Atıf Ünaldı
Kısa bir 2021 teknoloji almanağı
Her yıl başında insanlık yeni gelen yılı kutlarken, bu yıl daha çok 2020’nin gidişini kutladık. Ancak 2021’in ilk haftası, resmen korku filinin ikinci bölümünün bir fragmanı gibi başladı. Türkiye’de ve dünyada “post truth” döneminin bütün fantezileri üzerimize hücum etti. Hani uzun zamandır sinemaya da gidemiyoruz ama resmen filmin ikinci yarısı çok hızlı başladı.
Eşzamanlı başlayan olaylar, önce Amerika’da üstünde kürk olan bir adamın Beyaz Saray’da fink atması ve kürsünün çalınması ile başladı. Üzerinde kürk olan bu arkadaş, resmen giderayak Trump’ın “Make America great AGAIN” vaadini doğrular nitelikte, bizi yüzlerce yıl geriye götürdü. Bu arada Trump’ın twitter’dan ona buna emir yağdırması sonunda dijital dünyanın kalın enselilerini kızdırmış olacak ki; yine Trump’ın şu an işgal ettiği makamın sosyal medya platformlarına vermiş olduğu, section 230 hakkını ondan geri aldılar.
Görünen o ki; beyefendinin sosyal medya hesapları görevi teslim edeceği güne kadar kullanılamayacak. Bu sadece twitter değil aynı zamanda facebook ve instagram için de geçerli. Halbuki son dönemde Apple ile kişisel verilerin korunması konusunda verdiği savaştan dolayı facebook’un bir başka cephe açmak istemeyeceğini tahmin ediyoruz. Gerçi Apple’ın kendisine kullanıcı verisi vermede ketum davranmasından rahatsız olup, gazetelere boy boy ilan veren Facebook’un, bu veri eksikliğini whatsapp’den devşirecekleri ile karşılamayı planladığı söyleniyor. Whatsapp’in kullanım sözleşmesinin değişmesinin sebebinin de bu olduğu, özellikle anlık mesajlaşma uygulamasından büyük göçlere sebep olacağını işaret ediyor.
Türkiye’de sürü halinde girdiğimiz whatsapp’den yine sürü halinde çıkacağımız belli oldu. Ancak göçün nereye olacağı şu an muamma. Discord, Telegram ve Signal’e yolculuk her an başlayabilir.
Bu arada Bitcoin’in önlenemeyen yükselişi, her gün bunu durdurmayaca çalışan teknoloji basını tarafından taraflı haberlere sebep oluyor. Her gün en az bir tane “Bitcoin düşüyor mu?”, “Bitcoin fena düşecek, altında kalacaksınız” korkutma haberleri özellikle “clickbait” fetişlerinin ağzını sulandırmaya devam ediyor. Her ne kadar bana gelen sorulara “ben yatırım uzmanı değilim, beni blockchain teknolojisi ve özellikle “decentralization” ilgilendiriyor” desem de, 1 Bitcoin’in 100bin’e bölünebilmesi dolayısıyla 1 liraya bile (hala) Bitcoin alınması beni de düşündürüyor. Ama hala aldığım bu çok değerli enstrümanı hangi cüzdanda tutacağımı bilmiyor ve öğrenmekte zorlanıyorum.
Bu arada Türkiye’de gündem Metallica ile başladı, niş ve elit bir dünyaya doğru evrildi. Her ne kadar Deep Purple ve GNR varken, Metallica’nın yüzüne bakmasam da, Asimov deyince benim için akan sular durur.
Mutlaka önceki yazılarımda denk gelmişsinizdir, Asimov’un, sonradan sıfırıncısı da eklenen üç robot yasasından daha iyi bir etik değerler oluşturulamadığını düşünürüm. Tabii bu yasalar aslında insanların medeniyeti oluşturdukları düşünce sisteminin bir algoritmaya dönüştürülmüş halidir. Yani hepsi bütün insanlar ve insan olmak isteyenler için de geçerlidir. Bence bu yasaları uygulamak medeniyetin değerleridir. Bu yasaların en ilginci olan sıfırıncı yasayı Robot serisinin içine düştüğü açmazdan çıkarmak için sonradan eklemiştir. Ben bunu içine düştüğümüz çıkmazdan da çıkaracağını düşünerek sadece sıfırıncı yasayı bu yazının sonuna ekliyorum.
Sıfırıncı Yasa: Bir robot insanlığa zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz.
eSpor kulübü “fastpay Wildcats”in artık marşı ve klibi var
2020 yılının genelinde Türkiye ve yurt dışında başarılarından dolayı “Altın Zirve Ödülleri” ve “Şehrin En İyi Markaları” Ödüllerinde “Yılın espor Takımı" seçilen fastPay Wildcats kulübü 400+ sözleşmeli profesyonel oyuncusu, 22 oyunda yer alan 30 farklı takımı, 16 kişilik profesyonel koç ekibi, 10 kişilik idari kadrosu ve 3 oyun evleri (Gaming House) ile dikkat çeken fastplay Wildcats Turaç Berkay ÖZER 'in düzenlemelerini yaptığı ve mix&mastering işlemleri DMI Studios'ta gerçekleşen "Go Wild" isimli marşı, tüm müzik platformlarında yayınlandı.
"Go Wild" için Mustafa Özen tarafından çekilen, espor dünyasının tüm branşlarından oyuncuların rol aldığı bir klip de yeni yılla birlikte yayına girdi.
fastPay Wildcats yaptığı yatırım ve başarılı oyuncu tercihleri ile 2020 yılında bir çok oyunda başarı sağlayarak espor arenasında kendinden söz ettirdi. 2021 yılı sezonu için yine iddialı isimleri kadrosuna katan ekip bu sezon da başarılı olmayı umuyor. Takımın “Go Wild” isimli marşını Apple Music, Spotify, Youtube, Fizy, deezer ve muud'da ücretsiz olarak dinleyebilirsiniz.
Türkiye’nin ilk metal kartı Papara’dan!
Papara yine bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’nin ilk metal kartını kullanıma sundu. Papara Metal Card, kullanıcılarına Premium Cashback’ler, nitelikli hizmetler ve farklı birçok avantaj sunacak.
Türkiye’de ödeme teknolojilerini dönüştüren öncü kuruluş Papara bir yeniliğe daha imza attı ve dünyada prestij göstergesi olarak kabul edilen metal alaşımlardan üretilen kartları Türkiye’de kullanıcılarına sundu. Papara, çok sayıda avantajlarla donattığı Papara Metal Card programını kapalı beta olarak şimdilik yalnızca 1.000 kullanıcıyla sınırlandırdı.
Papara CEO'su Ahmed Faruk Karslı konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede, "Kullanıcılarımız bizim en değerli varlığımız. Papara ekibi olarak bu kez Türkiye’nin en değerli kartını üreterek kullanıcılarımıza sunmak ve onlara verdiğimiz değeri göstermek istedik. Değerli derken kullanılan malzemenin metal olduğu, çelikten üretilen kartlardan bahsediyoruz. Türkiye’de ilk defa plastik olmayan bir ödeme aracı kullanıma sunuluyor. Beta aşamasında olan Papara Metal Card’a şimdilik yalnızca 1.000 kişi sahip olabilecek. Kısa bir sürede tüm kullanıcılarımızın beğenisine sunacağız.” dedi.
Normal bir karttan fazlası, premium deneyim
Avantajlarla donatılan Papara Metal Card’a kapalı beta programı süresince herkes sahip olmayacak. Papara Metal Card için ücret talep edilmeyecek. Bu karta sahip olan kullanıcılar, Premium Cashback’lere erişebilecek. Kendilerine özel Papara asistanları finansal tüm ihtiyaçları için bir telefon uzakta olacak.
Paslanmaz çelik ile daha sağlam ve dayanıklı
18 gram paslanmaz çelikten üretilen Papara Metal Card, plastik kartlardan farklı olarak metal üzerine lazer kesim ile işlenen kusursuz ayrıntılara sahip. Diğer kartlara oranla çok daha ağır ve dayanıklı bir yapısı var. Özel tasarımı ve sağlam yapısı ile kullanım ömrü de plastik kartlara göre çok daha uzun.
Şimdilik kapalı beta durumunda olan Papara Metal Card programı ilerleyen süreçte tüm Papara kullanıcılarına açılacak.