Bakan Şimşek'ten yatırımcı açıklaması: Son 10 yılın en yüksek portföy girişi gerçekleşti

Bakan Şimşek'ten yatırımcı açıklaması: Son 10 yılın en yüksek portföy girişi gerçekleşti
Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada düşen cari açığı ve ülkeye gelen portföy girişini açıkladı. Şimşek, son bir yılda 43,3 milyar dolarlık sermaye girişinin son 10 yılın en yüksek portföy girişi olduğunu açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin cari açığı ve sermaye girişleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, düşen cari açık ve artan dış kaynak girişlerinin kalıcı rezerv birikimine katkı sağladığını ifade ederek, Türkiye’nin makroekonomik istikrarını korumaya yönelik adımları değerlendirdi.

Bakan Şimşek, uygulamaya konulan ekonomi programına duyulan güven sayesinde, sermaye girişleri (rezerv hariç net hata ve noksan dahil) son bir yılda 43,3 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Temmuz ayında ise son 10 yılın en yüksek aylık portföy girişi gerçekleşti ve bu süreçte toplam giriş 34,5 milyar dolar olduğunu vurgulayan Şimşek, yurt dışı yerleşiklerin Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) stokundaki payının Temmuz ayı itibarıyla yüzde 8,7’ye çıktığını belirtti.

Bakan Şimşek, bankacılık ve reel sektörün tahvil dahil dış borç çevirme oranlarının geçen yılın ilk beş ayında sırasıyla yüzde 97 ve yüzde 73 seviyesindeyken, Temmuz ayında bu oranların yüzde 162 ve yüzde 121’e yükseldiğini açıkladı.

Sermaye girişi hedefi

Bakan Şimşek, sermaye girişlerinin Türkiye ekonomisinin güçlenmesine katkı sağladığını belirterek, uluslararası doğrudan yatırımları çekmeye yönelik çalışmaların süreceğini ifade etti.

Şimşek, "Özellikle teknolojik dönüşümü hızlandıran, rekabetçiliği artıran ve finansman kalitesini iyileştiren yatırımlara odaklanacağız" diyerek, bu alandaki hedeflerinin altını çizdi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar