Web’in geleceği

İsterseniz sizi içinde bulunduğumuz kara gündemden bir an uzaklaştırıp, geleceğin dünyasına bir an olsun götürelim.
1 Ağustos dünya web günüydü. Web kavramı, CERN’de bir bilgisayar programcısı olan efsanevi Tim Berners-Lee’nin HTML (Hyper Text Markup Language) adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle oluşmuştur. Bilgisayarların bu dilin derlediği tarayıcılar tarafından HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) üzerinden haberleşmesinin ismidir web. World wide web yani www olarak yazarız ve dünya çapında ağ anlamına gelir.

Web’in internetin omurgası, html dili ve

Son ve harika çözüm

Şimdi, internetin geleceğini düşünenlerin üzerinde durdukları en önemli çözüm bunun bir blockchain tarafından yapılması. Hatta kişinin kendi bilgilerini API’lar arkasındaki silolarda saklamak yerine bunu da kendi blockchainlerinin içinde taşımaları. Bu sayede kişisel bilgilerin toplu olarak bulunduğu ve hackerların honeypot (bal küpü) diye tanımladığı güvenliksiz durumlardan kurtulmanın sağlanması.

Yine çözüm merkeziyetsizleşme

Yazılarımda sıkça bahsediyorum, gelecek on yılın her alandaki aspirini merkeziyetsizleşme yani decentralization. Web dünyasının kimlik kontrolünde de bu dahiyane fikrin bir ürünü olan blockchain teknolojilerinin kullanılması konuşulmaya başlandı. Üstelik bu her yere dağılmış olan kişisel verilerimizi de toplayacak.
Not: Allahaşkına “decentralization”ı Türkçe kullanırken Ademi Merkeziyetçilik demeyin bu hem anlamın büyük oranda kaymasına sebep oluyor hem de uzun dönemde bu bağlamda oluşacak yeni kavramların anlaşılmamasına sebep oluyor.

Linkedin etiği

Son dönemde gördük ki; etik değerler olmadan hiçbir alanda, devamlılık sağlamak mümkün olmuyor. Kısa dönemde kazanmak mümkün olsa da uzun vadede sadece rezillik oluyor.
Ben de 90’lı yılların sonundan bu yana özellikle internet etiği ( netiquette - netiket ) alanında çalışmalar yapıyorum.
Son dönemde kendini biraz da sosyal ağ gibi formatlayan, takip mekanizması getiren linkedin, çokça kullandığım uygulamalardan biri oldu. O nedenle buradaki etik konusunda bir düzenleme yapmanın gerekli olduğuna kanaat getirdim.
l Öncelikle Linkedin ‘linktin şeklinde telaffuz edilir, “linkidin” diye bir telaffuz söz konusu değildir.
l Burası bir iş ağıdır. Bu nedenle kesinlikle kendi resminiz ve isminizle kayıt olmalısınız.
l Şirketinizi de bu iş ağına kayıt edebilirsiniz ancak bunu standart kullanıcı olarak yapmamalısınız.
l Linkedin Premium özellikle bu iş ağında, iş arayan veya iş bağlantıları kuran profesyoneller içindir. Bu bir statü değildir. Hava atmak için kullanılmaz.
l Size gelen bağlantı isteklerini cevaplarken herkese onay vermek yerine profillerine ve tavsiyeler kısmına bakmalısınız. Profili yarım, resmi olmayan ya da profesyonel anlamda iş hayatınızda etkisi olmayan kişileri onaylamamalısınız.
l Bağlantılarınızdaki biri size bir soru sorduysa “Ben CEO’yum cevap vermem, ekibime haber veririm” diyemezsiniz. Bu kültürsüzlüktür.
l Linkedin üzerinden tavsiye istiyorsanız, bunu yalnızca bir çalışma ortamında, becerileriniz, yetenekleriniz, çalışma tarzınız, liderliğiniz ve başarılarınız hakkında güvenilir bir şekilde yorum yapabilecek birisiyle yeterince zaman geçirdiyseniz, yapabilirsiniz.

Mutlaka izlemeniz gereken 10 online platform dizisi ve neden izlemeniz gerektiği

Chernobyl (BeIN CONNECT)
Malum sebebini yazmaya gerek yok sanıyorum
Kedilere Bulaşmayın -
İnternette katil avı (Netflix)
Sosyal medyanın gücünü
anlamak için


Wikileaks (Apple TV)
Dünyada neler döndüğünü
anlamak için
Inside Bill’s Brain (Netflix)
Sanılanın aksine Bill Gates’in ne olmadığını anlamak için
Sosyal İkilem (Netflix)
Pazarlamanın interneti nasıl kötü çukurlara soktuğunu ve sokabileceğini anlamak için
Cyrano De Bergerac (Puhu TV)
Zeki insanlarla uğraşmamak gerektiğini anlamak için
Deadly Disasters
(BeIN CONNECT)
Allah daha büyüğünü göstermesin ama felaketlerimizin aslında
nasıl kontrol edilebilir olduğunu anlamak için.
Başka Hayat Mümkün
(BeIN CONNECT)
İçine düştüğünüz para kazanma
döngüsünden nasıl çıkabileceğinizi anlamak için
Explained Serisi (Netflix)
Bilgi edinmek için
Renkli Rüyalar Oteli (BluTV)
Vizyon edinmek ve algılarınızın kapılarını açmak için

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi