Türkiye'den 18 branşta 86 sporcu: Paris 2024 Olimpiyat Oyunları 26 Temmuz'da başlıyor
18 BRANŞTA 86 SPORCU
Team Türkiye’den 18 branşta 86 sporcu olimpiyatlara gitmeye hak kazanırken, İş Bankası Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin 2022 yılından bu yana resmi destekçiliğini yürüterek sporculara yol arkadaşlığı yapmaya devam ediyor.
26 TEMMUZ- 11 AĞUSTOS
26 Temmuz- 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın başlamasına 30 gün kaldı. Fransa’nın 1900 ve 1924’ten sonra 3. kez ev sahipliği yapacağı Yaz Olimpiyatları’nın açılış seremonisi, 26 Temmuz’da Türkiye saatiyle 22.00’de Seine Nehri’nde gerçekleştirilecek.
OLİMPİYAT ATEŞİ
17 Nisan’da Antik Olimpiyat oyunlarının doğduğu yer olan Olimpia’da yakılan Olimpiyat Meşalesi, 8 Mayıs’ta ulaştığı Fransa’daki yolculuğunu sürdürüyor. Olimpiyat Oyunları’nın simgesi olan olimpiyat halkaları, oyunların düzenleneceği Paris’in sembolü Eyfel Kulesi’ne yerleştirildi. Organizasyonun sürdürülebilirlik misyonuna uygun şekilde geri dönüştürülmüş çelikten imal edilen 95 metre uzunluğunda ve 43 metre yüksekliğindeki 5 halka, tüm görkemiyle ziyaretçileri selamlıyor.
18 BRANŞ
Paris 2024 için kota müsabakaları sürerken, bugüne kadar 86 sporcumuz olimpiyat kotası almayı başardı. Sporcularımız artistik cimnastik, atıcılık, atletizm, badminton, bisiklet, boks, eskrim, güreş, halter, judo, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, okçuluk, taekwondo, voleybol, yüzme ve yelken olmak üzere 18 branşta ülkemizi temsil edecek.
İŞ BANKASI'NIN HEDEFİ
Olimpiyat Oyunları’na kısa bir süre kalırken Mayıs 2022’de Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) resmi destekçisi olan Türkiye İş Bankası, sporculara olimpiyatlar sürecinde yol arkadaşlığı yaparak Türkiye'de olimpiyat bilincinin artırılmasını, daha fazla gencin bu dev organizasyona katılmasını, çocuklara spor alışkanlığı kazandırılmasını amaçlıyor.
Suat Sözen: “Milli sporcularımız Paris’te ülkemizi en iyi şekilde temsil edecektir”
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, Türkiye’nin Paris 2024 Olimpiyat Oyunları yolculuğuna 1 ay gibi kısa bir süre kalmasının yarattığı heyecana vurgu yaparak şunları söyledi:
“Başta sporcularımız olmak üzere antrenörleri, ilgili branş federasyonları, aileleri büyük bir disiplin, özveri ve azimle uzun süredir Paris 2024 Olimpiyatları için hazırlanıyorlar. Son derece yoğun, yorucu bir o kadar da heyecanlı bir süreç içerisindeler. Sporcularımız hazırlık süresince elde ettikleri kazanımları, birikimleri Olimpiyat Köyünde yapılacak müsabakalarda ortaya koyacaklar. Gençlerimizin Paris’te ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum. Milli sporcularımızın kota yarışları sürerken hep birlikte heyecanlı bekleyişimizi sürdürüyoruz. Bugün itibarıyla 18 branşta 86 sporcumuz kota almış durumda. Paris 2024 vizesi alan tüm sporcularımızı tebrik ediyor ve kota mücadelesi devam eden sporcularımıza başarılar diliyorum.”
"GENÇLERİMİZE DESTEK OLMAYA DEVAM EDİYORUZ"
Dünyanın en iyileri arasında yerini alan milli sporcularımızın dışında da ülkemizde çok başarılı gençler ve sporda henüz keşfedilmemiş daha nice cevherler bulunduğunu ifade eden Sözen, “Gençlerimizin kendilerine uygun imkânlar sağlandığında her zaman bizleri gururlandıracak, göğsümüzü kabartacak pek çok başarılara imza atacaklarını bilerek sporcularımıza destek olmaya devam ediyoruz” dedi.
OLİMPİYAT TARİHİNİN EN “YEŞİL” VE EN “EŞİTLİKÇİ” OYUNLARI
Paris 2024’ün odağında üç başlık var; çevre, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık. Paris 2024, olimpiyat tarihinin en ‘yeşil’ oyunları olarak adlandırılıyor. Önceki Yaz Olimpiyat Oyunları’nın ortalama 3,5 milyon ton karbondioksit salınımına neden olduğu hesaplandı. Paris’te hedef bunu yarıya düşürmek. Bu amaçla organizasyonda altyapının yüzde 95’i mevcut ya da geçici kaynaklardan elde edilecek. Düşük karbonlu yapılar, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir yemek hizmetleri kullanılacak.
Olimpiyat Köyü, organizasyonun ardından 12 bin kişilik bir yaşam alanına dönüştürülecek. Bir miras olarak görülecek bölgeye konut, ofis ve mağazalar kurulacak ve sürdürülebilir bir şehir bölümü yapılacak. Sporculara verilecek madalyaların bir bölümünde Eyfel Kulesi’nin 20. yüzyılda yapılan yenileme çalışmaları sırasında çıkarılan ve yıllardır saklanan demirler kullanıldı. Böylece hem geçmişe saygı hem de çevre duyarlılığıyla ilgili mesaj verilecek.
İlk kez sporcu sayılarında cinsiyet eşitliği olacak. 5 bin 250 erkek ve 5 bin 250 kadın sporcu madalya için ter dökecek. Kadınların ilk kez yarıştığı Paris’te 1900 yılında düzenlenen oyunlarda kadınların toplam katılımcılar arasındaki oranı yüzde 2,2 idi.
Açılış seremonisi ilk kez stadyum dışında yapılacak. Paris 2024’ün açılışı, Seine Nehri boyunca 6 kilometrelik parkurda, 300 bin seyirci tarafından izlenecek. 10 bin 500 sporcu teknelerden seyircileri selamlayacak.
Maraton yarışı ilk kez halkın katılımına açık olarak gerçekleştirilecek. Fransa’da düzenlenen çeşitli yarışlarda derece alan amatör sporcular, olimpik sporcularla aynı parkurda yarışacak.
100 YIL SONRA BİR KEZ DAHA PARİS’TE
İş Bankası’nın kurulduğu 1924’te Türkiye, ilk kez Paris’teki olimpiyat oyunlarına katıldı. 100 yıl sonra İş Bankası 100. yılını kutlarken, milli sporcularımız bir kez daha Paris yolculuğuna çıkıyor. Hem İş Bankası hem de Türkiye’nin olimpiyat yolculuğu başarılarla dolu bir asrı geride bırakacak.
Kaynak:İzzet Doğan