Tolga Sardan
2015 YAŞ süreci ve Yaycı’nın görevden alınması
Bakmayın siz, Coronavirüs pandemisinin Türkiye’nin ana gündem maddesi olarak gözükmesine. Ekonomi ve siyaset konuları, her koşulda kendi mecrasında gündem yaratmaya devam eder, bu topraklarda.
Şimdi de öyle oluyor. Ekonomideki ana gündem maddeleri, pandemi sonrasındaki ekonomik tablo, doların durumu ve swap anlaşmaları.
Siyasetin gündemi ise daha hızlı yürüyor. Darbe tartışmaları, erken seçim, milletvekillerinin parti değiştirmesini zorlaştıracak Siyasi Partiler Yasası’nda planlanan yeni düzenleme, iktidar ile muhalefet arasındaki atışmalar siyaset gündeminde öne çıkan başlıkları.
Ancak, siyasetin gündeminde başlı başına öne çıkan bir konu daha gelişti: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın görevden alınması. Ani biçimde yaşanan bu görev değişikliği FETÖ’yle mücadele tartışmalarını beraberinde getirdi.
AKP’den ayrılıp Gelecek Partisi’ni kuran Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir internet yayınında kendi başbakanlığı döneminde FETÖ’yle mücadeleyi anlatırken önemli açıklamalar yaptı.
Davutoğlu, Başbakan olarak başkanlık edeceği ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki FETÖ’cülerin dosyalarının 2015’deki Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) değerlendirilmesini sağlamaya çalıştığını anlatırken, “Ben ve MİT Başkanı Hakan Fidan ısrar ettik; ama darbe girişiminde Genelkurmayda tutuklanan Mehmet Dişli son anda emekli edilmedi” dedi.
Her ne kadar şu anda AKP muhalifi olarak görülmekle birlikte bir dönem AKP içindeki konumu nedeniyle açıklamaları dikkate alınan Davutoğlu’nun bu çıkışından sonra 2015’deki YAŞ toplantısı öncesinde yaşananlar, siyaset gündeminde yer buldu. Muhalefetin yanı sıra kimi emekli askerler, Yaycı’nın emekli edilmesini ve 2015’teki YAŞ sürecini ele alan görüşlerini farklı mecralarda dile getirdiler.
•••
İnternetteki yazısında bu süreci değerlendiren isimlerden birisi ise, emekli Jandarma Kurmay Albay Güven Şağban’dı. 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Jandarma İstihbarat Başkanlığı’nda görevli olan, Jandarma’daki darbeciler tarafından rehin alındı.
Aynı gece, darbeci albayın kafasına dayadığı silahın tutukluk yapmasıyla ölümden dönen Şağban, FETÖ’yle mücadele etmesine rağmen 15 Temmuz’dan bir süre sonra emekli edildi. Eski asker, yeni avukat Şağban, Veryansıntv adlı internet sitesindeki yazısında özetle şunları anlattı:
“(…) ‘2015 YAŞ’da ne oldu?’ sorusuna cevap vermeden önce 2015 YAŞ’da kimler vardı ona bir bakalım. YAŞ’ın yapısı Cumhurbaşkanlığı sistemine geçince tamamen değiştirildi. O dönem YAŞ’a, şimdiki sistemde bulunmayan, Başbakan başkanlık ediyordu.
Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı Çakmak Salonunda yapılan toplantıya; Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile YAŞ üyesi diğer komutanlar katıldı.
2015 yılındaki YAŞ üyelerinden sadece ikisi halen görevde; MSB Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler. 2015 YAŞ’da dikkat çeken bir isim ise darbenin bir numarası olarak ifade edilen Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, 2015 YAŞ’da Hava Kuvvetleri Komutanlığından alınacak ama emekli edilmeyerek, YAŞ üyesi olarak o zamana kadar mevcut olmayan bir göreve atanacaktır. Demek ki, Mehmet Dişli’yi emekli ettirmeyen ve hatta terfi ettiren irade, hakkında benzer iddialar olan Akın Öztürk’ü de emekli etmek yerine, görevde tutmayı ve Genelkurmay Karargâhında bir görev vermeyi uygun buldu.
Mehmet Dişli’nin, Başbakan ve MİT Müsteşarı tarafından FETÖ bağlantısı nedeniyle emekliliği istenirken terfi ettirilmesi ve sonrasında 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanı’na darbe emrini zorla imzalatmaya kalkması ve Akıncı Üssü’ne götürmesinin yorumunu okuyucuya bırakmak gerekiyor.
Mehmet Dişli’nin 2015 yılındaki terfisi sonrasında, görevli olduğu Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Daire Başkanlığı kadrosunun, Mehmet Dişli ile uyumlu olacak şekilde Tuğgeneral rütbesinden, Tümgeneral rütbesine çıkarıldığını da belirtelim. Ayrıca meslek hayatı boyunca yaklaşık 13-14 yıl kadar, Hulusi Akar ile birlikte görev yaptığını da söyleyelim.
2015 YAŞ’da yapılan bir değişiklik de Genelkurmay Başkanlığına Hulusi Akar’ın getirilmesidir. Bu nedenle Ahmet Davutoğlu, “O dönem Sayın Hulusi Akar ve Sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya gelerek bunların iki kademeli tasfiyesini öne aldık. Bir grubu şimdi, diğer grubu sonra…” demektedir. Yani bu konu, o yıl emekli olacak Necdet Özel ile görüşülmemiş ve Genelkurmay Başkanı olacak olan Hulusi Akar ile görüşülmüştür.
YAŞ hazırlıkları aslında günler öncesinden tamamlanır, Çok ani değişiklikler olmaz. Ama FETÖ son ana kadar, kendi menfaatleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürür. Nitekim 2015 YAŞ’da buna benzer faaliyetleri olmuştur. (…)” (