Bolivya nerede ve Bolivya'da neler oluyor?

Bolivya nerede ve Bolivya'da neler oluyor?
Bolivya'da olağanüstü askeri hareketlilik yaşandı. Üst düzey yetkililer, ordunun meydanı ele geçirmesini "darbe girişimi" olarak nitelendirdi. Peki, Bolivya nerede ve neler oluyor?

Bolivya'da yaşanan olağanüstü askeri hareketlilik, ülkede büyük bir paniğe neden oldu. Üst düzey yetkililer, tankların meydanı ele geçirmesiyle birlikte bu durumu bir "darbe girişimi" olarak tanımladı. Ordunun yeni komutanı Jose Wilson Sanchez'in emriyle darbe girişiminde bulunan askerler geri çekildi. Şimdi herkesin merak ettiği sorular: Bolivya nerede? Bolivya'da ne oldu? Bolivya hangi kıtada?

Bolivya nerede?

Bolivya, Güney Amerika kıtasında yer alan bir ülkedir. Resmi adıyla Bolivya Çokuluslu Devleti olarak bilinen bu ülkenin başkenti Sucre, diğer önemli şehirleri ise La Paz, Cochabamba, Santa Cruz ve Potosi'dir. Ülkenin ismi, Güney Amerika’yı İspanyol boyunduruğundan kurtaran Simón Bolívar’dan gelmektedir.

Nüfus: 11 milyon (2015 tahmini)
Etnik Yapı: %68 Mestizo, %20 yerli, %5 beyaz, %2 cholo, %1 siyahi, %4 diğer
Yüzölçümü: 1,09 milyon kilometrekare
Dil: İspanyolca ve 36 yerel dil
Din: %92,8 Hristiyan, %1,7 diğer, %5,5 dinsiz
Para Birimi: Boliviano

darbe.jpg

Bolivya'da ne oldu?

Bolivya'da bir grup asker, darbe girişiminde bulundu. Ordu, devlet binalarının bulunduğu meydanda toplandı ve hükümet binasına girdi. Bolivya Devlet Başkanı Arce, demokrasiyi koruma çağrısında bulundu.

bolivya.jpg

Yeni atanan komutandan emri: Birliklerinize dönün

Devlet Başkanı Arce, darbe girişimi sırasında orduya yeni komutanlar atadı. Bunlardan biri olan Jose Wilson Sanchez, tüm askerlere birliklerine dönmeleri emrini verdi.

Uluslararası kınamalar

Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve birçok Latin Amerika ülkesi, Bolivya’daki darbe girişimini kınadı. AB'nin Dış İlişkiler Temsilcisi Josep Borrell, Bolivya'da anayasal düzeni bozmaya yönelik her türlü girişime karşı olduklarını belirtti. ABD ise sükûnet çağrısı yaptı. Darbe girişimi, Türkiye, Şili, Paraguay, Honduras, Küba, Meksika, İspanya, Venezuela ve Peru tarafından da kınandı.

Öne Çıkanlar