Kubilay Kaptan
Bir tablonun anlattıkları: “Çiftlik”
Çiftlik, Joan Miró tarafından 1921 yazında Mont-roig del Camp'te ve 1922 kışında Paris'te yapılmış bir yağlı boya tablodur. Çalışma, Mont-roig del Camp kasabasında 1911'den beri ailesine ait olan masia'nın (geleneksel Katalan çiftlik evi) bir tür envanteridir. Miró'nun kendisi bu çalışmayı kariyerinde bir anahtar olarak gördü ve onu “kırsaldaki tüm hayatımın bir özeti” ve “çalışmamın bir döneminin özeti, aynı zamanda takip edecekler için hareket noktası” olarak nitelendirdi. Amerikan yazar Ernest Hemingway'in özel koleksiyonundan, Mary Hemingway tarafından 1987 yılında verildiği Washington DC'deki Ulusal Sanat Galerisi'nde korunmaktadır.
Ressam, Barselona'da doğmuş olmasına rağmen, her zaman kırsal dünyayla, özellikle de Mont-roig del Camp kasabasıyla bağlantılıydı ve ilk çalışmaları, Tarragona bölgesindeki yazlık kır manzaralarında manzara ve karakterlerin etkisini gösteriyor. Toprakla olan bu ilişki 1918 ve 1924 yılları arasında “Eşekli Sebze Bahçesi (1918)” veya “Montroig, Kilise ve İnsanlar (1919)” olarak yapılan resimlerde yakalanabilir. Çiftlik, Miró'nun Fransa'dan Mont-roig del Camp'e ilk dönüşünde başladı ve Paris'te tamamlandı. Miró'nun Paris'te oturduğu ve özellikle yazları Mont-Roig'de olmak üzere bazı seyahatlerle gezdiği bir zamandı.
Ekonomik zorunluluk nedeniyle, bu sanat eserini satmak için sanat tüccarlarıyla bir tura başladı. Léonce Rosenberg, Picasso'nun resimleriyle ilgilenen diğerleri arasında, onu depoda tutmayı kabul etti ve her zaman ve Miró'nun ısrarı üzerine, satmayı kolaylaştırmak için tuvali küçük parçalara ayırmayı ciddi bir şekilde önerdi. Miró, tuvali aldı ve atölyesine götürdü. Ardından, Pierre galerisinden Jacques Viot, birkaç tedaviden sonra onu beş bin Fransız Frangı'na yazar Ernest Hemingway'e sattı. Hemingway 1934'te Cahiers d'art dergisinde “Çiftliği dünyadaki hiçbir tabloya değişmem” diye yazmıştı.
Miró daha sonra Mont-Roig bölgesini Dünya ve işçi veya Katalan Manzarası (Avcı) gibi diğer çalışmalarda kullanacaktı. Onlarda, Çiftlik'te olduğu gibi, figüratif formların her türlü sembol ve grafiğin bulunduğu başka yerlere dönüşümünde art arda gözlemlenebilir.
Çiftlik, Joan Miró'nun yirmi dokuz yaşındayken yaptığı döneminin doruk noktası olan eseridir ve James J. Sweeney, “sanatçının sonraki gelişiminin kilit eseri” olarak değerlendirilmiştir. Resmin üzerinde hazırlık için dokuz ay çalışmıştır. Miró'nun sahip olduğu toprakla olan mitsel ilişki, tüm nesnelerin saf ve gerçekçi olmayan grafik doğası bu tabloda özetlenmiştir: hayvanlar evcildir, bitkiler insanın çalıştığı ve nesnelerin tümü günlük kullanım ve yaşam için gereklidir.
Resim, Miró ile temsil edilen tüm aşinalığı ifade ediyor. Bir çiftlik evinin günlük aktivitelerini, yapı nesnelerinin ve hayvanların özelliklerini görebileceğiniz bir yerde yapılmıştır. Çizimlerin net tanımı, herhangi bir karışıklığa neden olmadan kolayca tanınmasını sağlayabilir. Evin yapısı, sıvalı duvardaki yarıklar ve çatlakları içermektedir. Resmin merkezinde, gökyüzünden Güneş'i temsil eden beyaz daire ile tezat oluşturan siyah bir daireden doğmuş büyük bir okaliptüs vardır. Bu resmin tüm unsurları, hayvanlar ve nesneler, Miró'nun çeşitli eserlerinde ortaya çıkacak olan prototip sembolü şeklinde ortaya çıktı, örneğin en yaygın olanlardan biri kaçınmayı temsil eden merdivendir.
Amerikalı eleştirmen Arthur Danto, eseri şöyle yorumladı:
“Çiftlik, Miró'nun yaşamının kutupsallıklarına tekabül eden iki uyumsuz sanatsal gerçeklikten güç alıyor. İlkel resimde bulduğumuz görsel gerçekliğin saplantılı belgelerine sahip: Egemen okaliptüs ağacının her yaprağı ayrı ayrı boyanmış, her bir kaya taşta. sağdaki alana özerk bir alan verilmiş, her bir çim yaprağına kendi kimliği verilir… Havlayan köpek, tavşan, salyangoz, horoz, eşek, güvercin, kova, sulama kabı, vagon saban, düzinelerce tarım aleti, çiftçinin karısı, yıkama teknesinin yanındaki bebek, her biri metafizik bir aydınlatmanın gölgesiz berraklığında asılıdır… sanki sanatçı tek bir eserde geleneksel peyzajın yanıltıcı mekânını Kübizm'in sığ mekânıyla karıştırmış gibidir.”