabileceği de bu iddialardan biriydi.

Cem Garipoğlu’nun cezaevinde yaşamına son vermesiyle ortaya çıkan tartışmalar sonucunda geçen haftalarda Garipoğlu’nun mezarının açılmasına karar verildi. Garipoğlu’nun mezarı geçen hafta geniş güvenlik önlemleri altında açıldı. Mezardan çıkan kafatası ve kemikler bir araya getirilerek Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Gün içerisinde anne ve babadan örnek almak için aile Adli Tıp Kurumu'na giderek örnek verdi. Anne ve babadan alınan örneklerle mezardan çıkan kafatası, kemik ve dişler üzerindeki inceleme tamamlandı.

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Adli Tıp Kurumu’nun yaptığı incelemenin sonucunu açıkladı. Başsavcılık, mezardaki kemiklerden alınan DNA’nın Cem Garipoğlu’nun anne ve babasıyla doğrudan uyumlu olduğunu bildirdi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İstanbul Adli Tıp Kurumu uzmanları tarafından yapılan inceleme sonrasında Biyoloji İhtisas Dairesi'nde kemik, diş ve diğer tüm örnekler üzerinde DNA incelemeleri büyük bir titizlikle gerçekleştirilmiştir. Yapılan işlemlerin sonucunda mezardan çıkarılan örneklerin, baba Mehmet Nida ve anne Tülay Makbule'nin müşterek çocuğu Cem Garipoğlu'na ait olup, yine bu kişinin 2014 yılında otopsi işlemi yapılarak intihar ettiği belirlenen şahısla birebir aynı DNA profiline sahip olduğu tespit edilmiştir.”

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, Gazete Pencere’ye yaptığı açıklamada, mezardan çıkan örneklerin anne ve babayla eşleşmesinin, cenazenin Cem Garipoğlu’na ait olduğunu kesin bir biçimde ortaya koyduğunu belirtti.

Dokgöz, şöyle konuştu:

''Mezardan çıkarılan örneklerin anne ve babayla eşleşmesi mezardaki cenazenin Cem Garipoğlu'na ait olduğunu ifade ediyor. Zaten beklenen sonuç da buydu. Böyle bir sonuç çıkmasaydı büyük bir kaos ve sansasyon olurdu. Tabi ki raporu görmek lazım. DNA incelemesi yapıldığında raporun sonucunu görmek ve oradan kesin konuşmak daha sağlıklı olur. Raporu görmedik ama yansıdığı kadarıyla Cem Garipoğlu olduğu kesinleşmiş oldu.''

Garipoğlu’nun mezarından çıkan siyah poşet

Garipoğlu’nun mezarının içinde bir poşet bulunduğunu ve bunun tutanak altına alındığını anımsatan Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, ''Onun üzerinde DNA ve parmak izi incelemesi talep etmiştik. Sanki bu incelemede esas alınan kemik parçaları sonradan getirilmiş olabilir şeklinde müvekkillerde bir şüphe oluşmuştu. Bu soruşturma dosyası kapsamında poşette inceleme yapılmasını önemsiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Dokgöz, poşetin durumunu değerlendirirken, şu ifadeleri kullandı:

''Mezarlıklardan poşet beklemeyiz normalde. Bunun ne olduğunu bilmiyoruz gerçekten. Poşetin sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Poşetin orada neden olduğunu açıklamak önemli.''

''Savcılığı yazısı doğrultusunda Adli Tıp Kurumu hareket eder. Eğer sadece kimliklendirme ve kemiklerin Cem Garipoğlu'na ait olup olmadığına yönelik saptanması konusunda DNA incelemesi yapılması istenirse onunla ilgili inceleme yapılır. Bunun dışında başka sorular varsa ona yönelikte incelemeler yapılabilir kemikler üzerinden. Kırık var mı yok mu? Herhangi bir materyal, yabancı cisim, ateşli silah, kesici ve delici alet uygulaması var mı yok mu? Sadece kimliklendirme ise DNA incelemesi sonucunda bence dosya tamamlanmış olur. İlerleyen günlerde ise tekrar defin işlemi gerçekleşir.''

Adli Tıp Kurumu'nun Garipoğlu'na ait DNA eşleşmesi raporu

Resim

Resim

Resim

İlgili Haberler:

Kaynak:Ayşegül Kum

Öne Çıkanlar