Finlandiya’da sosyal demokratlar başbakanlığı kaybetti, meclisteki sandalye sayısını artırdı

Finlandiya’da sosyal demokratlar başbakanlığı kaybetti, meclisteki sandalye sayısını artırdı
Finlandiya’daki genel seçimlerde merkez sağı temsil eden NCP galip geldi. Mecliste sandalye sayısını artıran sosyal demokratlar başbakanlığı kaybederken, ülke yönetiminin önünde iki koalisyon seçeneği var.Finlandiya genel...

Finlandiya’daki genel seçimlerde merkez sağı temsil eden NCP galip geldi. Mecliste sandalye sayısını artıran sosyal demokratlar başbakanlığı kaybederken, ülke yönetiminin önünde iki koalisyon seçeneği var.

Finlandiya genel seçiminde muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi (NCP) oyların yüzde 20,8’ini alarak seçimin galibi oldu. Sosyal Demokrat Partisi (SDP) lideri ve Başbakan Sanna Marin, koltuğunu kaybetse de mecliste sandelye sayısının artmasından memnun. Petteri Orpo liderliğindeki NCP’nin ise önünde iki koalisyon seçeneği buluyor: Ya sosyal demokratlar ya da aşırı sağcılarla koalisyon hükümeti.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 200 sandalyeli parlamentoda oy dağılımı ve sandalye dağılımı şu şekilde:

NCP: Yüzde 20,8/48

Finler Partisi: Yüzde 20,1/46

SDP: Yüzde 19,9/43

Finlandiya'nın nisbi temsil sistemine göre Orpo’nun ülkeyi yönetmek için parlamentoda 100'den fazla temsilciyi çatısı altında toplaması gerekecek.
Bunun için ise iki seçenek bulunuyor. Orpo, Finler Partisi ile sağ bir koalisyon kurabilir ya da sosyal demokratlarla bir anlaşmaya varabilir.

Orpo'nun önünde iki seçenek var; Riikka Purra'nın liderliğini yaptığı Finler Partisi ile sağ kanattan oluşan bir koalisyon kurmak ya da Sanna Marin'in Sosyal Demokratları ile bir anlaşmaya varmak.

Marin ise SDP üyelerine hitaben, "Destek aldık, daha fazla koltuk kazandık. Bugün birinci parti gelmesek bile bu harika bir başarı” dedi.

Öne Çıkanlar