Murat Aydın
Halka ait yeri halka verin
Fotoğrafta gördüğünüz yer İzmir, Karşıyaka, Mavişehir Mahallesinde. Burası bir büyükşehre en yakın delta olması nedeniyle dünyada eşi olmayan, bu nedenle UNESCO kültür mirası listesine alınması için başvuru yapılan Gediz Deltasına komşu. İzmir Kuş Cennetine çok yakın. Zemin yapısı ve yakınındaki yerleşim yoğunluğu nedeniyle yapılaşmaya uygun değil ve imar planlarında yeşil alan, spor ve trafo alanı olarak görülüyor.
İmar planlarında yeşil alan ve spor alanı olarak görülen yerleri, tahsis amacına uygun şekilde kullanması için belediyeye devretmesi gereken TOKİ bunu yapmadığı gibi, belediyenin bedelini vererek satın alma isteğine de kayıtsız kaldı. Yeşil alan olarak görülen yeri 25 milyon lira, spor alanı olarak görülen yeri ise 15 milyon lira bedelle ihaleye çıkardı. Yapılan ihaleye Karşıyaka Belediyesi de katıldı ve bu fiyatlar için teklif verdi. Ancak ihaleye katılan ve kim oldukları açıklanmayan firmalar kıyasıya bir rekabete girerek fiyatı yükseltti. Sonuçta yeşil alan olan yer 52 milyon liraya, spor ve trafo alanı 60 milyon liraya özel firmalara satıldı. Aynı firma Aliağa ilçesinde pazaryeri olarak imarlı bir yeri de satışa çıkış fiyatının üç katına yakın bedel ödeyerek satın aldı.
İmar planlarında yeşil alan, spor alanı ve pazaryeri olarak görülen yerleri özel firmalar açıklanan değerinin dört katına varan paralar ödeyerek neden satın aldı? Herhalde bu kadar para ödedikleri yerlere yeşil alan, spor alanı ve pazaryeri yapıp halkın kullanımına açmayacaklar. Belediyenin karşı çıkmasına rağmen buraları alanların bir planları olsa gerek.
Satışı yapılan arsalar toplu konut alanı olarak ilan edilmiş bölgede bulunduğu için imar planı yapma ve değiştirme yetkisi belediyelere değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait. Benzerleri daha önce de yaşandığı üzere, imar planlarında yapılaşma imkânı olmayan yerleri satın alan firmalar, Bakanlık nezdinde girişimlerde (!) bulunarak bu yerlerde yapılaşma izni almak isteyecekler. Alacakları izinlerle yapacakları bina ve tesisleri halka açık alanlar olmaktan çıkarıp, halkın kullanımından kaçıracaklar ve bu yerler bir avuç varlıklı insanın kullanımına sunulacak.
Sadece İzmir ve Karşıyaka’da yaşayanların değil; doğaya ve şehre sahip çıkma bilincinde olan, kamu kaynaklarının özel kişilere bu tür oyunlarla aktarılmasına karşı olan herkesin bu işleme karşı duyarlı olması, sürecin bundan sonrasını takip etmesi gerekli.
Karşıyaka Belediyesi bu konuyu duyarlılıkla takip edecek; halka, doğaya ve kuşlara ait bu yerlerin özel kişilerin eliyle yağmalanmasına şehir halkıyla birlikte karşı çıkacaktır. Halka ait ve halkın kullanımına tahsis edilmiş bu yerlerin halka verilmesi için hep birlikte mücadele etmeliyiz.