Altılı Masa, “Adayınız kim” sorularının yarattığı baskı ile, ileride oluşabilecek muhtemel sorunları önden çözüp, sağlam temellere dayanan bir ortaklık için fazla mesai yapıyor ama bunu hem topluma hem de kendi tabanlarına anlatmakta güçlük çekiyor.
Hangi lider kiminle nerede karşılaşsa aynı sorunun muhatabı oluyor, adayınız kim? Adayı hem masayı oluşturan partilerin seçmenleri merak ediyor hem de seçimlerde Altılı Masa’nın rakibi olacak Cumhur İttifakı. Hatta aday belirleme sürecinin gecikmesinin, muhalefet seçmeninde heyecan kaybına neden olduğu tespitleri de var. Bunaltan sorulara, bunun yarattığı baskılara, adaylık sürecini geciktirmenin bir beceriksizlik gibi gösterilme çabalarına rağmen liderler acele etmiyor, belki de siyaset tarihinde ilk defa, adayı konuşmadan, seçimlerden önce bir hükümet programı yazılıyor. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a göre bu bir tercih değil zorunluluk. Babacan “Aksi yöntem uygulansaydı, altılı masa önce adayını belirleseydi, alanlara çıkıp ne diyecekti” diye soruyor.
Altı farklı siyasi partinin bir arada olduğunu, her siyasi partinin temel politikalarda farklı yaklaşımı bulunduğunu hatırlatıyor, bu politikaları ortaklaştırmadan belirlenen adayın yapacağı her açıklamanın masaya kriz olarak döneceğine dikkat çekiyor. DEVA Partisi liderine göre aday bugün belirlense altılı masa bir aya kalmaz dağılır. Çünkü Türkiye’nin gündeminde tartışmalı çok başlık var. Dış politika, ekonomi, eğitim, sağlık, savunma, güvenlik ve benzeri. Bu alanlarda ortaklaşma sağlanmadan, belirlenecek Cumhurbaşkanı adayının yapacağı her bir açıklama masada kriz anlamını taşıyacak.
Babacan bugün yapılan çalışmaların yarın sağlam bir ortaklığın temelini oluşturacağını söylüyor. Liderlerin, dil birliği, anlayış birliği ve temel sorunlara çözüm için bakış birliği sağladığında, belirlenecek Cumhurbaşkanı adayının işinin kolaylaşacağını düşünüyor. İktidar, Altılı Masa toplantılarını, “Bakanlık ve kadro pazarlığı” olarak lanse ediyor. Babacan’a göre bunu böyle adlandırmak olayı basitleştirir. DEVA lideri, masanın amacının, “Beraber nasıl yönetiriz” sorusuna yanıt bulmak olduğunu vurguluyor. Seçmenler heyecanlı, zaman zaman da sabırsız. İktidar ittifakı meraklı ama Altılı Masa’da, “Temel politikalar üzerinde uzlaşma sağlandıktan sonra gerisi kolay” yaklaşımı hakim.