Tapu Sahiplerinden Artık Bu Belge Talep Edilecek: 15 Gün Süre Verildi

Tapu Sahiplerinden Artık Bu Belge Talep Edilecek: 15 Gün Süre Verildi
81 ilde Tapuda yeni dönem resmen başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tüm tapu sahiplerinin bu belgeyi alması gerektiğini bildirdi. Tapudaki yeni sisteme dair detaylar da belli oldu.

Gerçek Gündem'in geçtiği habere göre; Yeni dönemde tarımsal faaliyetlerin daha etkin bir şekilde izlenebilmesi amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerine önemli düzenlemeler yapıldı. Bu değişiklikler, çiftçilerin kayıt süreçlerini, denetim yöntemlerini ve sistemin güncellenmesine ilişkin esasları kapsıyor.

HEPSİ TEK TEK İPTAL EDİLECEK
Yapılan yenilikler doğrultusunda, taahhütname kapsamında yer alan arazilerin kaydı, üretim yılına ait uydu görüntüleri veya belirlenen tespit komisyonlarının yönlendirmeleriyle gerçekleştirilecek. Eğer mirasçılar ya da hissedarlar, bu arazilere yönelik itirazda bulunurlarsa, itiraz edilen hisse oranına denk gelen alanların kayıtları iptal edilecektir.

thumbs-b-c-65e63da7a772d421c130d75cf84471a6.jpg

GEÇERSİZ HALE GELECEK
Ayrıca, verasetten gelen hisselerle taahhütnameye dahil edilen araziler için de benzer bir durum söz konusu. Hissedar ya da mirasçılar itirazda bulunursa, bu arazilere ait kayıtlar, içinde bulunulan üretim yılından itibaren taahhütname süresinin sona ermesine kadar itiraz edilen alanlar için geçersiz hale gelecektir. Bu değişikliklerle tarımsal faaliyetlerin daha şeffaf ve düzenli bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

15 GÜN SÜRE VERİLDİ
İstenilen belgenin temin edilmesi için 15 gün süre verildi. Veraset yoluyla iştirak edilen ve taahhütname ile başvurulan arazilere hissedarlar ya da mirasçılar tarafından yapılan itirazlar, kayıtların geçerliliğini etkileyerek, taahhütname süresinin sona ermesine kadar geçerli olacak. Mirasçılar ve hissedarlar dışındaki itirazlar ise sonraki aşamalarda dikkate alınmayacak.

BU BELGE GEREKECEK
Mirasçılık belgesinin temin edilmesi, belirli bir süre içinde sunulması gereken zorunlu bir işlem. Tapu sicilinde kayıtlı malik vefat ettiğinde, miras hakkı henüz tescil edilmemiş olan araziler, intikali yapılmamış araziler olarak değerlendirilecektir. Eğer mirasçılar, intikali henüz gerçekleştirilmemiş arazilere dair taahhütname başvurularına itiraz ederse, mirasçılık belgesi talep edilecektir.

KİRA SÖZLEŞMESİ YA DA TAAHHÜTNAME İSTENEBİLİR
Kendi hissesi olmayan kişiler için başvurulan arazilerde, hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi veya taahhütname talep edilecektir. Veraset yoluyla iştirak edilen arazilerde, hisse oranlarının belirsiz olduğu durumlarda ise, tüm hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi veya taahhütname istenecektir.

Kaynak:Gerçek Gündem

Öne Çıkanlar