Kemik Erimesi ve Beslenme: Bilinmesi Gerekenler

Osteoporoz, kemikleri kolayca kırılacak noktaya kadar zayıflatan bir hastalıktır – (çoğu zaman kalça, omurga ve el bileğindeki kemikler). Osteoporoz, "sessiz hastalık" olarak adlandırılır çünkü bir kemik kırılıncaya kadar herhangi bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz.
Kemik canlı dokudur. Kemikleri güçlü tutmak için vücudunuz eski kemik dokusunu parçalar ve yerine yeni kemik dokusu koyar. Kemik sağlığının amacı, olabildiğince uzun süre mümkün olduğunca fazla kemik tutulmasını sağlamaktır. Bazı durumlarda 30 yaş civarında dahi kemik kütlesi artmayı durdurabilir. 40'lı ve 50'li yaşlara yaklaştıkça da bu oran artar.


Kemik dokusuna yakından bakıldığında bal peteği gibi bir yapı görülür. Osteoporozunuz olduğunda, bu bal peteğindeki boşluklar büyür ve bal peteğini oluşturan kemik küçülür. Kemiklerin dış kabuğu incelir. Tüm bunlar kemiklerin zayıfladığının göstergesidir.
Osteoporoz Kimlerde Görülür? Risk Faktörleri ve Nedenleri
Büyük risk oluşturan durumlar:
Ailede kırık kemik veya osteoporoz öyküsü
50 yaşından sonra kemik kırılması öyküsü
Adet dönemleri durmadan yumurtalıkların alınması gereken durumların varlığı
Erken menopoz
Yaşam boyunca yeterince kalsiyum ve / veya D vitamini almamış olmak
Uzun yatak istirahati veya fiziksel olarak hareketsiz olmak
Duman (sigara içenler diyetlerinden daha az kalsiyum emebilirler)
Artrit ve astım ilaçları ve bazı kanser ilaçları dahil olmak üzere belirli ilaçların kullanılması
Osteopeni Nedir?
Doktorunuz ister osteopeni ister düşük kemik kütlesi olarak adlandırsın, bunu bir uyarı olarak kabul edin. Kemik kaybı başlamış olsa da kemiklerinizi güçlü tutmak ve belki daha sonraki yaşamınızda osteoporozu önlemek için harekete geçebilirsiniz. Bu şekilde, yaş aldığınızda bileğinizi, kalçanızı veya omurunuzu (omurganızdaki kemik) kırma olasılığınız azaltırsınız.
Kemiklerim Test Edilebilir mi?
Bazı insanlar için osteoporozun ilk belirtisi, kısaldıklarını fark etmek veya bir kemiğin kolayca kırılmasıdır. Osteoporozunuz olup olmadığını görmek için bu ihtimallerin gerçekleşmesini beklemeyin.
Uzmanlar, 65 yaş ve üstü kadınların yanı sıra osteoporozla ilişkili kırık için yüksek risk altında olan 65 yaş altı kadınların osteoporoz açısından taranmasını (test edilmesini) önermektedir.
Kemik mineral yoğunluğu testi, kemik yoğunluğunuzu ortalama sağlıklı bir genç yetişkinin kemikleriyle karşılaştırır. T skoru olarak bilinen test sonucu, kemiklerinizin ne kadar güçlü olduğunu, osteoporoz veya osteopeni olup olmadığını ve kırılma riskinizi belirtir.


Kemiklerimi Nasıl Güçlü Tutabilirim?
Kemiklerin zayıflamasını önlemek için her yaşta yapmanız gereken şeyler var. Kalsiyum ve D vitamini açısından zengin yiyecekler tüketmek önemlidir. Ağırlık çalışması, yürüyüş, koşu, merdiven çıkma, tenis ve dans gibi düzenli egzersiz yapmak kemik sağlığı için çok önemlidir.
Osteoporozunuz varsa, omurganızı bükmeyi veya belden öne doğru eğilmeyi içeren, geleneksel mekik, ayak parmağı dokunuşları veya golf sopası sallama gibi aktivitelerden kaçının.
Osteoporozum İçin Ne Yapabilirim?
Osteoporozu tedavi etmek, kemik kaybını durdurmak ve kırılmaları önlemek için kemiği yeniden oluşturmak anlamına gelir. Uygun diyet, egzersiz gibi sağlıklı yaşam tarzı seçimleri, daha fazla kemik kaybını önlemeye ve kırık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Ancak, çok fazla kemik yoğunluğu kaybettiyseniz, yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olmayabilir. Ayrıca düşünülmesi gereken farklı tedavi seçenekleri olabilir. Bu nedenle doktorunuzla konuşmak ve tedavi planını belirlemek en iyi yol olacaktır.
Ek olarak, kırılgan kemiklerin kırılmasını önlemek için evinizi nasıl düşmeye karşı dayanıklı ve önleyici hale getireceğinizi ve yaşam tarzınızı nasıl değiştireceğinizi düşünmelisiniz.
Erkeklerde Osteoporoz Var mı?
Osteoporoz sadece bir kadın hastalığı değildir. Erkekler yaşlandıkça kemik yoğunluğunu kadınlara göre daha yavaş kaybeder. Ancak erkeklerin de osteoporozdan haberdar olmaları gerekir. Bununla birlikte, erkekleri riske atan şeylerin çoğu, aile öyküsü, yetersiz kalsiyum veya D vitamini ve çok az egzersiz dahil olmak üzere kadınlar için olanlarla aynıdır. Düşük testosteron seviyeleri, çok fazla alkol, belirli ilaçları almak ve sigara içmek diğer risk faktörleridir.
OSTEOPOROZU ÖNLEMEK İÇİN NASIL BESLENMELİ?
Kalsiyum vücudunuzdaki en bol mineraldir. Vücudunuz kendi başına kalsiyum üretemediği için ihtiyaç duyulan kalsiyumu diyetinizle sağlamalısınız.
Ama bilmeniz gereken çok önemli şey - kalsiyum bir takım oyuncusudur.
Diğer birkaç besin maddesi olmadan, vücudunuza mümkün olduğu kadar çok kalsiyum sağlayabilir ve yine de osteoporoz ile sonuçlanabilirsiniz.
Kalsiyumun görevlerini düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için özellikle iki vitamin hayati önem taşır:
D vitamini, vücudunuzun tedarik ettiğiniz kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Bu olmadan, tükettiğiniz kalsiyumun yalnızca% 10-15'ini emebilirsiniz, bu ister bir gıda ister takviye kaynağı olsun.
K2 Vitamini, kalsiyumu ihtiyaç duyulan yere yönlendiren ya da onu arterlerinizden, kalbinizden ve yumuşak dokunuzdan uzak tutan 2 tür proteini aktive eder. Sırasıyla osteokalsin ve matriks gla proteini olarak adlandırılırlar.

% 85 - Yeterli D vitaminimiz varsa emebileceğimiz ekstra kalsiyum miktarı.
% 15 - D vitamini olmadan emdiğimiz maksimum kalsiyum miktarı.

Ne kadar Kalsiyum ve D vitamini almalı?
Bu kısmen yaşınıza ve cinsiyetinize bağlıdır.
Kalsiyum için:
1-3 yaş arası çocuklar 700 miligram/gün
4-8 yaş arası çocuklar 1.000 miligram/gün
9 yaş üstü çocuklar ve gençler 1.300 miligram/gün
51 yaş üstü kadınlar ve 71 yaş üstü erkekler 1.200 miligram/gün
Diğer tüm yetişkinler 1.000 miligram/gün

D vitamini için:
1-70 yaş 600 IU/gün

70 yaş 800 IU
Bazı osteoporoz konusunda uzmanlar günde 800 ila 1.200 IU D vitamini önermektedir.
Kişisel olarak ne kadar D vitaminine ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için, doktorunuzdan vitamin (25-hidroksi D vitamini) için bir kan testi talep edebilirsiniz. Vücudunuzda ne kadar D vitamini olduğunu ölçer.

ÖNCE GERÇEK BESİNLERLE BESLENMELİ
Kemikleri güçlendirmek ve osteoporozu önlemek için diyetinizden, takviyelerinizden veya her ikisinden de kalsiyum ve D vitamini alabilirsiniz. Bu besinleri takviyelerden ziyade yiyeceklerden almak en iyisidir.
Neden? Çünkü hatırlaması daha kolay. Her gün takviye almayabilirsiniz ama her gün yemek yersiniz.
İkincisi, gıdalar ayrıca takviyelerden daha eksiksiz besin kaynaklarıdır. Süt, yoğurt, peynir ve diğer süt ürünleri yüksek seviyelerde kalsiyum ve ayrıca fosfor ve protein gibi kemik sağlığı için diğer temel besin maddelerine sahiptir.
Yiyecek etiketlerini okuduğunuzda, size günlük kalsiyum değerinin % 10'unu veya daha fazlasını veren yiyecek ve içecekleri arayın.


Laktoz intoleransınız varsa veya başka nedenlerle süt ürünlerinden uzak duruyorsanız, başka birçok seçenek vardır:
Bitki bazlı sütler (soya ve badem sütü gibi) ve tahıllar
Lahana, brokoli ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
Somon, okyanus levreği, karides gibi deniz ürünleri
TAKVİYELER
Diyetinizde yeterince kalsiyum ve D vitamini alamıyorsanız, takviyeye ihtiyacınız olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun.
Kalsiyum takviyeleri, aşağıdakiler dahil çeşitli türlerde gelir:
Kalsiyum sitrat
Kalsiyum karbonat
Kemikleriniz söz konusu olduğunda, hangi türü aldığınız önemli değildir ancak aradaki fark, onları nasıl aldığınızdadır.
Vücudunuzun en fazla kapasitede kalsiyumu emmesine yardımcı olmak için, kalsiyum karbonatı yemeklerle birlikte almalısınız.
Bunun yerine kalsiyum sitrat alırsanız, yemek yerken almanıza gerek yoktur.
Her iki tipte de vücudunuz bir seferde en fazla 500 miligram emebilir. Bu nedenle eğer ihtiyacınız varsa günde birden fazla takviye almanız gerekebilir.
Bu takviyelerin çoğu ayrıca bir doz D vitamini içeren formüllerde gelir. Kombinasyon formunu alırsanız hem kalsiyumu hem D vitaminini bir kapsül içinde almış olursunuz.


DİKKAT:
Kalsiyumu besin olarak listeleyen tüm gıda kaynakları vücut tarafından aynı oranda emilmez.
Susam, ravent, pazı ve ıspanak gibi bazı gıdalardaki kalsiyum, kalsiyumu bağlayan çok yüksek oksalat içeriği nedeniyle iyi emilmez. Başka besin değerleri bakımından zengindirler ancak Kalsiyum günlük alımınızı hesaplarken iyi bir kalsiyum kaynağı değildirler.
Ana çıkarım şudur: Vücudunuza yalnızca kalsiyum sağlarsanız, sonuçta kemik kaybı yaşarsınız. Kalsiyum kemiklerinize yönlendirilmediğinden osteoporozu önlemek mümkün olmayacaktır. Ancak vücudunuza kalsiyum, D vitamini ve K2 vitamini verdiğinizde, tamamen güvenli bir şekilde sağlıklı kemikleri teşvik etmiş olursunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Melis Durası Arşivi