Avrupa ikinci kez faiz indirimine gitti: Türkiye'de de faizler iner mi?

Avrupa ikinci kez faiz indirimine gitti: Türkiye'de de faizler iner mi?
Avrupa Merkez Bankası, ikinci kez faiz indirimi kararı alarak gecelik mevduat faizini yüzde 3,75'ten yüzde 3,50 seviyesine çekti. Gözler TCMB'ye çevrilirken akıllara Türkiye'de faiz indirimi ne zaman olacak sorusunu getirdi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) bu yılın ikinci faiz indirim kararını verdi.

Banka gecelik mevduat faizini yüzde 3,75'ten yüzde 3,50 seviyesine çekti.

Banka politika faizi ve marjinal fonlama tesisinde de teknik ayarlama gerçekleştirdi. Bu ayarlamayla birlikte ana refinansman faizi ile marjinal fonlama tesisi alışılmadık bir oran olan 60 baz puan seviyesinde düşürülerek sırasıyla yüzde 3,65 ve yüzde 3,90’a çekildi.

Böylece mevduat faizi ile ana refinansman faizi arasındaki fark 50 baz puandan 15 baz puana indirildi. Mevduat faizi ile marjinal borç verme oranı ile arasındaki fark ise 25 baz puanda sabit kaldı.

Karar metninde “Yönetim Konseyi'nin enflasyon görünümü, enflasyonun ana dinamikleri ve para politikası aktarımının gücüne ilişkin güncellenmiş değerlendirmesine dayanarak, para politikası kısıtlamasının derecesini hafifletmek için bir adım daha atılması artık uygundur” ifadeleri öne çıktı.

Ekonomik projeksiyonlar da açıklandı

Bankanın ekonomik projeksiyonları da karar metniyle birlikte açıklandı. Buna göre AMB 2024'te ortalama enflasyonu yüzde 2,5; 2025'te yüzde 2,2 ve 2026'da yüzde 1,9 seviyesinde öngördü. Bu tahminler Haziran ayındaki tahminlerle aynı düzeyde kaldı.

Karar metninde enflasyonun önümüzdeki yılın ikinci yarısında hedefe doğru gerilemesinin beklendiği, çekirdek enflasyon için 2024 ve 2025 tahminlerinin ise hizmet enflasyonunun beklenenden daha yüksek olması nedeniyle bir miktar yukarı yönlü revize edildiği belirtildi.

Karar metninde ücretlerin hâlâ yüksek bir hızda arttığı için Euro Bölgesi'ndeki enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği ancak, işgücü maliyeti baskılarının hafiflediği ve kârların yüksek ücretlerin enflasyon üzerindeki etkisini kısmen dengelediği ifade edildi. AMB finansman koşullarının kısıtlayıcı olmaya devam ettiğini vurgularken ekonomik faaliyetin zayıf özel tüketim ve yatırımı yansıtacak şekilde hâlâ durgun seyrettiğini vurguladı.

Banka 2024 Euro Bölgesi büyüme tahminini yüzde 0,8 olarak açıklarken, 2025 tahminini yüzde 1,3'e; 2026 tahminini ise yüzde 1,5'e düşürdü.

İlk indirim Haziran ayında gelmişti

AMB Haziran'da beklentilere paralel olarak faiz oranlarında 25 baz puanlık indirime gitmiş, karar metninde “Faizleri gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı tutacağız. Yönetim Konseyi belirli bir oran için önceden taahhütte bulunmuyor.” ifadesine yer verilmişti.

Barclays'tan Türkiye yorumu: Faiz indirimi için tarih verildi

Yabancı kurumlar, Türkiye'de ilk gevşeme adımını genellikle 2024 yılı içinde beklemezken, İngiltere merkezli banka Barclays, yeni analiziyle ayrışma gösterdi.

Barclays Plc ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın(TCMB) faiz indirimlerine kasım ayında başlamasını beklediklerini bildirdi. Ekonomistler daha önce ilk indirimi ocak ayında bekliyordu.

Ercan Ergüzel’in de aralarında bulunduğu ekonomistler çarşamba günü yayımladıkları Gelişmekte Olan Piyasalar Çeyreklik Raporu’nda, kasım ayındaki ilk faiz indirimi sonrası TCMB’nin her toplantıda 250’şer baz puanla indirimlere devam etmesini, politika faizinin Ağustos 2025’e kadar yüzde 25’e düşürülmesini beklediklerini dile getirdi.

Ekonomistler, Eylül 2025’te gerçekleşen enflasyona göre reel politika faizinin negatife döneceğini öngörüyor.

Kaynak:BloombergHT

Öne Çıkanlar