Uzmanlar uyarıyor: Sivrisinek ısırığına asla bunları sürmeyin
Bu nedenle, sivrisinek ısırığına karşı bilinçli olmak ve doğru tedbirleri almak son derece önemlidir.
Özellikle sivrisinek ısırıklarının kaşıntı ve rahatsızlık verici etkileri olduğu için birçok kişi farklı yöntemler denemektedir. Ancak, uzmanlar sivrisinek ısırığına asla şu maddeleri sürmemeniz konusunda uyarıyor:
DHA'da aktarılan habere göre; Sivrisinek ısırıkları havaların ısındığı yaz mevsiminde çok sık karşılaşılan bir durum. Sivrisineğin özellikle geceleri kan emerken bıraktığı salgısındaki toksinlere cildin reaksiyon vermesi sonucu birkaç dakika ile bir kaç saat arasında ortaya kaşıntılı döküntüler çıkar. Bu döküntüler çoğunlukla zararsız olup kendiliğinden birkaç gün içinde geçer
ISIRIK SONRASI BU BELİRTİLERE DİKKAT
Sivrisineklerin taşıdığı hastalıklar nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilirler. Nadiren de olsa sivrisineklerin taşıdığı virüs veya parazitler nedeniyle sıtma, fil hastalığı, sarı humma, Batı Nil virüsü, Denk hastalığı, Zika virüsü gibi ciddi hastalıklara sebep olan durumlar ortaya çıkabilir
Bu nedenle özellikle ısırık sonrası birkaç gün-hafta içinde yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, halsizlik, kas krampları ve eklem ağrıları, bulantı-kusma, nefes darlığı, yaygın deri döküntüsü, kırmızı göz, kol veya bacağın anormal şişliği gibi durumlar yaşanıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor.
ASLA SÜRÜLMEMESİ GEREKENLER
Yapılan en büyük yanlış ise kaşıntıyı önlemek için yara bölgesine yoğurt, soğan, bal gibi gıda maddelerinin sürülmesi. Bu konuda ciddi uyarılarda bulunan uzmanlar gıda maddelerinin insanda ekstra bir alerjik reaksiyon oluşabileceğini ve o bölgenin bakteri enfeksiyonlara karşı giriş kapısı oluşturabileceği gerçeğini göz önüne getiriyor.
İkincil enfeksiyon riski nedeniyle ısırıkların tırnakla kaşınmaması gerektiğinin de altını çizen uzmanlar, bölgenin mümkünse ovalanarak rahatlatılmasını tavsiye ediyor.
Kaşıntının şiddetli olması halinde ise bölgenin yıkanması ya da alkol içerikli bir dezenfektanla temizlenmesi öneriliyor. Uzun dönemde bu dezenfektanların da cildi kurutup alerjik reaksiyon riskini artırabileceği de unutulmamalı, sürekli uygulamadan kaçınılmalıdır.
ISIRILAN BÖLGEYE NE YAPILMALI?
Uzmanlar sinek ısırığı sonrası alınması gereken önlemleri ise şöyle sıralıyor:
“Sivrisinek ısırıklarına iyi gelebilecek yöntemlerin başında soğuk uygulama (buz uygulamasını direkt cilde değecek şekilde önermiyoruz, beze sarılan buz uygulanabilir), sabunlu veya sirkeli su ile ısırılan bölgenin yıkanması sonrası yatıştırıcı aloe vera içerikli veya antihistaminik, kortizon-antibiyotik kombinasyonlu kremlerin uygulanması bulunur.
Ayrıca kaşıntı, kabarıklık durumları fazla olduğunda antihistaminik içerikli haplar veya iğneler uygulanabilir. Daha da acil veya yoğun bir alerji tablosu mevcutsa (nefes alamama, ani tansiyon düşmesi, ani bulantı-kusma vb.) yine kortizon içerikli tedavilerle adrenalin iğnesi uygulamaları yapılması gerekmektedir, mutlaka acil servise başvurmanız önerilir.”
SİVRİSİNEKLERE KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER
Sözcü'deki bilgilere göre; Sivrisineklerden korunmak için de bir dizi tedbir alınabilir. Örneğin sivrisinekleri uzak tutmak için öncelikle tüm gün açık kalabilen pencerelere kapılara tel takmak gibi mekanik önlemler alınabilir.
Açık alanlarda deriye sürülebilen ve güvenli olduğu tespit edilmiş sağlık bakanlığı onaylı içeriklerin olduğu kedi nanesi yağı, limon okaliptüs yağı, sitronella yağı, pikaridin içeren koruyucu krem veya spreyler kullanılabilir.
Vazelinle karıştırılmış sürülebilir aromatik bitkisel yağlar (limon yağı, lavanta yağı, nane yağı, okaliptüs yağı, portakal yağı, lavanta yağı, biberiye yağı) kullanılabilir.
Bu aromatik yağlar ve karanfil, sirke gibi maddelerle yapılmış esans veya spreyler oda kokusu olarak kullanıldığında da sivrisinekleri bir miktar uzak tutabilmektedir.
Ayrıca dış ortamda vakit geçirirken mümkünse açık renkli, uzun ve bol kıyafetler giyilmesi tercih edilmelidir.”