Melis Durası
KURBAN BAYRAMI’NDA ÖNEMLİ BESLENME İPUÇLARI
Kurban yoğun yemek yemenin damgasını vurduğu bir bayramdır, kısa vadede ve genellikle uzun vadede çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilecek aşırı yeme riski her zaman vardır. Kendinizi zinde ve sağlıklı tutmak bu bayram hedefiniz olmalı. Sıcak yaz günlerinde Kurban Bayramı’nda da dikkatli olmak gerek. Besinlerin aşırı tüketilmesi hiçbir birey için faydalı olmayacaktır. Bu nedenle, alabileceğiniz birkaç önlem bayramda sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
Kızarmış etten kaçının
Bu bayramda et yemeyi planlıyorsanız, haşlanmış veya ızgaradan yana tercih yapmaya çalışın. Yağlı/kızarmış formda yemekten kaçının.
Etleri ızgara yaparken soğan, domates, patlıcan, kabak ve havuç gibi sebzelerin de ızgarada pişirilmesinde fayda var. Çeşitli ızgara sebzelerin eklenmesi, bayram yemeğini renkli ve zengin bir lezzete dönüştürür.
Çeşitli taze ve pişmiş sebze salataları da bayram yemeklerine dahil edilebilir.
Garnitür olarak
ne servis edilir?
Bayramın 4 günü boyunca bayram yemeklerine dahil edilebilecek et dışında başka lezzetli yiyecekler de var.
Her öğünde baklagiller, tam tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi diğer besin gruplarına da yer verilmesi tavsiye edilir.
Tam tahıllar, çeşitli renk ve türlerde çiğ veya pişmiş sebzeler gibi diyet lifi içeren yiyecekleri dahil etmeye kesinlikle değer.
Bayram günlerinde
yürümeye çalışın
Doyurucu öğünlerden önce ve sonra aktif olmak çok faydalıdır. Yürüyüş, bisiklete binme, top oyunları gibi eğlenceli ve keyifli aktivitelere katılmanızı tavsiye ederim.
Diyetisyenler ve doktorlar, son öğünün uyku saatinden 4 saat önce bitirilmesi gerektiğini önermektedir. Bundan sonra, yemeğin zaman içinde sindirildiğinden emin olmak için yaklaşık 30 dakika uzun bir yürüyüşe çıkabilir ve hafif ve sağlıklı hissederek kolayca yatağa gidebilirsiniz.
Yemekten sonra
yeşil çay isteyin
Bayramda bir yerlere davet edileceğinizi önceden biliyor ve bu nedenle etten kaçınamıyorsanız, diyet planına daha iyi sağlık ipuçlarını dahil etmek için kendinize izin verin. Bir fincan limon suyu veya yeşil çay istemek metabolizma hızını artırmaya yardımcı olabilir ve sindirim sisteminizi rahatlatabilir. Çay da alınabilir ama mutlaka şekersiz olmalı.
Gazlı içeceklerden
kaçının
Araştırmalar bize soğuk gazlı içeceklerin etkisinin çok geçici olduğunu göstermiştir. Kurban Bayramı günlerinde gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
Öğünler arasında
en az 6 saat ara
Bayram günlerinde ardışık iki öğün arasındaki sürenin 6 saatten az olmaması gerektiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
SOFRANIZDA
BU YAZ SEBZE VE MEYVELERE DE
YER VERİN
“Kötü” yiyecek diye bir şey olmasa da, diğerlerinden daha besleyici olan bazı yiyecekler vardır. Bu nedenle, yaz için kahvaltı, öğle yemeği veya hızlı akşam yemeği tarifi fikirleri arıyor olsanız da, beslenmenizi bu süper yaz yiyecekleriyle donatmak genel sağlığınıza ve zindeliğinize odaklanmak için her zamankinden daha iyi bir zaman.
Açık havada çok fazla zaman geçirirken, aile dostu yaz aktiviteleriyle sıcak ve nemde arka bahçede yemek pişirirken, genellikle hafif ve ferahlatıcı yiyecek ve yaz tarifleri seçmek idealdir. Çoğu zaman, seçtiğiniz malzemeler, çok ihtiyaç duyulan bir enerji artışı ile tembel bir yaz öğleden sonra kestirmesi arasındaki fark anlamına gelebilir.
Enerjinizi artırmak, bağışıklık sisteminizi korumak, vücudunuza çok ihtiyaç duyulan besinleri almak veya sadece yaz tarifi rutininizi değiştirmek istiyorsanız işte olmazsa olmaz yaz sebze ve meyvelerinden sadece birkaçı. Herhangi bir kahvaltı, öğle yemeği veya akşam yemeği tarifine dahil edebilirsiniz.
DOMATES
Domates, likopen bakımından zengindir. Domateslere parlak kırmızı rengini verir ve onları güneşin ultraviyole ışınlarından korumaya yardımcı olur. Aynı maddenin hücrelerinizi hasardan korumaya da yardımcı olabileceği gösterildi. Domateslerde ayrıca potasyum, B ve E vitaminleri ve kan basıncını düşürdüğü bilinen besin öğeleri bulunur.
KABAK
Yaz kabağı ailesinin bir parçası olan kabak, kalp sağlığını artırma ve kolesterolü düşürme ile bağlantılı pektin adı verilen bir lif içerir. Lif tüketiminin bağırsak sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu daha önceki yazılarımda da pek çok defa dile getirmiştim.
YOĞURT
Yoğurt sindirim sistemini-
zin sorunsuz çalışmasını sağlayan faydalı bakteriler bakımından zengin bir besindir. Her zaman söylediğim gibi, süt yerine yoğurt tercih edin, hem kalsiyumunuzu alır, hem de sindirim sisteminizi içeriğindeki faydalı bakteriler sayesinde mutlu etmiş olursunuz. Bu yaz sıcaklarında su kaybını da yerine koymak için cacık ve ayran gibi tariflerimiz için de muhteşem bir seçenek.
KEREVİZ
Kereviz idrar söktürücü olarak da işlev gören fonksiyonel bir besindir ve dehidrasyona neden olmadan fazla su ağırlığını kaybetmenize yardımcı olur. Yani ödemlerimizden kurtulmayı destekler. Nasıl? Bu sebzedeki bileşenler böbreklerinizi uyarır ve vücudunuzdaki atık ve fazla sıvıyı atmalarını sağlayarak mide şişkinliğini de azaltır.
REZENE
Hem rezene hem de tohumları, lif, potasyum ve C vitamini dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere önemli besinlerle doludur. Rezene tohumlarının metabolizmanızı hızlandırdığı da bilinmektedir. Özellikle akşam yatmadan önce sindirim sisteminizi de rahatlatmak ve rahat bir uyku çekmek için çayını demleyerek tüketebilirsiniz.
KAVUN
Kavun bir idrar söktürücüdür, yani vücudun fazla sıvı ve tuzdan kurtulmasına yardımcı olabilir.
İNCİR
İki orta boy kuru incir 1,5 gramdan fazla lif içeriyor. İncir ayrıca potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve bakır açısından da zengindir.
NEKTARİN
Nektarin katı bir diyet lifi kaynağıdır ve A vitamini ve antioksidan betakaroten bakımından zengindir. Nektarin ayrıca cilt ve göz sağlığının yanı sıra bağışıklık sisteminin normal işlevini de destekler.