Eleştirilere rağmen iktidar esnek çalışma modelinde inatçı: Eylül'de taslak oluşacak

Eleştirilere rağmen iktidar esnek çalışma modelinde inatçı: Eylül'de taslak oluşacak
Muhalefetin çalışma sürelerinin uzatılacağı endişesiyle eleştirdiği esnek çalışma modelinin kapsamı değiştiriliyor. Kulislere göre AKP Eylül ayının başından itibaren taslak program oluşturacak

İş Kanunu’nda yapılacak olası değişikliğe ilişkin bilgiler gelmeye devam ediyor. İktidar esnek çalışma saatleri adı altında çalışma sürelerini uzatacağı kanısı muhalefet ve sendikalar tarafından dile getirilse de tüm eleştirilere rağmen esnek çalışma saatlerinin yasallaşacağı belirtiliyor.

Kulislere hangi bilgiler yansıdı?

İş Kanunu’nda değişiklik için Eylül ayında çalışmalarına hız verecek olan iktidar, kamuda ‘esnek çalışma’ modelini 4 ayrı formülle masaya yatıracak.

Kabine hafta sonu Ahlat’ta toplanacak, masada yeni dönemde Meclis’e gelecek yasal düzenlemeler var. AKP, Eylül ayında çalışmaları başlayacak olan İş Kanunu’nda değişiklik için mesai yapmaya hazırlanıyor.

Ekonomim’de yer alan habere göre; çalışma hayatındaki düzenlemeler sadece esnek çalışmayı içermeyecek. Bunun yanında kısa çalışma ödeneğine ilişkin konular da masada olacak.

İş Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin 4 ayrı formül üzerinde çalışılacağı öğrenildi. Buna göre çalışmaların; “Uzaktan çalışma modeli, Kısmi çalışma modeli, Değişken zamanlı çalışma modeli ve Akademik eğitim amaçlı çalışma modeli” başlıkları üzerinden gidileceği vurgulandı.

Esnek çalışma yasallaşacak

Esnek çalışma modelinin çağın mesleklerine göre uyarlanacağı, her meslek grubunu kapsamayacağı ifade ediliyor. Burada İş Kanunu’nun günümüz şartlarına göre yeniden şekilleneceği belirtilirken, değişik formüllerin de değerlendirileceği dile getiriliyor.

Esnek çalışma modelinin örneğin bazı mühendislik dallarında, çağın mesleği haline gelen ve daha çok gençlerin alanı olan dijital alanların kullanıldığı meslek gruplarını kapsayacağı belirtiliyor.

Çalışma günü 4 olmayacak

Yeni dönemde 5 gün olan çalışma gününün 4 güne indirilmesinin şimdilik uzak bir ihtimal olduğu ancak çalışma saatlerinin kısabileceği vurgulanıyor. Yapılacak değişiklikle temel amaçlardan birisi de gençlerin çalışma hayatına kazandırılarak, yurt dışına gitme gibi planlarının önüne geçilmesi. Kaynaklar, İş Kanunu’nda yapılacak değişiklikle; “Özellikle ‘yapay zeka’ konusunda başarılı gençlerin Türkiye’de istihdam edilmesi ve onlara iş alanlarının açılmasının sağlanması amaçlanıyor. Yeni çağın gençleri daha çok oturdukları yerden çalışmayı tercih ediyorlar. Gençleri çalışma hayatına kazandırmak” değerlendirmesinde bulunuyorlar.

Kaynak:Ekonomim

Öne Çıkanlar