Atıf Ünaldı
Takip edilmesi gereken bir organizasyon!
Türkiye’nin birçok yerinde her hafta küçüklü büyüklü birçok organizasyon yapılıyor. Geçenlerde facebook hesabımdan da paylaştım, özellikle bazı isimlerin olduğu organizasyonlara kesinlikle katılmıyor, hatta katılanlar arasında sevdiğim insanlar varsa onları da uyarıyorum. Özellikle İstanbul’da internet reklamcılığı alanında uzman sanılan biri var ki; evlere şenlik düşünceleri var. İnterneti sanal zannetmekten başlayarak birçok garip düşüncenin dağıtımını bu arkadaş yaptı. Ben de Okan Bayülgen’in bir programına konuk olduğumda tanıdım. Hakikaten verdiği bilgiler, fikirleri külliyen yanlış.
Bu karmakarışık, organizasyonlar dünyasında izlenmeyi hak eden çok güzel bir organizasyon var. Girişimcilik üzerine görebileceğiniz en başarılı organizasyon. Organizasyon ekibi iyi olunca tabii ki çok hızlı bir şekilde konuşmacılarını da yakalıyor. Organizasyon Ankara’da. Türkiye’nin teknoloji dünyasındaki duayen isimlerinden Nezih Kuleyn tarafından yapılıyor. Nezih Abi, organizasyondan bahsettiğinde hemen nasıl destek olabileceğimi sordum. Zira daha organizasyonun ilk günleri olmasına rağmen, fikirlerine çok değer verdiğim Faruk Eczacıbaşı konuşmacı olmayı kabul etmişti. Nezih Abi gerçekten çok güzel bir yerden başlamıştı. Tabii ki devamı da tereyağından kıl çeker gibi gelmiş. Siteye baktığımda alanlarında uzun zamandır önemli isimler olmuş, bir konuşmacı kitlesi görüyorum. Nezih abi ince eleyip sık dokuyor belli ki.
Girişim23’de kimler var?
Faruk beyden sonra dikkatimi ilk çeken, Cengiz Ultav oldu. Türkiye’nin teknoloji tarihinde yer etmiş isimlerden biri ama sadece o da değil, Erdem Erkul, Numan Numan yine dikkatimi çeken isimler arasında. Bu isimler mutlaka dinlenmesi gereken konuşmalar yapacaklar. Ancak olur ya benim farketmediğim yada sitede gözümden kaçan isimler olabilir diye Nezih abiyi aradım. O da benim söylediğim isimler dışında Hande Enes ve Tal Garih isimlerinin üzerinde durdu.
4-5-6 Mayıs tarihlerinde ATO Congresium’da gerçekleşecek organizasyonun diğer konuşmacılarının bilgisine https://www.girisim23.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Ben de 5 Mayıs saat 15:00 - 15:30 arasında “Medya Sektöründe Yapay Zeka Uygulamaları ve Girişimler” konusunda konuşacağım. Sizi sıkmamak için bu sayfalarda yazamadığım, birikmiş birçok konuyu o yarım saate sıkıştırarak anlatmak niyetindeyim. Türkiye’de medya sektörünün çarpık oluşumunu tabloitten, SEO’ya oradan da sentetik medyaya kadar alacak, nasıl doğru yapılabileceğini anlatacağım.
Sizi de Ankara’ya ATO Congresium’a 5 Mayıs tarihinde bekliyorum.
Yapay Zeka ile Film Aramak
1991 yılında o zamanki ismiyle Radyo Kulüp’e girdiğimde ilk tanıştığım isimlerden biriydi Kutluhan Aykut. Çok değil bir iki hafta içinde, “Farenin Kuyruğu” isimli bir teknoloji programı planladık ve yayına aldık. Haluk bey (Haluk Ar) bize bu konularda hep destek veriyordu sağolsun. Sonra yıllarca birbirimizden koptuk Kutluhan’la. Geçenlerde yapay zeka ile yaptığı bir projeyi linkedin’de yazınca denk geldim. Malum yapay zeka ciddi ilgi alanlarımdan biri hemen aradım hasret giderdik. Projesini anlattı.
Kutluhan çok basit bir ihtiyaçtan yola çıkmış. Seyrettiği bir filme benzeyen filmleri bulmak için bir site yapmak istemiş. Öyle ya mesela ben Arizona Dream’e bayılırım ancak benzer filmler nedir hepsini seyrettim mi bilmiyorum. Bilmek çok isterim. Keza Matrix’i severim ama benzer filmleri seyrettim mi bilmiyorum. Peki acaba ben Matrix’de neyi seviyorum:
- Yönetmenin bakış açısını mı?
- Filmin anlatılış şeklini mi?
- Filmin içeriğini mi?
- Oyuncuları mı? (Mesela Tom Hanks filmlerinde hep zorlanırım ama Bruce Willis’in en kötü filmini bile severek seyrederim)
- Yoksa sadece kategoriyi mi? (bazısı bilim kurgudan başkasını seyretmez, ben korku ve kara mizahı hep gereksiz bulurum ama seyredenlere de saygı duyarım)
Kutluhan bana burada önemsediği benzerlik kriterlerini bana anlattı. Ama meslek sırrı olduğu için anlatamıyorum.
Sitenin adresi
Bu arada Matrix’in bütün benzerlerini seyretmişim ama Arizona Dream’de bu oran yarı yarıya.
CHATGPT İLE ÜRETİLEBİLECEK 5 SİBER TEHDİT
1. Kimlik Avı: Tehdit aktörleri, ChatGPT sisteminin Geniş Dil Modelini (LLM) kullanarak evrensel formatlardan uzaklaşabilir. Her hedefe özel mükemmel dilbilgisi ve doğal konuşma kalıplarıyla yazılmış benzersiz kimlik avı veya sahtekarlık e-postalarının oluşturulmasını otomatikleştirebilir. Bu teknolojinin yardımıyla hazırlanan e-posta saldırıları çok daha ikna edici göründüğünden, hedeflerin kötü amaçlı bağlantıları tespit etmesini ve tıklamaktan kaçınmasını zorlaştırabilir.
2. Kimlik Hırsızlığı: Siber suçlular, ChatGPT'yi kullanarak, yapay zekanın bir banka veya kuruluşun kurumsal tonunu ve söylemini taklit etme yeteneği sayesinde güvenilir bir kurumu taklit edebilir. Daha sonra bu mesajları sosyal medya, SMS veya e-postalar aracılığıyla insanların özel ve finansal bilgilerini elde etmek için kullanabilir. Kötü niyetli aktörler bu yetenekten yararlanarak ünlülerin yerine geçerek sosyal medya aracılığıyla iletişim kurmayı deneyebilir.
3. Diğer sosyal mühendislik saldırıları: Sosyal mühendislik saldırıları, aktörlerin ChatGPT kullanarak sosyal medyada sahte profiller oluşturması ile başlayabilir. Bu profilleri çok gerçekçi gösterip insanları kötü niyetli bağlantılara tıklamaları için kandırarak ve kişisel bilgilerini paylaşmaya ikna ederek amaçlarına ulaşabilirler.
4. Kötü niyetli botların oluşturulması: ChatGPT, diğer sohbetleri besleyebilen bir API'ye sahip olduğu için sohbet botları oluşturmak için kullanılabilir. Faydalı amaçlar için tasarlanmış kullanıcı dostu arayüzü, insanları kandırmak ve ikna edici dolandırıcılıklar yapmanın yanı sıra spam yaymak veya kimlik avı saldırıları başlatmak için de kullanılabilir.
5. Kötü amaçlı yazılım: ChatGPT, genellikle çeşitli programlama dillerinde kod üretmek gibi üst düzey beceriler gerektiren bir görevi yerine getirmeye yardımcı olabilir. Bu model, sınırlı teknik beceriye sahip veya hiç kodlama becerisi olmayan tehdit aktörlerinin kötü amaçlı yazılım geliştirmesine olanak tanır. ChatGPT, kötü amaçlı yazılımın hangi işlevselliğe sahip olması gerektiğini bilerek onu yazar. Buna karşılık, deneyimli siber suçlular da tehditlerini daha etkili hale getirmek ya da mevcut boşlukları kapatmak için bu teknolojiyi kullanabilir.