Cevat Öneş: CHP’nin MİT’ten talebini sakıncalı buluyorum

Cevat Öneş: CHP’nin MİT’ten talebini sakıncalı buluyorum
Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, MİT’in CHP’ye verdiği brifingi Gazete Pencere’ye değerlendirdi. Öneş “CHP’nin talebini şahsen sakıncalı buluyorum. CHP’nin bu denetimi kendi organları içerisinde halletmesi lazım” dedi.

Caner Taşpınar

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in daha önce talep ettiği bilgilendirme toplantısı için 20 Kasım 2024 Çarşamba günü sabah saatlerinde CHP Genel Merkezi’ne gitti.

CHP Genel Merkezi’nde toplantının yapıldığı kata toplantı katılımcıları dışında kimse alınmadı, asansörler bazı katlara çalışmadı. Bununla birlikte toplantı sürecince resmi ve sivil giyimli MİT güvenlik ekibi personelinin bina dışında önlem aldı.

CHP lideri Özgür Özel ile birlikte Özel’in açıkladığı tek isim olan Selin Sayek Böke’nin yanı sıra 7 CHP’linin katıldığı toplantıda, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve ekibi sunum yaptı. Saat 11.00’de başlayan görüşme saat 13.20’de sona erdi.

Görüşmenin ardından CHP’den yapılan açıklamada, MİT’in “terör örgütlerinin faaliyetleri ve olası tehditlerine ilişkin sunumlar” yaptığı belirtildi.

v2nikoshristodulidis1-1727298242.jpg

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke.

MİT’in sunumunda FETÖ, PKK/KCK ve IŞİD terör örgütlerine ilişkin bilgiler aktarıldığı öğrenildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MİT sunumunun ardından “MİT Başkanımızın yaptığı ziyaret kıymetli bir ziyarettir. Çok kıymetli sunumlar dinledik. Sorduğumuz sorulara ve istediğimiz bilgilere de son derece açıklıkla kapsamlı cevaplar verdi, kendisine teşekkür ediyorum. Bu konuyla ilgili yapabileceğimiz açıklama bundan ibarettir” dedi.

MİT kaynaklarıyla görüştüğünü belirten Hürriyet yazarı Ahmet Hakan da MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın CHP’deki MİT brifinginden memnun ayrıldığını yazmıştı.

Özgür Özel: Yurtdışındaki ofisler için…

CHP lideri Özgür Özel, TV100'de Kübra Par'a yaptığı açıklamada “üye denetiminde MİT desteği” ile tartışma yaratan açıklamalar yapmıştı. Özel şunları söylemişti: “CHP’nin yurtdışındaki ofislerine çok sayıda başvuru alıyoruz. Üye alımları sırasında CHP’ye FETÖ veya diğer terör örgütleri sızmasın diye MİT’ten istihbarat desteği istedik. Özellikle şimdi ABD’de çok sayıda eyalette CHP’ye temsilcilik açacağız. Orada ciddi bir risk var. Almanya’da da PKK tehlikesi var. Onların orada söylediği bir söz sonra partiye mal oluyor. O açıdan çok tehlikeli… Bu konuda yardım istedik. Onlar da büyük bir memnuniyetle buna yardımcı olabileceklerini söylediler. Böyle de güzel bir sonucu oldu görüşmemizin.”

kalin-mit.png

MİT Başkanı İbrahim Kalın.

CHP lideri Özel’in bu açıklaması tüm CHP’lilerin MİT’e sorulacağı şeklinde yansıtıldı. Özel’in sözlerinin tartışma yaratması üzerine Halk TV'den İsmail Küçükkaya'ya yaptığı açıklamada üye denetiminde MİT desteğinin yurtdışı sınırlı olduğunun altını şu sözlerle çizdi:

“CHP'nin yurtdışındaki ofislerine çok sayıda başvuru almaya başladık. Üye alımları sırasında CHP'ye FETÖ veya diğer terör örgütleri sızmasın diye de MİT'ten istihbarat desteği istedik. Evet, doğrudur. Özellikle şimdi Amerika'da çok sayıda eyalette CHP temsilcilik açacağız. Orada ciddi bir risk var. Almanya'da da PKK tehlikesi var. Onların orada söylediği bir söz sonra partiye mâl oluyor. O açıdan çok tehlikeli. Yurt içinde diyorum ki, zaten CHP'nin referansı, ilçenin ve ilin onayı var. Üye böyle alınıyor. Orada hiçbir sorun yok ki. Ama yurtdışında, Amerika'da yeni bir birlik kurulacak. Herhangi bir eyaletinde bana başvuruyor. Adam ‘Birlik kurmak istiyorum’ diye, onu soruyorum. Yurtiçinde MİT'e hiçbir şey sormayız. Öyle şey olur mu? Zaten öyle bir şey mümkün de değil, olmaz. Haftada 6.000 üye kaydediyoruz, 7.000 üye kaydediyoruz biz. Yurtdışında hiç üyemiz olmayan yerlerde ilk giren üyeler için böyle bir çalışmamız olacak.”

mit-eski-yetkilisi-onesten-siyasi-cinayetler-uyarisi-somut-supheler-var.webp

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş.

MİT’in CHP brifingi bir ilk

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, MİT’in CHP’ye verdiği brifingi Gazete Pencere’ye değerlendirdi.

Cevat Öneş “Siyasi partilere brifing verilebileceği yasalara dayanan kurallarda yoktur” dedi.

Meslek yaşamı boyunca bir siyasi partiye brifing verilmediğini belirten Cevat Öneş, MİT’in bilgi verme çerçevesinin yasalarla belirlendiğine dikkat çekti.

Cevat Öneş şunları söyledi:

“Kurumların çalışma prensibi ilkeler bütünlüğüdür. Bu ilkelerin de anayasadan kaynaklanan belirli kurallar çerçevesinde kabul edilmesi gerekir. Siyasi partilere brifing verilir, diye bir uygulama yasalara dayanan kurallarda yoktur. MİT, Cumhurbaşkanına, Başbakana, Milli Güvenlik Kurulu’na istihbaratını sunar. Hükümet kurumları kendi vasıtasıyla bu bilgiyi kendisi verebilir.”

kapak-151821-1.jpg

MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın katıldığı AKP MKYK toplantısı...

‘Başka siyasi partiler de brifing isterse verilecek mi?’

Cevat Öneş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in brifing değil sadece belli bir konuda bilgi talebini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletmesi gerektiğini ve Erdoğan’ın görevlendirmesiyle bir MİT yetkilisinin CHP’ye bilgi vermesi gerektiğini söyleyerek yasal işleyişin altını çizmiş oldu.

MİT’in siyasi partilere yönelik brifing vermesinin yasalarda olmadığını belirten Cevat Öneş, “Kurumlar yasalara bağlı hareket etmeli. Sübjektif olmamalı. Yasalarla düzenlenmeli. DEM Parti de isteyebilir. MHP de isteyebilir. Farklı siyasi parti de isteyebilir. Yüzden fazla siyasi parti var. Ayrıca parlamentodaki partiler var. Bu partilerin talebi olursa brifing verilecek mi?” diye konuştu.

‘Yurtdışı üye desteğini sakıncalı buluyorum’

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, CHP lideri Özgür Özel’in CHP’nin yurtdışı üyelerinde ve temsilciliklerinde MİT desteği talebini de değerlendirdi.

“Şahsen sakıncalı buluyorum” diyen Cevat Öneş şunları söyledi:

“CHP’nin kendi organları içerisinde halletmesi lazım. İktidarın değişmesi gerektiğini savunan bir siyasi partinin MİT’ten böyle talepte bulunması demokratik değildir. Listeler hazırlayıp talep yapmaması lazım. Önemli bir konu varsa, sorulması gereken bir husus olursa bu ayrıca sorulabilir, ancak listelerle olmamalıdır. İktidarı değiştirmek isteyen demokratik muhalefetin ortaya koyduğu çok ciddi iddialara rağmen özellikle yurtdışındaki kadrolaşmasına güvenlik soruşturması talep etmesi sakıncalı tartışmaları ve sonuçları ortaya çıkarabilir.”

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar